Kulttuuri

Kolme kurkistusta naisen ja Suomen eiliseenKaari Utrio luo varmaa ajankuvaa, Elisabet Aho tarjoaa leppeitä tuoksujaTuula Rotko uskaltaa pois historiallisen viihteen keskiöstä

Tilaajille

Onko ihminen aina sama?

Niin tavataan sanoa. Jos hän olisi kovasti muuttunut, tuskin nykylukija pystyisi eläytymään antiikin Kreikan tai muinaisen Kiinan runouteen.

Jos keskeislyriikan ihminen pysyykin ennallaan, historiallisen viihteen ihminen muuttuu. Sisimpien tuntojen rinnalle, tai sijalle, nousevat asut ja asenteet, vaatteet ja valinnat. Proosan ihminen on myös aikansa, sukunsa ja säätynsä tuote. Kartanonneidin elämänstrategiat olivat erilaiset kuin torpantytön, mitä nyt kumpikin halusi elää ja rakastaa, päteä ja ehkä vaikuttaakin.

Etenkin kunniakäsitykset ja velvollisuudet, syyllisyydet ja häpeäntunteet poikkesivat toisistaan. Kun aatelilta vaadittiin ylpeyttä ja edustustaitoa, rahvaan piti olla nöyrä ja näkymätön. Niin oli Jumala asiat siihen aikaan säätänyt. Sama nöyryyden ihanne taitaa asua meissä suomalaisissa yhä.

Paljolti yhteiskunnallisista jännitteistä syntyy historiallisen romaanin viehätys, samoin jäntevästi tulkitusta ajankuvasta. Syntyy oivalluksia ja yllätyksiä, opetuksiakin. Järin uusia näkökulmia viihteeltä ei odoteta. Tosiaineiston täplittämä seikkailu- tai rakkaustarina riittää.

Toinen juttu on, että entisajan maailma tuskin vilisi niin itsenäisiä, reippaita ja selviytyviä naisia kuin viihde antaa ymmärtää. Ennen 1900-lukua omaehtoinen nainen oli outo lintu ajassaan. Kirjallisuuden napakka tyttötyyppi puhuttelee tietysti nykyajan naislukijaa, ainakin samastumiskohdetta hakevaa nuorta. historiallisen romaanin kokenein kehäkettu, luo varmaa ajankuvaa. Takana on yli neljäkymmentä kirjaa, joten suuret linjat ja pienet juonteet ovat ehtineet asettua paikoilleen.

Kaari Utrio,Utrion ihmiskuvassaTuula Rotko raivaa

Uusi romaani Ruma kreivitär palaa turvallisesti 1830-luvun espoolaisiin kartanoihin ja helsinkiläisiin puutaloihin. On tullut kronologisen kartan aika. Kreivittären tarina tuo kuuluviin rajuja, väliin surkuhupaisiakin kirskahduksia sääty-yhteiskunnan törmätessä uuden elinkeinovapauden vaatimuksiin.

Vapaakaupan aatteita hiipii Suomeen. Uusia tehtaita rakennetaan. Vaurastuva porvarisluokka raivaa kirkonpenkeistä tilaa aatelisten rinnalta. Kuullaan, että Englantiin on rakennettu rautatie, kaavaileepa joku lennättimenkin periaatetta. Se härveli tosin vielä jää vitsiksi.

Myös kertojana Kaari Utrio on strategi. Ihmiset ovat hänelle shakkinappuloita, joita siirtelemällä syntyy jännitteitä, vastakohtia ja yhteentörmäyksiä. Asetelma käynnistyy heti avauksessa: "Pojasta tuli menestyvä liikemies, kartanosta raunio. Siihen tarvittiin neljännesvuosisata." "Ruma kreivitär" Julia Gyllenfalk edustaa Utrion tekevää ja osaavaa naistyyppiä. Hän on rappeutuneen Bössan kartanon vanhapiikatytär, älykäs ja auttamattoman epäseksikäs rillipää.

Se ei tietenkään ole koko totuus. Utrio käyttää aiempaa enemmän Jane Austenilta tuttua hämäystä, jopa ironiaa. Aateliseen umpioon tupsahtaa mies kaukaa, uuden ajan airut. Hänestä naispuolinen älyniekka saa vertaisensa vastuksen.

Kreivitär on silti kreivitär, olkoonkin omalaatuinen. Varsinaista vallankumousta edustaa kevyemmän luokan sankaritar Carolina von Lohm, vaununtekijän perillinen Helsingin Siltavuorenhaasta. Hän jos kuka tietää, miten tämä maailma pyörii. Hän myös kehtaa sitä pyörittää.

Kaari Utrion naisnäkökulma jatkuu edelleen rivakkana ja suorasukaisena. Jos romantiikkaa vanhoissa aateliskartanoissa vielä onkin, naisparkojen komeus kuihtuu nopeasti. Etsikkoaikaa on muutama vuosi, ja ellei silloin satu kosijaa kohdalle, elämä on auttamatta hukassa. ei ole sentimentaalisuuden häivää. Siksi kai miehetkin kehtaavat tunnustautua hänen lukijoikseen. Utrion ihminen on ihmiselle susi, hän kilpailee ja taistelee, vihaa, kadehtii, ahnehtii, juonittee, pettää ja kostaa.

Miltei vastakkaisin eväin on liikkeellä Elisabet Aho romaanissa Lilly . Hän kutoo sydämellistä laatukuvaa Urajärven kartanosta Sydän-Hämeestä 1800-luvun jälkipuoliskolta. Ihmiset rakastavat, antavat anteeksi ja toivovat toisilleen pelkkää hyvää. Välillä haaveillaan, sitten taas tyynnytään elämän yksinkertaiseen kulkuun.

Toisaalta Lillyn levollisuus rauhoittaa, toisaalta se tekee vatsan levottomaksi kuin visiitillä kartanon salissa. Särötön pinta alkaa vaivata.

Aineksia maalauksellisempiin ratkaisuihin tässä tosipohjaisessa tarinassa olisi ollut. Urajärven kartanon perilliset Lilly ja Hugo von Heideman jäivät molemmat naimattomiksi ja asuivat yhdessä kuolemaansa saakka.

Lilly oli vankka naisasianainen, Helsingin yliopistosta erivapaudella valmistunut opettaja ja Heinolan Naisyhdistyksen joskus kiivasotteinenkin puheenjohtaja.

Hugo-veli oli toista maata, uneksija ja kauneudenpalvoja, harras wagneriaani ja harrastajasäveltäjä. Hän lavasti Urajärven salit ylenpalttisin oopperatunnuksin. Kartanon puutarhasta tuli eurooppalaisen grottotyylin ällistyttävä näyte. Metsäkukkulalle nousi kreikkalaisia temppelinraunioita. Hämäläisen puron ylittivät valkeat kaarisillat. Polkua vartioi toivomusportti. Järvenselällä uivat tekojoutsenet Richard Wagnerin Lohengrinin muistoksi.

Hugon miltei traagisen kiihkeistä esteettisistä pyrinnöistä, hänen koko dekadentista unimaailmastaan, Aho ei yritäkään ottaa mitään irti. Lilly-sisaren sosiaaliset uudistukset ovat vedonneet häneen enemmän, ja sen puolen romaani kirjaa hyvin.

Sosialismista ei Lillyn piireissä vielä voi puhua, humanitaarisuudesta kyllä. Lilly perustaa kyläänsä kansakoulun ja hankkii lääkevaraston - myös eläimille. Kartanoon tulee puhelin. Ajellaan rautahevosella ja kohta jopa autolla. Lopulta kierretään seuramatkoilla pitkin Eurooppaa.

Ellei Ahon romaani leiskukaan värejä ja intohimoja, siinä on leppeä vaniljantuoksu, kotikeittiön hellyyttä ja punaruutuliina. tietä täysin vastakkaisilla linjoilla ottamalla uskaliaan askeleen pois historiallisen viihteen keskiöstä. Rakkautta vainon aikaan on hänen kolmas romaaninsa.

Uskaliaan?

Aivan. On ollut iso riski koota isonvihan kolkoimmat vaiheet tarinaksi ilman viihteen tuttuja pehmusteita. Mutta kunhan kestää romaanin kymmenet tai sadat katkotut päät ja halkaistut vatsat, raiskaukset, ryöstöt ja tulipalot, saa palkaksi melko vaikuttavan lukukokemuksen.

1700-luvun alussa Suomi piti hävitettämän maan tasalle. Lapset ja vanhukset piti tapettaman ja työikäiset rahdattaman Venäjälle. Siinä tavoitteessa miltei onnistuttiinkin.

Suuren pohjan sodan sekavasta sodankäynnistä ja piilopirttien pakenijoista on meillä kerrottu tarinaa jos jonkinmoista.

Tunnetuin lienee Kyösti Wilkunan kaksiosainen Tapani Löfvingin seikkailut Isonvihan aikana (1910-11).

Noihin sankariasenteisiin Rotko ei jää, vaan katsoo asioita modernista sammakkoperspektiivistä. Romaanin ihmiset eivät tiedä sodan kulusta juuri mitään. Heille jää vain pelko, pako ja kätkeytyminen. Vähäiset toivon kipinät sammuvat yksi toisensa jälkeen. Rikkumatonta sankaruutta ei ole, ei miehissä eikä naisissa.

Tarina seurailee muutaman verilöylystä säästyneen hailuotolaisen elämää piilopirteissä ja sotatantereilla. He ovat pienten mökkien kansaa, kristittyjä ja parantumattomia pakanoita, lauhkeita alamaisia ja uhmakkaita itsellisiä. Heidän omahahmoiseen sielunelämäänsä kertoja paneutuu vivahteikkaasti ja uskottavasti.

Herkeämätön pelko ja ahdistus tekee romaanista entistä purevamman kannanoton sotaan. Tappamista, tuhoa ja väkivaltaa ei yksinkertaisesti pääse pakoon.

Valoa välkähtää vasta romaanin viimeisellä sivulla, kun rauha on solmittu ja rakastavaiset ovat taas yhdessä. Kurimus päättyy: "Ja metsästä kuului kaunista helinää, kuin sata aisatiukua olisi soinut hiljaa puissa." Onnellinen loppu tuntuu hieman haetulta. Nykypsykologia tuskin uskoo tiukujen noin vain helisevän tarinan kovia kokeneelle sankariparille, ei ainakaan ilman poppakonsteja. Hirffuilan vanha Klemetti, Hailuodon vahva myrrysmies, on kuollut. Nyt jos koska hänen parantavia taikojaan olisi tarvittu.

Kaija Valkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää