Kulttuuri

"Tyypillinen suomalainen mies ei tee hyvää makaronilaatikkoa"

Kari Hotakainen yllättyi voittoromaaninsa vastaanotosta

Tilaajille

"Voittorahoilla ostan kaksitoista vuotta vanhaan kuumaveriseen italialaiseen Alfa Romeooni uudet jarrupäät, tytöille mekot ja vaimolle jotain mukavaa. Sitten jatkan kirjoittamista", tiivistää tuorein Finlandia-voittaja, kirjailija Kari Hotakainen, 45.

Nahkatakkimies on vetänyt juhlan kunniaksi tumman puvun päälleen. Hotakainen astuu Vanhan ylioppilastalon lavalle kuin urheilusankari: puku kiristää hartioista, mutta oikea käsi heittää voitonmerkin.

"Elämästä minulla ei ole harhaluuloja, onneksi kirjoittamisesta on. Vasta Lastenkirjan kohdalla tajusin, mitä vaistonvaraisuus käytännössä tarkoittaa. Siitä lähtien olen seurannut sivupolkuja, uinut tajunnanvirrassa ja tarrannut vaistoon kuin oksankarahkaan juuri ennen ratkaisevaa vesiputousta." Hotakainen kiittelee kustantamonsa myynti-ihmisiä, jotka parkaisivat tuskasta lukiessaan Buster Keaton, elämä ja teot -kirjan lyhytiskuista tajunnanvirtaa sanoen: "Juoni, Hotakainen, juoni! Vasta sitten näitä aapisia voi myydä taajamiin!" Tyyni mies ei paljasta sisintään vaikka tunnustaa hyvänolontunteensa 20 vuoden kirjoittamisen jälkeen. "Tuntuu hienolta, kun on sielultaan pitänyt itseään marginaalikirjailijana ja sitten kotirintamamies Matti Virtanen yllättää." Juoksuhaudantie kertoo varastomies Matti Virtasesta, joka ei ole koskaan sotinut ja joka rakastaa rauhaa, rokkia ja lenkkipolkuja.

Sitten yksi nyrkinisku muuttaa Virtasen maailman, ja vaimo ja tytär jättävät kotitöissä kunnostautuneen isän. Raudanluja mies haluaa perheensä takaisin - ja samalla oman rintamamiestalon Pohjois-Helsingistä. Romaanin juonta, puhumattakaan katharttisesta lopusta, ei tässä kannata paljastaa kirjaa lukemattomille.

Kotirintamamies Matti Virtasesta kannattaa kuitenkin keskustella. Harvoin Finlandia-palkittu romaani on jo kättelyssä yltänyt neljänteen painokseen, ollut syksyn myynti- ja arvostelumenestys ja herättänyt jopa sosiologitkin väittelemään Hotakaisen-Virtasen sukupolvesta.

Miksi näin? Onko romaanisi Matti Virtanen tyypillinen nyky-Suomen mies?

"Ei missään nimessä, se on väärä johtopäätös. Virtanen on todella epäsuomalainen. Hän haluaa perheensä takaisin, ei juo ja tekee hyvää makaronilaatikkoa. Virtanen on mies, joka kaunistaa Stakesin tilastoja. Hän löikin selvin päin, ei ollut elämäntapahakkaaja." Tekijä pitää romaaniaan psykedeelisenä. Hän halusi kuvailla tiettyjä muutoksia sotien jälkeen syntyneen miehen maailmassa, piirtää yhden mieskuvan. Hotakainen ei olisi ikinä uskonut, millaisen vastaanoton näin ponteva mies saisi.

Sosiologi, yhteiskuntatieteiden tohtori Matti Virtanen kirjoitti jopa esseen Matti Virtasten sukupolvesta. Sosiologin mukaan romaani jäsensi jotain sellaista yhteistä kokemusta, jota ei ole aiemmin näin voimakkaasti ilmaistu.

Voiko tästä enää nousta, seitsemän romaania, viisi runokokoelmaa, nuortenromaanin, kuunnelmia, näytelmiä ja tv-sarjoja kirjoittanut ja pinon palkintoja napannut taiteilija Hotakainen?

"Ilman muuta. Aito kirjailija tekee juttujaan läpi elämän. Eivät niihin palkinnot vaikuta." Kirjailijantyöhön Hotakainen suhtautuu vakavasti. Kun hän sulkee työhuoneensa oven, hän sulkee samalla ristiriidat ulkopuolelle.

"Ihmisenä olen keskeneräinen ja rauhaton, mutta osaan keskittyä kirjoittamiseen. Kun kirjoitin runoja, ei liikahtanut lehtikään. Lastenkirjojen kirjoittaminen oli varsinainen oppikoulu." Kirjoittaminen on hänelle edelleen vaistonvaraista. "Jos kirvesmies kertoisi rakentavansa vaistonsa varassa, hän olisi entinen kirvesmies."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää