Kulttuuri

J. Karjalainen & Electric Sauna on huippuvedossa

J. Karjalainen & Electric Sauna Tavastialla

Tilaajille

s lavalla J. Karjalainen & Electric Sauna on huippuvedossa Viidentoista vuoden aikana en muista nähneeni yhtä erinomaista J. Karjalaisen keikkaa kuin Tavastialla keskiviikkona. Yleisö nautti, Karjalainen aisti sen ja nautti yhtä lailla.

Electric Sauna tuskin kuulostaa koskaan huonolta, mutta Laulumies-konserttisarjan päätteeksi soitossa oli vapautunutta kotiinpaluun henkeä.

Tavastian kahta iltaa ja yhtä aiempaa klubikeikkaa lukuun ottamatta kaikki kuukausi sitten alkaneen kiertueen konsertit olivat konserttisaleissa ja teattereissa. Siksi kiertueen kappalevalikoima oli yhdistelmä vanhoja hittejä ja Karjalaisen omia suosikkeja. On kuvaavaa, että äskettäin kultaa myyneeltä Valtatie-levyltä kuultiin vain neljä kappaletta, eikä yhtäkään singlelohkaisua.

Sen sijaan kiertueen teema liittyi Karjalaisen kappaleista ja tarinoista koottuun Laulumies-kirjaan. Kirjaan on koottu parikymmentä hänen suosikkikappalettaan. Keikalla niistä kuultiin kaksi kolmasosaa.

Koska Karjalainen ja Electric Sauna olivat panostaneet laadukkaaseen kokonaisuuteen, esimerkiksi konsertin valot olivat komeat. Lisäksi Pekka Gröhnillä oli mukanaan Rhodesin lisäksi oikea, tukeva Hammondin B-3 -urku, jonka matala groove toi aavistuksen jazzsvengiä rockklubille.

Karjalainen aloitti perinnetietoisesti - heti alkuun kuultiin vanhoja hittejä.

Kolme cowboyta, Hän, Mies jolle ei koskaan tapahdu mitään. Joukkoon Karjalainen sekoitti uuden levyn komeimpia rockkappaleita.

Erityisesti kansanmusiikkimaisesti kulkeva Hulmukka ja riemukkaan sielukas Tulit, menit ja mennyt oot osoittivat, kuinka saumattomasti uudet kappaleet istuvat vanhojen rinnalle.

Asiaa auttoi, että Tommi

Vikstenin roots-kitarointi ja Gröhnin urut taikovat niin uusiin kuin vanhoihinkin kappaleisiin syvän etelän juurirocksoundin. Ensimmäisen osuuden päättäneessä Kolme kurkea -kappaleessa oli mukana aimo annos Lynyrd Skynyrdin boogieta.

Ennen taukoa Karjalainen lauloi yksin Gröhnin kanssa kolme kappaletta. Harvoin kuultu valssi Onni ja hämmästyttävä Rhodes-Hammond-versio Doriksesta poikkesivat muusta materiaalista mestarillisella improvisaatiollaan. Gröhn osoitti, että hän kykenee Garth Hudson -tyyppisiin kosketinvariaatioihin.

Perinteiseen tyyliin varsinainen keikka loppui Mä meen -kappaleeseen. Ensimmäistä kertaa tuli mieleen, kuinka paljon funkahtava kappale kuulostaa Some Girls -ajan Rolling Stonesilta, ainakin Electric Saunan versiona.

Encoren aluksi kuultiin Missä se Väinö on? ja lopuksi odotetusti Ankkurinappi.

Konsertti jätti yhden ainoan toivomuksen. Olisi komeata päästä kuulemaan Valtatie-levy kokonaan livenä, bluegrass-biisejä myöten.

Otto Talvio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää