Kulttuuri    |   NÄKÖKULMA

Pohjoisen huuto

Tilaajille

"Päässä pyörii. Maskuliininen vallankäyttö, huuto, hurmos, fanaattisuus... Nykyisin Oulun tuomiokirkkoon päästetään hannutaanilat kiroilemaan, progemiehet syntetisoituja sähkökitarasaundejaan soittamaan ja Mieskuoro Huutajat huutamaan." Ympäri maailmaa äänijänteitään venytelleet Huutajat esiintyivät 15-vuotisen historiansa aikana ensimmäisen kerran kirkossa. "Huutajien kirkkoesiintyminen, mutta kuoro myös käsitetaiteellisena instituutiona, on kriittinen rinnastus valtaa käyttäviä uskonnollisia yhteisöjä kohtaan", kirjoittaa Kaltion päätoimittaja Jussi Vilkuna vuoden ensimmäisessä numerossa.

Vilkuna istuu ravintola Emigrantin loosissa Huutajien johtajan Petri Sirviön kanssa, hörppää olutta, selaa Raamattua, pohtii toiseutta, länsimaisen kulttuurin itsekkyyttä ja huutoa taiteessa.

Päässäni pyörii. Totisesti. En muista milloin olisin kokenut vastaavaa kirjallista katharsista aikakauslehdestä! Näinä aikoina kun ihmiset on kyllästetty mediahölynpölyllä, jostain löytyy kristallinkirkas kulttuurilehti.

Pohjoissuomalainen Kaltio on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolella yli puolivuosisataa säännöllisesti ilmestynyt valtakunnallinen kulttuurilehti. Kaltion sivuilla käytiin kiivasta keskustelua suomalaisten alkuperästä jo aikaa ennen etelän valtalehtien Kalevi Wiik -polemiikkia.

Uusin Kaltio (1/2003) on kuin hyväilisi taideteosta: jäätä, lunta, taivasta ja avaruutta, sopivan mittaiset tekstit hengittämässä kuvien lomassa.

Huutamisen vastapainona käydään esikoislestadiolaisten seuroissa. Askeettisesti pukeutuvat esikoiset eivät katso televisiota eivätkä harrasta korkeakulttuuria. Heillä on eri arvot kuin rahan perässä juoksevilla.

Kaltion sivuilla komeilee kaksi Pajalan vahvaa miestä. Kirjailija Mikael Niemi hymyilee lyyrikko Lars Levi Laestadiuksen patsaan vierellä. Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -näytelmän maailman ensi-ilta on Oulun kaupunginteatterissa 21. helmikuuta.

Haastattelussa Niemi kertoo, että naiset eivät näillä seuduilla paljon juo, mutta miehillä on suuri tarve tulla humalaan. "Humalassa mies etsii yhteyttä Jumalaan ja täällä humalaan juominen on luottamuksen osoitus", Niemi sanoo, nostaa tuoppia ja jatkaa juttua korpikommunismista, hiihtämisestä ja hiljaisuudesta.

Kaltion koskettavin juttu on runoilija Niilo Rauhalan, 66, haastattelu. Konservatiivi, runoilijana täysverinen modernisti on eläkkeellä oleva sairaalapappi, joka on kirjoittanut 24 runokokoelmaa. " Antti Hyry antoi palautetta, miten kirjoittaa taloudellista tekstiä, mitä ja miten kirjoittaa", Rauhala muistelee.

Valon ja maiseman lisäksi Rauhala ottaa kantaa runoissaan Lapin tyhjentymiseen, nälkään, kodittomuuteen: "Laulu on syntynyt täällä: / tyhjentyvien kylien, tuntemattomien matkojen / koditon, katkera laulu. / Äänet etääntyvät ja yhtyvät / vieraitten kaupunkien kylmään aamuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää