Kulttuuri

Pitkä matka hiljaiselle aukiolle

Markus Heikkerö katsoo taaksepäin uran puolivälin pysäkiltä

Tilaajille

LAHTI.

Markus Heikkerö täytti tammikuussa 50 vuotta ja katsoo nyt tältä välietapilta uraansa taaksepäin. Takautuvalle näyttelylleen hän on antanut nimen Continuous Overtures, jatkuvia alkusoittoja.

Monta kertaa Heikkerö onkin pitkän uransa aikana aloittanut jotain uutta, uuden alkusoiton.

Markus Heikkerö piti ensimmäisen oman näyttelynsä jo 17-vuotiaana Helsingissä 1969. Seuraavana vuonna hänellä oli näyttely Lahden taidemuseossa, jossa hän nyt pitää takautuvaa näyttelyä. Se alkaa aikanaan Lahdessakin kauhistusta herättäneistä, varhaisista töistä.

Ensimmäinen alkusoitto

Heikkerön varhaiset kuvat ovat nyt kiinnostavasti esillä samaan aikaan yhtä hurjan aikalaismaalarin Kalervo Palsan Kiasman-näyttelyn kanssa. Heidän nuoruuden uhossaan on paljon samaa, vaikka kittiläläisen Palsan maailmankuva on synkempi kuin Heikkerön.

1970-luvun Heikkerö pyöri enemmän rockin kuin maalausten parissa. Hän oli mukana The Sperm ja Sleepy Sleepers -yhtyeissä. Noina vuosina hän teki paljon levynkansia, joita ei ole mukana Lahden näyttelyssä.

Toinen alkusoitto,

Mukana ovat muun muassa M. A. Numminen, Topi Sorsakoski, Pedro Hietanen - ja omakuva, jossa väri menee ruiskusta korvan kautta tajuntaan.

1990-luvulla Heikkerö vietti pitkiä ajanjaksoja Yhdysvalloissa, josta on peräisin näyttelyn kolmas alkusoitto. Kalifornian eteläinen valo kirkasti hänen värimaailmansa, ja hän löysi uudelleen aineellisen värin ja siveltimet. Ohut ruiskumaalaus vaihtui öljyyn ja akryyliin.

Amerikan-vuosina Heikkerön maalausten koko kasvoi ja värit vaalenivat. Suuret kuvapinnat peittyvät laidasta laitaan spiraaleihin ja kiemuroihin, joilla tuntuu olevan jotain tekemistä luonnon ja maiseman kanssa, mutta yhtä lailla science fictionin tai biologian.

Rakenteet ja rihmastot ovat kuin jatkuvassa syntymisen ja muuntumisen prosessissa aallokon tai pilvisen taivaan tavoin.

Pinnan yli vyöryvät pyörteet ja kierteet solmiutuvat toisiinsa korostaen kaiken yhteyttä, asioiden riippuvuutta toisistaan.

Eikä ihmisellä ole tässä myllyssä ainakaan minkäänlaista koneenkäyttäjän osaa, päinvastoin: hän on vain pieni ratas tai kosminen hippunen.

Sitten ihminen

Maalauksia hallitsee outoa valoa hehkuva, autio tori. Pehmeitä varjoja heittävät rakennukset pakenevat sen laidoille palikkamaisina hahmoina. Missään ei ole yhtään ihmistä, talotkaan eivät ikkunattomina suo ihmiselle samaistumiskohdetta.

Matka Heikkerön verenkarvaisista, väkivaltaa ja seksiä tihkuvista nuoruuden töistä näille hiljaisille aukioille on todella pitkä. Jos nyt ollaan taiteilijan uran puolivälissä, odotettavissa voi olla vielä vaikka mitä.

Taasko uusi alkusoitto?

Anu Uimonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää