Kulttuuri

Jerry Cotton tulee Oulusta

Suomalaisten suosikkiagentti sai ottovanhemmat Kiimingistä

Tilaajille

Kiiminki/oulu. "Miten nitroglyseriini käyttäytyy, kun sitä sekoittaa veteen?" Kiiminkiläinen Elina Juntunen sai äskettäin puhelun Timo Surkalta Helsingistä. "Ei sellaista uskalla apteekista kysyä. Tytär selvitti asiaa yliopistossa kavereiltaan." Kiiminkiläinen pienkustantaja, Juntusen perhe, ei hätkähdä kirjoittajiensa kysymyksiä. Kaikesta otetaan selvä, kun kyseessä on lähes oman ottopojan, amerikkalaisen FBI-mies Jerry Cottonin edesottamuksien kirjaaminen.

Siis sen, joka ajaa punaisella Jaguarilla.

Onhan se vähän jo kuin ottopoika. Pohjoisen poikia se on ollut koko suomalaisen elinkaarensa ajan 1960-luvulta asti. Ja ilman Juntusia ei olisi 2000-luvun suomalaista Jerry Cottonia kännykkä taskussa World Trade Centerin tuhon jälkeisessä maailmassa.

Oululainen Kolmiokirja lopetti vuoden 2000 alussa Jerry Cottonin julkaisemisen lähes 40 vuoden jälkeen. Elina Juntuselle tuli "surku, kun legendaarinen julkaisu loppui".

"Se oli kulttilehti, jolla oli pitkät ja Suomessa nimenomaan suomalaiset perinteet." Nuorena tyttönä Kolmiokirjassa Elina oikoluki ja taittoi Jerry Cottoneita. Puoliso Veikko työskenteli sanomalehti Kalevan kirjapainossa, jossa lehti painettiin.

Juntuset ostivat Jerry Cottonin tilaajarekisterin. "Samana syksynä ilmoitimme tilaajille, että Jerry Cottonia ryhdytään tekemään uudestaan, maksatteko ensimmäisen vuoden ennakkotilauksena? Niillä rahoilla lehti pantiin alkuun." Cottonin lisäksi Musiikki-Mainos Juntunen Ky tekee mainoksia ja kustantaa lastenlehteä sekä cd-levyjä.

Hallinnolliset työt Elina tekee Kiimingissä omakotitaloon perustetussa työhuoneessa. Yläkerrassa isä-Veikko tekee päätoimisesti työtä suomalaisen iskelmämusiikin säveltäjänä. Hänen kynästään ovat monet Jamppa Tuomisen hitit.

"Kun tieto Jerryn jatkumisesta levisi, monet lähettivät tekstejään. Mutta taitoa tarvitaan tässäkin, ja erittäin hyvä Cotton-kirjallisuuden tuntemus", Elina Juntunen selvittää, kun astumme Oulun keskustassa pubin hämärään.

Siinä mielessä Pub Heinäpään ravintolapäälliköllä Ari Paulowilla, 43, oli hyvä pohjakoulutus. Hän on sitä ikäluokkaa, jolla oli "pulpetissa enemmän Jerry Cottoneita kuin koulukirjoja". Tänä syksynä ilmestyi ensimmäinen kovakantinen teos, jossa on Paulowin kolme omaa Cotton-tarinaa.

Mies, joka oli lapsena halunnut olla Jerry Cotton, sai toisen kirjoittajanpestin helsinkiläisen Timo Surkan rinnalla. Nämä kaksi kirjoittavat nykyisin suomalaiset Cotton-tarinat.

"En ole oikea kirjailija", tunnustaa entinen kehonrakentaja, "mutta tätä olen tehnyt tosissani." "Haluan pitää huolen, että juoni on johdonmukainen ja periaatteessa mahdollinen. Haluan, että tapausten ratkaisuissa esitettävät syytteet riittäisivät oikeasti tuomioon." "Suurin työ on juonen suunnittelu. On tehtävä tarkka juonikaavio, ettei Jerry päädy itse sinne selliin." Baaritiskillä Paulow kuulee nopeasti ase- ja juridiikan tuntijoilta, jos juttuihin eksyy virheitä. Myös Amerikan kaupunkien tuntemus on kohdallaan, vaikka Paulow on kirjoittajista ainoa, joka on käynyt paikalla.

"Muut kirjoittajat ovat aina käyttäneet tarkkoja karttoja." Paulow kertoo, että joskus eteläsuomalaisia ihailijoita vaeltaa Ouluun pyhiinvaellukselle. "Sanovat, että suomalaisen Jerry Cottonin jatkaminen on kulttuuriteko." Jerry Cotton -lehteä tehdään joka toinen kuukausi neljän viiden tuhannen levikillä, ja erikoisnumerot lisäksi.

"Tilaajista 20 prosenttia on naisia", Elina Juntunen sanoo. "Eräs leskirouva soitti kertoakseen, että Jerry on hänen ainoa miehensä ja riittää hyvin." Tiettävästi myös Oulun piispalla Hannes Leinosella oli Cottoneita pöytälaatikossaan.

Tänä syksynä ilmestyi Suomessa kahdestoista miljoonas nide. Sen kunniaksi Juntuset julkaisivat ensimmäisen kovakantisen Cottonin.

Elina Juntunen on iloinen, että viime vuosina myös kirjastot ovat tilanneet Cottonia. "Niin ei ollut silloin, kun lehti eli kultakauttaan." "Tätä pitää tehdä niin että arvostaa tätä työtä", äiti-Elina sanoo poikansa olohuoneessa.

Jerry Cottonin nuorella päätoimittajalla Timo Juntusella, 25, ei enää ollut Cottoneita pulpetissa. Sen sijaan olohuoneessaan oululaisessa kerrostaloasunnossa hänellä on kaksi tietokonetta, joilla hän saattaa lehdet painokuntoon.

"Lehden pitää voida kiinnostaa nuoriakin", Elina Juntunen sanoo. Lukijakunnan on tutkittu olevan 12-80-vuotiasta.

Elina Juntunen myöntää, että suomalaisen Jerryn tekijöillä on omat arvot. "Meillä ei lisätä seksiä ja väkivaltaa, että myisi paremmin. Minä huolehdin, että kielenkäyttö on siivoa." Tuntemattoman sotilaan repliikkejä siteeraava pyssymies onkin vieraantunut alkuperäisistä vanhemmistaan.

"Saksalainen, muualla maailmassa luettu Jerry Cotton on yhdellä ilmeellä varustettu tappokone. Tämä suomalainen olisi voinut veistellä Rokan Antin kanssa korsussa." "Syypää siihen oli Cottoneiden ensimmäinen kääntäjä, Kaleva-lehden pakinoitsija Antti Aalto, joka ei osannut kunnolla saksaa. Antti kirjoitti jutut enemmän tai vähemmän omasta päästään", Ari Paulow ja Elina Juntunen selittävät.

Myöhemmät kirjoittajat, tärkeimpänä Seppo Tuisku, kehittivät Cottonista suomalaisille mieluisan tyypin: naisten kanssa vähän ujon, väkivaltaa vierastavan tyypin, joka löi vasta kun ärsytettiin.

Niin suomalainen siitä tuli, että 1970-luvulla akateemikko Matti Kuusi ehdotti Jerry Cottonille Suomalaisen työn palkintoa.

Paulow sanoo muokanneensa kerran yhden saksalaisen käsikirjoituksen suomalaiseen kuntoon, mutta muuten suomalaiset kirjoittajat eivät ole sitten 1960-luvun lukeneet alkuperäisiä käsikirjoituksia.

"Lehtiin painetaan yhä meidän kirjoittajien nimien kohdalle, että kääntäjä." Kuten Kolmiokirja, myös Juntuset maksavat jokaisen numeron kustannusoikeuksista Saksaan Bastei-Lubbe Verlagille, ja lähettävät lehden.

"Saksalainen kustantaja reagoi kerran, 1981, kun sille selvisi, että Suomessa kirjoitetaan omat jutut", Elina Juntunen kertoo. "Sitten lehteä käännettiin kolme vuotta alkuperäisteksteistä ja myynti romahti." Juntuset jatkavat kyselemättä suomalaisen Cottonin linjaa. "Saksasta tulevat lehden kansi, tarinan nimi ja teksti. Käytämme kannen." Suomalaisissa Cottoneissa seikkailee suomalaisten tarpeellisiksi katsomia henkilöitä, kuten FBI-agentti Jack Harma - "laulaja Hectorin serkku". Vain suomalaisissa Cottoneissa voi törmätä Tony Halmeeseen tai Lenita Airistoon.

Tiettävästi ainoa ihminen, joka on vetänyt Jerry Cottonia kunnolla turpaan, on muuan ylikiiminkiläinen metsuri.

"Joskus lukijat soittavat, kun ovat keksineet että jonkin kohtauksen repliikit ovat Antti Rokan suusta Tuntemattomasta sotilaasta", Paulow iloitsee.

Hän pohtii oululaisen Cotton-version menestystä.

"Sankarit tulevat lähelle suomalaisia sotakertomusten urhoja. Kovia poikia, mutta huumori hallussa. Ei täällä menisi läpi ryppyotsainen tappomeininki, jossa ruumiita tulee ja teksti on huonoa." Sanovat, että suomalaisen Jerry Cottonin jatkaminen on kulttuuriteko."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää