Kulttuuri

Kundera kotimaassaan Milan Kundera kertoo Tshekistä

Tilaajille

kirjat Kundera kotimaassaan Milan Kundera kertoo Tshekistä Vihdoinkin Milan Kundera palaa kotiin. Uusi romaani kertoo hänen synnyinmaastaan Tshekistä.

Vai kertooko sittenkään? Sehän on ehtinyt kutistua, vaihtaa nimeä ja järjestelmää. Ja velmuna kirjailijana Kundera lähestyy aihetta kiertoteitse. Hän kyllä järjestää kahdelle tshekkiemigrantille matkan synnyinsijoille mutta ryhtyy ensin käsittelemään sanan "nostalgia" merkityshistoriaa.

Paljastuu, että sana on aluksi tarkoittanut tietämättömyyttä. Ei tiedetä, miten asiat kaukana kotona ovat, siitä kaipuun tunne.

Eikä Kundera olisi Kundera, jos hänen henkilönsä vaikertaisivat ikäväänsä, kunnes pääsevät rakkaille kotikonnuille. Mitä vielä, sen he tekevät velvollisuudesta ja huomaavat samassa kaipaavansa jo toisaalle.

Kundera on mieltynyt käsitteisiin romaaniensa niminä: Kuolemattomuus, Kiireettömyys, Identiteetti.

Ne ovat suuria, koko elämän kokoisia elleivät suurempiakin. Ne kertovat myös jotain Kunderan temaattisesta tavasta kirjoittaa. Jokaiseen romaaniin sisältyy esseejaksoja, jotka käsittelevät teemoja yleisesti ja romaanihenkilöiden suhteen.

Tietämättömyyskin laajenee pelkästä koti-ikävästä: paluu poistaa tietämättömyyden asioiden laidasta vanhoilla seuduilla, mutta samalla se opettaa ihmisille paljon.

Perillä odottaa puoliksi tuttu, puoliksi vieras seutu. Pelkkä kotiseutu ei riitä identiteetin perustaksi; kahdenkymmenen vuoden poissaolon aikana maahan jääneet tuntuvat sopeutuneen nopeasti hektiseen nykytilanteeseen. Heidän kiinnostuksensa ei yllä emigranttien ongelmiin.

Jos Josef, toinen romaanin kotiinpalaajista, olisi potilas, kertoja, Kunderan viehättävän kaikkitietävä tungettelija, tekisi hänestä seuraavan diagnoosin: kärsii nostalgian vajaatoiminnosta.

Mutta Josefpa ei kaipaa takaisin alkujuurilleen, vaan pakolaisuudessa luomaansa rutiiniin. Hän yrittää jatkaa elämäänsä vaimonsa kanssa, vaikka tämä on jo vainaja.

Ja oliko Odysseuksenkaan kotiinpaluu lopulta täyttymys, esseisti-kertoja kysyy. Ehkä hän tunsi ikävää Kalypson luo vietettyään tämän luona vuosien ajan varsinaista dolce vitaa.

Lentokentällä Josefiin törmää Irena, toinen emigrantti, joka tunnistaa hänet parinkymmenen vuoden takaiseksi lyhyeksi rakkaudeksi. Nainen kaipaa elämäänsä uutta vauhtia ja on valmis verestämään suhteen.

Kunderan henkilöparat elävät jälleen erillisissä maailmoissa, väärinkäsitysten armoilla. Irena muistaa eri asiat menneisyydestä kuin mies. Muisti on valikoiva; se muokkaa identiteettiä koko ajan uusiksi.

Kotiseutu on aiheille lopulta vain haalea kulissi. Maanpako on totuttanut päähenkilöt toisiin rutiineihin, eivätkä he oikein innostu edes kommunismin kaatumisesta.

He eivät yksinkertaisesti tunnista entistä maisemaa eivätkä entistä itseään siinä kuin hetkittäin.

Niinpä paluuteeman kehittely jää kesken, kalvakaksi. Kundera tuntuu antavan vastauksen Irenan ranskalaiselle ystävättärelle, joka on ollut kiinnostunut tästä vain siksi että hän on emigrantti ja joka vaatii häntä sen tähden palaamaan kotimaahansa ja olemaan vielä riemuissaan paluun mahdollisuudesta.

Vastaus siis on, että kotiseutu on vain yksi identiteetin tekijä. Kundera viittaa johonkin laajempaan, koko kulttuuriin, mutta tyytyy tällä kertaa vain viittaamaan.

Tietämättömyys on joka tapauksessa vastamyrkkyä liialle kotiseuturakkaudelle ja maahan kiinnittymiselle, josta on syntynyt niin poliittista populismia kuin korkealentoista filosofiaakin.

Tietämättömyys on siten sujuvaa jatkoa Kunderan edellisille romaaneille, vaikkei se hänen vahvimpiin kuulukaan. Hän yllättää lukijansa viileydellä, analyyttisyydellä ja nykymenon kritiikillä, joilla hän vaimentaa aluksi lupaamansa koti-ikäväteeman osaksi suurempaa sattuman leikkiä.

Jukka Koskelainen kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää