Kulttuuri

Loiskis kiertää ketterästi maata

Konsertit viedään sinne, minne maantiet yltävät

Tilaajille

KAUHAVA. Valkoisen pakettiauton rekisterikilvessä lukee HUT-1.

Muuta mainosta ei tarvita.

Rekisterikilpi kertoo koko totuuden ainakin niille, joiden mielestä kulttuuriministeri Kaarina Dromberg (kok) aiheutti suomalaisen kulttuurielämän suurimman skandaalin pitkään aikaan. Syntyi huti, kun Dromberg hyväksyi lastenmusiikkiorkesteri Loiskista ylläpitävän yhdistyksen valtionapua saavien orkesteriyhteisöjen joukkoon.

Hintaan neljä henkilötyövuotta, vajaat 45000 euroa.

Loiskis-fanit ajattelevat toisin. He antavat huutia kritiikille ja kannustusta muusikoille.

Mennään katsomaan, miten Loiskis-konsertti syntyy ja mitä siellä tapahtuu.

Kuski peruuttaa kirkonkylän peruskoulun pääoven eteen. Ajovuorossa on kitaristi Pekka Nättinen. Tällä kertaa ollaan Kauhavalla. Eilen käytiin Kaustisella ja illaksi mennään Isoonkyröön.

Rumpali Hannu Leppänen heittää herjaa basisti Tony Elglandin ajotyylistä ja tiukoista aikatauluista Pohjanmaan liukkailla talviteillä.

Hän valittaa, että kuskin vieressä on paha istua. Siinä voi vain toivoa parasta ja pelätä pahinta, mutta mitään ei voi tehdä.

Orkesteri esiintyy siellä, minne maantiet Suomessa yltävät. Suuria konserttitaloja se ei kaipaa eikä tarvitse huippuakustiikkaa.

Kauhavan koulun liikuntasali on perinteinen: koripallokenttä, puolapuut ja esiintymislava. Muusikot alkavat kantaa soittimiaan ja kasata äänentoistolaitteita.

"Yksssss, kaksssss", Leppänen kokeilee äänen voimakkuutta ja kaikua. Kovaäänisiin menee tällä kertaa neljä linjaa: ykkönen, kakkonen, kolmonen ja vitonen. Nelonen on rikki.

Ville Ojanen virittää viulunsa ja Tony Elgland bassonsa.

Orkesteri alkaa olla valmiina, kun koulun rehtori Antero Haapaniemi tulee kättelemään vieraat. Loiskiksen maine hauskana ja piristävänä lastenorkesterina on tavoittanut hänet. Nyt sitten nähdään ja kuullaan, pitävätkö huhut paikkansa.

Joukkoon liittyvät myös Tohtori Orff ja Herra Dalcroze Tampereelta, Loiskiksen tämänkertaiset yhteistyökumppanit Hannu Sepponen, Matti Pollari ja Kimmo Ojala. He ovat lastentarhanopettajan koulutuksen saaneita ammattimuusikoita.

Miehet otetaan vastaan jäätävän lämpimästi. "Kiitos kun tulitte myöhässä. Kamat on jo asennettu." Hurtti huumori pelaa, ja Orffin selitykset eksymisestä kelpaavat. Kirkonkylän koulu sijaitsee ensikertalaiselle hankalassa paikassa, sillä Kauhavan ydintaajama hajaantuu kahtia valtatien molemmin puolin. Kaupungintalo, terveyskeskus ja kirkko eivät Konsertti alkaa.

Mitä ihmettä? Loiskiksen soittajilla ei ole frakkia eikä valkoista solmuketta, vaan eriväriset, sammakoin koristellut T-paidat. Orffin miehet ovat pukeutuneet huoltomiehiksi ja tulevat lavalle katuharjoilla lakaisten.

"Talonmies Virtanen on päältäpäin ihan tavallinen Virtanen. Hän korjaa paikat ja tiirikoi lukot, ottaa pois viemäreistä tukot", he laulavat.

Seitsemän miestä touhuaa, ilakoi ja ottaa yleisönsä.

Kyse ei toden totta ole korkeakulttuurista. Lavalla soivat pahvilaatikot, metallitangot, matonpiiskausvälineet ja kirvesmiehen saha. Esimerkiksi.

Sanoitus kertoo, että talonmies Virtanen puhaltaa lasten haavat, hakee pallot puusta ja kuuntelee juttuja lasten suusta. Yöllä hänen huoneessaan palavat valot, sillä hän säveltää jatsia. Päivällä hän lakaisee pihaa, miettii lottonumeroita ja ihmettelee, miksi hän ei koskaan voita.

Lauletaan yhdessä ja erikseen, oikein ja väärin. Yksinkertainen koreografia toimii. Liinoin koristellut katuharjat nousevat tanassa korkeuksiin. Etu- ja keskisormella viuhdotut voitonmerkit menevät perille.

Tehdään myös temppuja.

Tohtori Orffin pahviauto ei käynnisty. Hannu Sepponen valitsee viittaavien koululaisten joukosta vapaaehtoisen. "Tule tänne, sinä oranssipaitainen poika", hän pyytää, ja kun poika vääntää avainta pahviauton virtalukossa, mitä tapahtuukaan. Avain irtoaa ja auto käynnistyy!

Konsertti loppuu melkein siihen, kun esiintyjät nukahtavat lattialle. Sähköurut jäävät soimaan yhtä ainoaa säveltä, kun Ville Ojasen pää putoaa unessa koskettimelle.

Katsomo taputtaa jo kiitoksiaan, mutta silloin herää Sepponen ja ihmettelee, että kuinka yleisö voi häiritä heitä noin meluisasti kesken arvokkaan tilaisuuden.

Lapset hiljenevät. On varsinaisen loppumusiikin aika. Lauletaan paikallisesti polkkaa ja jenkkaa.

"Aivan mielettömän hyvä", riemuitsee rehtori Haapaniemi. "Mahdottoman tasokas show!" Haapaniemi sanoo aistineensa lasten läsnäolon, siis sen, että he ottivat osaa konserttiin ja syntyi vuoropuhelua. He saivat elämyksen keskellä kouluvuoden raskainta jaksoa.

Sali tyhjenee hyvässä järjestyksessä rivi kerrallaan. Lapset kantavat tuolinsa takaisin luokkiin.

"Standardikonsertti", kuvaavat Nättinen ja Ojanen esitystään. Suuria mokauksia ei sattunut.

Sepponen toivoo, että heidän konserttinsa hiljentäisi lapset. Ei hän odota suurta palautetta. Hienointa olisi, jos lapset tiukassa paikassa muistaisivat ne seitsemän kummallista laulavaa miestä lavalta. Että maailmassa on ihan oikeasti miehiä, jotka ajattelivat lapsia ja toimivat heidän hyväkseen.

Leppänen nostaa lattialta lunttilapun laulujen sanoista. Takana on kuukauden tauko yhteistyöstä Orffin kanssa. Kaustisella oli aloitettu tauon jälkeen ja nyt Kauhavalla meni jo vähän letkeämmin.

Soittimet kootaan yhdessä ja kannetaan autoon. Sähköjohdot pakataan niputettuina matkalaukkuihin, joiden lukot ovat rikki. Sen vuoksi niiden ympärille on vedettävä kiinnityshihnat.

HUT-1 suuntaa kohti Isonkyrön liikuntahallia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää