Kulttuuri

"Jos Hitler astuisi sisään, olisin siitä yhtä onnellinen kuin ennenkin"

Tilaajille

Führerin va rjo seuraa Wagnerin sukua "Jos Hitler astuisi sisään, olisin siitä yhtä onnellinen kuin ennenkin" Berliini. Sodanjälkeisen Saksan merkillisyyksiin kuuluu se, ettei maasta löytynyt yhtään natsia. Kaikki sanoivat olleensa Adolf Hitleriä vastaan. Poikkeuksen teki Winifred Wagner (1897-1980), säveltäjä Richard Wagnerin miniä, joka oli "jopa ylpeä ystävyydestään Hitleriin", kuten häntä haastatellut kirjailija Klaus Mann aikoinaan totesi.

Winifred Wagnerista tuli "Bayreuthin musiikkijuhlien valtija" miehensä kuoleman jälkeen vuonna 1930, ja perheen ystävä Wolf eli Adolf Hitler toimi Wagner-juhlien runsaskätisenä rahoittajana.

Saksalainen historioitsija Brigitte Hamann on kirjoittanut ensimmäisen kattavan elämänkerran Winifred Wagnerista. Teoksen Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth tarkoitus on osoittaa omasta näkökulmaan, miten Hitler nousi Saksassa valtaan ja miten politiikka ja kulttuuri kietoutuivat toisiinsa.

Hamannilla oli käytössään valtavasti aineistoa, mutta ehkä kaikkein mielenkiintoisimmat lähteet jäivät silti lukkojen taakse. Winifredin ja Hitlerin välinen kirjeenvaihto on edelleen erään Winifred Wagnerin lapsenlapsen huostassa.

Wagnerin suvun tarinasta heijastuu aina saksalaisen ajan henki, Claus Spahn kirjoitti Die Zeit -lehdessä, kun Hamannin teos ilmestyi. Sukutarinaa voidaan tarkastella viime vuosisadasta kertovana "meluisana näytelmänä", jonka päähenkilöihin kuuluu Adolf Hitler, Wolf.

Winifred Wagnerin mukaan Wolf oli "humoristinen ja lämminsydäminen ihminen." Sillä "toisella Hitlerillä" ei ollut mitään merkitystä, koska "en tuntenut häntä".

Vielä 1970-luvulla Hans Jürgen Syberbergin tekemässä televisiodokumentissa tuolloin 75-vuotias Winifred Wagner totesi: "Jos Hitler astuisi sisään, olisin siitä yhtä onnellinen kuin ennenkin." Englantilaissyntyinen Winifred Marjorie Williams tuli yhdeksänvuotiaana etäisten sukulaistensa luokse Saksaan menetettyään vanhempansa. Uuden perheen isä Karl Klindworth toimi musiikkipedagogina ja oli ystävystynyt Wagnereiden kanssa.

Vuonna 1915 18-vuotias Winifred meni naimisiin itseään 28 vuotta vanhemman Siegfried Wagnerin kanssa. Näin Winifredin elämään kuului jo nuoresta asti Wagnerin musiikki ja antisemitismi, sillä - kuten monissa tuon ajan porvarisperheissä - myös Wagnereiden perheessä vallitsi antisemitistinen ilmapiiri.

Hitleriin Siegfried ja Winifred Wagner tutustuivat jo 1920-luvulla. Kun Hitler vapautui vankilasta epäonnistuneen vallankaappausyrityksensä jälkeen, Winifred kutsui hänet Wagnerien sukutaloon Wahnfriediin. Siitä alkoi saksalaisen "unelmaparin, Winnien ja Wolfin" yli 20 vuotta kestänyt ystävyys.

Vielä Siegfriedin eläessä, vuonna 1924, Bayreuthissa järjestettiin yhdeksän vuoden tauon jälkeen jälleen Wagner-juhlat. Se ei ollut helppoa, sillä rahaa puuttui, ja monet wagneristit karttoivat Bayreuthia perheen lämpimien kansallissosialistisuhteiden tähden.

Eikä tilanne suinkaan helpottunut 1930-luvulla, kun Winifred siirtyi festivaalien johtoon. Vasta sitten, kun natsit nousivat valtaan, festivaalit saivat tuntuvaa taloudellista tukea Hitlerin toimeksiannosta. Winifred Wagner onkin myöhemmin todennut, että Hitler pelasti Bayreuthin.

Jo Wolfin ja Winifredin eläessä arvuuteltiin, miten läheinen parin suhde oikein oli. He sinuttelivat toisiaan, ja tiedetään, että Wolf-setä oli myös Wagnerin lasten suuressa suosiossa. Perheen vanhimman pojan Wielandin kerrotaan todenneen Wolf-sedälle: "Kunpa sinä olisit meidän isi, ja isi meidän setä." Siegfriedin kuoltua ilmaisi perheen tytär Friedelind parin avioliittoaikeet: "Äiti kyllä haluaisi, mutta Wolf-setä ei." Hamann toteaa ykskantaan, että parin suhde oli täysin platoninen. Mutta arvailuksi jää, miksi juuri voimakastahtoiset ja emansipoituneet naiset mieltyivät Hitleriin. Toinen tunnettu esimerkki on elokuvaohjaaja Leni Riefenstahl.

Viimeisen kerran Winifred ja Hitler näkivät toisensa vuonna 1940. Suhde viileni Hitlerin puolelta. Hän ei enää "kestänyt kuunnella" Winifredin alituisia avunpyyntöjä vainottujen juutalaisten ja kommunistien pelastamiseksi. Winifred oli vannoutunut kansallissosialisti, mutta myös Hitlerin "pitäisi tietää, ettei hän vaihda ystäviään uuden hallituksen myötä".

Lisäksi Winifred auttoi lukemattomia hänelle tuntemattomia ihmisiä.

Suhdetta rasitti myös perheen Yhdysvaltoihin muuttanut tytär Friedelind, joka harjoitti uudesta kotimaastaan käsin natsien vastaista propagandaa. Toisaalta Hitler oli yhteydessä perheen muihin lapsiin loppuun asti.

Sodan jälkeen perhe siirsi Winifredin syrjään. Bayrethin johtoon tuli ensin Wieland ja sitten Wolfgang Wagner. Mutta - kuten Hamann osoittaa - Winifred ei suinkaan ollut perheensä ainoa kansallissosialisti.

Syberbergin skandaalin synnyttäneen televisio-ohjelman jälkeen Wolfgang Wagner antoi äidilleen porttikiellon Bayreuthiin.

Se katkeroitti Winifredin, ja hän alkoi pitää entistäkin vankemmin kiinni vanhasta maailmankuvastaan. Hänen seinällään riippui Hitlerin hänelle omistama muotokuva, ja hän uskoi, että "jos sotaa ei olisi syttynyt, kansallissosialismista olisi tullut jalo liike." Brigitte Hamann: Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth. Piper Verlag. 642 s.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää