Kulttuuri    |   TANSSI

Kaikkien aikojen Julia Huippulahjakas 20-vuotias Anu Viheriäranta tanssii jo tähtisarjassa

Tilaajille

Anu Viheriäranta tekee sensaatiomaisen roolityön John Crankon Shakespeare-baletin Juliana.

Vasta 20-vuotias tanssija on tehtäväänsä täysin valmis - huikea tanssitekniikka on hänellä suvereenisti hallinnassa, luonnekuva hahmottuu kiinnostavan ristiriitaiseksi, lapsen ja naisen välitilassa eläväksi hahmoksi.

Hänen olemuksessaan on aitoa nuoruuden raikkautta, leikkimielisyyttä ja kepeyttä, mutta myös heräävien tunteiden hämmentyneisyyttä.

Kriitikonuraltani en muista toista Kansallisbaletin tanssijaa, jonka Julian tulkinta olisi näin vivahteikas, mutta ennen kaikkea teknisesti suvereeni tavalla, jolla kilpaillaan jo kansainvälisessä tähtisarjassa.

Hänen Romeonaan Kare Länsivuori on erinomainen - hänen työssään partnerin varmuus yhdistyy soolojen lennokkuuteen. Hän on tehtävässä nyt tanssijana parhaimmillaan, hieno näyttelevä tanssija, joka osaa yhdistää tunneilmaisuun teknisen taituruuden.

Parin yhteistanssi on sähköistävää, alkaen suurista tanssiaisista, jossa he kohtaavat ensi kertaa. Siinä Julia tanssii Romeolle, mutta teeskentelee huomioivansa myös sulhastaan ja vanhempiaan.

Viheriäranta tanssii rohkeasti, hyppää pelottaa ja nousee korkealle Länsivuoren käsivarsilla ja olkapäillä. Hänen asentonsa yläilmoissa ovat yhtä hallittuja kuin lattialla - tanssin linjat ovat puhtaat, liikkeet eloisia. Yhdessä he luovat illuusion arjen yläpuolelle kohoavasta rakkaudesta, jota ei estä edes Capuletin ja Montaquen sukujen synkkä verivihollisuus.

Nämä vastakohtaisuudet ovat väkevästi läsnä Sergei Prokofjevin kuvausvoimaisessa partituurissa, joka on Pjotr T{caron}saikovskin Pähkinänsärkijän ja Igor Stravinskyn Petrushkan rinnalla balettisävellyksistä nerokkain ja inhimillisin.

Tanskalaisen balettikapellimestarin Peter Ernst Lassenin johtaman esityksen hienoin piirre oli hänen taitonsa saada orkesteri soimaan tasapainoisesti. Kuolinkohtauksen synkistä akordeista Lassen ei saanut irti yhtä paljon, lopullinen tragiikka jäi puuttumaan.

Crankon jäljiltä 1960-luvulta teoksessa on vanhentunutta realismia, häiritsevässä määrin varsinkin Julian myrkkypullo-kohtauksessa.

Miessolisteille on miekkailun rinnalla vähänlaisesti tanssia, koska Crankolla ei aikanaan ollut Stuttgartissa riittävästi ensiluokkaisia esittäjiä. Nykyäänhän tilanne on toinen.

Vuonna 1996 meillä ensi-iltansa saaneesta Crankon baletista oli uusintaensi-illassa pölyt pyyhitty.

Jane Bourne suomalaisine harjoittajineen oli tehnyt hyvää työtä. Corps de ballet näyttää motivoituneelta jopa Veronan torihyörinässä, vaikka tanssi jauhaa samaa ja näkymä muistuttaa enemmän englantilaista hiilikaivoskaupunkia harmaanlikaisine muureineen.

Sukujen yhteenotot ovat vauhdikkaita, ja sukujen nuoret tappelukukot onnistuneita hahmoja.

Ykkösenä heistä täytyy nostaa esiin Jarkko Niinisen Tybalt, Capulet-suvun häirikkö. Kansallisbaletin ykkösketjun tanssija on pannut peliin kokemuksensa ja taitonsa tulkitessaan tehtävänsä vahvan läsnäolonsa ja ivallisen hahmonsa kautta. Tybaltilla ei ole paljon tanssittavaa, enemmänkin taistelutehtäviä. Huima suoritus!

Jaakko Eerola tuo Mercutiona esiin harvemmin nähtävän veijarimaisuutensa, ja kuolinkohtauksen hän onnistuu tekemään koskettavasti.

Jani Talo nostaa Benvolion esiin hilpeänä ja huolettomana veikkona - liian useinhan tämä tehtävä jää pimentoon Romeon ja muiden sankareiden rinnalla.

Susanna Vironmäen imettäjässä yhdistyvät äidillisyys ja aistillisuus, Jarmo Rastaan munkkiveljen hahmosta nousevat esiin myös lämpö ja huolenpito. Kosija Pariksen roolissa Nicholas Ziegler tanssii hienon dueton Viheriärannan kanssa suurissa tanssiaisissa. Vanhemmista Jaana Puupposen tulkitsemassa uhkeassa Julian äidissä on kiinnostavaa särmää.

Viheriäranta ja Länsivuori tanssivat pääosat toisen kerran jo tänään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää