Kulttuuri

Minne menet, Museo?

Oma-aloitteisesti museot eivät kurasta nouse, uskoo Marja-Liisa Rönkkö. Hän jatkaa museoiden ahdingosta käytyä keskustelua.

Tilaajille

Museokeskustelua on kautta aikojen käyty pääasiassa rahan - tai oikeammin sen puutteen - kautta. Keskustelu viriää nopeasti, kun resurssit alkavat uhkaavasti pienetä tai jos jaossa on uutta rahaa.

Tällä kertaa keskustelun avasi Valokuvataiteen museon johtaja Asko Mäkelä (HS 22.10.) lähtien jälleen siitä tosiasiasta, että museoita on maassamme liikaa. Hän vetosi myös "todellisten kulujen kasvuun".

Mutta miksi museolaitos koko ajan kasvaa luonnonvoiman tavoin ja miksi museoita halutaan aina vain lisää? Yksi vastaus on, että museot eivät tee oikeita asioita, niitä joita yhteiskunta ja yksittäiset käyttäjät niiltä odottavat, ja että on helpompi perusasioita Mäkelän tarjoamat lääkkeet ovat oikeita: samankaltaisen esineistön karsiminen, museoiden yhdistäminen - jopa lopettaminen - ja parempi palkkatasokin. Varteenotettavia ovat myös tieliikennemuseo Mobilian johtajan Kimmo Levän (HS 12.11.) talouden kehittämiseen kohdistuvat ehdotukset.

Sen sijaan Valtion taidemuseon ylijohtajan Tuula Arkion (HS 6.11.) suosittelemaa lääkettä, museoiden profiloitumista, on jo riittävästi kokeiltu ja tehottomaksi havaittu.

Yli tuhat museota, tai edes tämänhetkiset 80 taidemuseota, eivät mitenkään pysty profiloitumaan riittävän persoonallisesti. Päinvastoin, juuri museoiden omaksuma toimintatapa "itsenäinen profiloituminen omista lähtökohdista käsin", on johtanutkin samankaltaisuuteen.

Museotkin elävät muotien mukaan. Kun valokuva on trendikästä, niin sitä esitellään kaikissa museoissa, mitä sitä nyt valokuvataiteen museolle jätettäisiin! Tilanne on tietenkin eduksi valokuvataiteelle, mutta ei museolaitoksen kehitykselle.

Kokoelmien kartoittaminen, lainaus- ja talletustoiminta, yhteishankinnat ja keskinäiset siirrot yms. kosmeettiset toimet eivät ole pelastus nekään. Kokoelmat ovat mitä ovat.

Ydinkysymys onkin museoiden resursseja eniten kuluttava toiminta eli näyttelyt ja niiden kriittinen tarkastelu.

Museoalan suurimmat ongelmat ovat valtakunnallisen toimintaohjelman puute, yksittäisten museoitten joustamattomuus ja ammattikunnan keskinäinen epälojaalisuus. Kun osa yhä kokee museotyön mukavana harrastuksena, on suurin osa sitä mieltä että museolaitos tällaisenaan on valmis.

Kun museoita on keskimäärin kolme jokaista kuntaa kohden, museoiden sulkemisella tai lakkoilulla ei kannata uhkailla. Ainoa keino on vähien resurssien yhdistäminen. Siihen tarvitaan voimakasta kehittämiskeskusta. Oma-aloitteisesti museot eivät kurasta nouse.

Marja-Liisa Rönkkö

FT, museologi

projektinjohtaja Suomen kirjainstituutti Vammala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää