Kulttuuri

Musikaalit lohkaisevat 20-30 prosenttia katsojista

Menestysresepti ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

Tilaajille

Musikaalit ja musiikkinäytelmät ovat suurten ja keskisuurten teattereiden kestohitti. Ne kiilasivat katsojalukujen kärkeen viime näytäntökaudella. Linja oli sama kymmenen vuotta sitten. Kahdentoista suomalaisen teatterin kahden katsotuimman esityksen joukossa oli näytäntökaudella 1990-1991 yhdeksän musikaalia, näytäntökaudella 2001-2002 kahdeksan.

Tilastojen kärjessä oleva musikaali haukkaa usein 20-30 prosenttia teatterin koko katsojamäärästä. Huipussaan musikaali lohkaisee lähes puolet näytäntövuoden katsojista.

Myös jotkut lastennäytelmät ovat keränneet huimia katsojamääriä. Svenska Teaternissa sekä Peppi Pitkätossu että Pinokkio keräsivät yli 40 prosenttia näytäntökauden katsojista.

Kymmenen vuotta sitten monissa teattereissa lastennäytelmistä syntyi yleisömenestyksiä. Viime näytäntökaudella kotimaiset puhenäytelmät vetivät musikaalien ohella yleisöä. Klassikoita ja ulkomaisia nykynäytelmiä oli yleisömenestysten joukossa vähemmän.

Menestysnäytelmien katsojamäärissä ero seuraaviin on usein tuntuva. Niitä esitetään suurilla näyttämöillä ja esityskertoja on enemmän kuin muilla näytelmillä.

Helsingin Kaupunginteatterin katsojaluvut nousivat viime näytäntökaudella ennätyslukemiin, 313000:een.

Kärjessä olivat lastennäytelmä Vaahteramäen Eemeli ja musikaali Housut pois. Niiden katsojaluvut eivät kuitenkaan olleet yhtä korkeat kuin kymmenen vuoden takaiset vastaavat luvut.

My Fair Ladyn näki kymmenen vuotta sitten 88000 katsojaa, Vaahteramäen Eemelin viime näytäntökaudella 63000 katsojaa.

Kaupunginteatterin katsojakunta jakaantui viime näytäntökaudella useammalle näytelmälle. Ohjelmistossa oli lähes kolmekymmentä näytelmää ja esityskertoja yli 800. Kymmenen vuotta sitten näytelmiä oli viisitoista ja esityskertoja 450.

Kansallisteatterin menestysnäytelmät ovat perinteisesti puheteatteria. Ohjelmistossa on musiikkinäytelmiä vain satunnaisesti. Viime näytäntökaudella katsojaluvut putosivat sekä suosituimpien näytelmien että kokonaiskatsojamäärien osalta.

Lukuihin vaikutti teatterin remontti. Suuri näyttämö oli kiinni. Esityskertoja oli kolmannes vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Osa esityksistä siirrettiin Aleksanterin teatteriin, jossa katsomon paikkamäärä on pienempi kuin Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Maakuntateattereissa lähes kaikki suurmenestykset olivat kymmenen vuotta sitten musikaaleja tai suurten näyttämöiden lastennäytelmiä.

Viime näytäntökaudella Oulun ja Kajaanin kaupunginteatterit menestyivät myös puhenäytelmillä. Oulussa käytiin katsomassa Moliéren ja Tshehovin klassikkoja. Kajaanissa katsojia vetivät kotimaiset näytelmät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää