Kulttuuri

Rene´ Magritte oli arjen runoilija

Pariisin Jeu de Paumen näyttely muistuttaa kuvan ja sanan monimielisistä yhteyksistä

Tilaajille

pariisi. Belgialainen taiteilija René Magritte (1898-1967) on riittävän tuttu Pariisissakin. Niin tuttu, että Tuileries'n puiston ja Concorde-aukion tuntumassa sijaitsevan Jeu de Paume -taidehallin Magritte-näyttely täyttyi heti ensimmäisenä aamuna.

Jeu de Paume päätti järjestää näyttelyn vain viisi vuotta sen jälkeen, kun taiteilijan syntymän jättimäinen satavuotisnäyttely oli esillä hänen kotikaupungissaan Brysselissä.

Le Figaro -sanomalehden kriitikko huomautti jo avajaisviikolla, että koska kaikki kiinnostuneet ranskalaiset kävivät varmasti keväällä 1998 junalla Brysselin Magritte-näyttelyssä, Jeu de Paume lämmittelee nyt vanhaa aihetta.

Näyttelyn koonnut Jeu de Paumen johtaja Daniel Abadie perustelee taas Magritten ajankohtaisuutta ja kiinnostavuutta.

Magritte vaikutti pop- ja käsitetaiteeseen ja sitä kautta tämänkin ajan nykytaiteeseen myös Ranskassa. Perinteenkantajia ovat myös amerikkalaiset Jasper Johns ja Robert Rauschenberg, jotka ovat lainanneet näyttelyyn Magritten töitä kokoelmistaan.

Magritten teokset vaativat katsojalta, ne haastavat pohtimaan merkityksiään yhä uudelleen. Kerran eräs kriitikko kysyi, onko kukaan nähnyt koskaan yhtään Magrittea!

Magritten töitä ollut myös kaikissa viime vuosien suurissa Surrealismi-näyttelyissä Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa. Keskenään erilaisten katselmusten ytimessä on ollut Pariisissa 1920-luvun puolivälistä toimineen, surrealismin ideoihin vannoneen taiteilijaryhmän vaikutus.

Magritte kuului ryhmään asuen Pariisissa vuodet 1927-1930 kunnes riitaantui ryhmää johtaneen André Bretonin kanssa ja muutti takaisin Brysseliin.

Muutenkin Magritte erosi muista surrealisteista. Hän oli kiinnostuneempi päivästä kuin yöstä, arjen runoudesta kuin mielikuvituksesta ja unista.

Aiheensa hän sai tavanomaisista asioista ja esineistä. Hänen kuviensa peruselementtejä ovat puut, pilvet, kivet, linnut, meri, vuoret, kukat, omenat, alaston nainen, mies knalli päässä - maisemat, asetelmat ja ihmiset.

Esikuvansa Giorgio de Chiricon tapaan Magrittekin tavoitteli arkisen taakse kätkeytyvää salaperäistä. Se on näkymättömän runoutta, joka ilmaantuu yhdistelemällä eri asioita, kuvia ja sanoja.

Maalauksissa sanat ovat yhtä keskeisiä kuin kuvat, joiden keskinäiset viittaukset ovat monimerkityksellisiä. Magritte oli filosofi, jonka ajattelun välineitä kuvat ja sanat olivat.

Eivät kuvat eivätkä sanatkaan tarkoita sitä, mitä ne näyttävät tarkoittavan. Eri asioihin liittyvä merkitysten mysteeri oli Magrittesta "välttämätöntä sille, että todellisuutta ylipäätään olisi".

Jeu de Paumen kaksi kerrosta täyttyvät kronologisesti ripustetuista maalauksista, piirroksista, kollaaseista, veistoksista ja valokuvista. Näyttely alkaa vuodesta 1925, jolloin Magritte oli monien kokeilujen jälkeen löytänyt de Chiricon taiteeseen perustuvan esittävän, kuvan näköisyyttä hienovaraisesti järisyttävän tyylinsä.

Se oli hänen versionsa surrealismista. Mittasuhteiden vääristäminen oli hänen keinojaan.

Varhaismaalausten äärellä voi havainnoida Magritten tapaa käyttää tehokeinona elokuvallista liikettä ja toistoa. Hän toistaa samaa aihetta samassa maalauksessa - kuten kahdet toisistaan vain hieman poikkeavat kasvot - tai toistaa samaa aihetta maalauksesta toiseen perussommitelmaa hieman muunnellen.

Saman eri muunnelmat piristävät näyttelyn rakennetta ja rikkovat sen kronologista jatkumoa. Magritte käsitteli samoja kuva-aiheita muutamien vuosikymmenten välein niin, ettei yksikään kuva ole koskaan ihan samanlainen kuin toinen.

Kiehtovimpiin näistä saman aiheen toistumista kuuluvat 1950-60-luvuilla toteutetut maalaukset teemasta L'Empire des lumières (Valojen valtakunta), jonka kaikkiaan 17 muunnelmasta talosta, puusta, öisestä katulampusta ja poutataivaan pilvistä kolme on mukana Jeu de Paumessa.

Ensi kertaa ulkomailla esitellään nyt venetsialaisen Peggy Guggenheim -kokoelman isoa maalausta vuosilta 1953-54.

Guggenheimin maalaus on pysty kuten samoihin aikoihin maalattu melkein samankokoinen työ, jossa talon edessä oleva katulyhty heijastuu maiseman etualalla olevaan veteen.

Näkymä muuntuu hienoisesti. Kun katsoo tarkasti, huomaa että merkityksetkin muuttuvat.

Edellisessä etuala on aivan tumma ja siinä on muutenkin enemmän varjoa: valaistut kaksi ikkunaa ovat pienemmät ja oranssimmat, puu talon edessä on korkeampi ja tummempi ja taivas selkeämmin päivänvaloinen.

Kolmas maalaus aiheesta L'Empire des lumières vuodelta 1961 on vaakasuuntainen. Etualan katutila on siinä kapeampi kuin muissa versioissa, ja ikkunoista neljä on nyt valaistu. Puu, talo ja sen vieressä oleva puisto jäävät nyt enemmän varjoon, myötäilemään maalauskankaan muotoa.

Magritte muutti tyyliään. Se käy ilmi sodan jälkeen syntyneissä ns. "impressionistisen" (Renoir) kauden kuin myös ns. "lehmä" (vache)-tyylin töissä.

Viimeistään näiden, viisikymppisen taiteilijan anarkisten maalausten kohdalla ymmärtää - jos ei jo aiemmin - mitä näyttelyn koonnut Daniel Adadie tarkoittaa sanoessaan, että "kaikkien teosten taustalla on paljon kummallisempi ja hurjaluontoisempi persoonallisuus kuin mitä yleensä ajatellaan".

Kiintoisan näkökulman Magritteen ja hänen aikalaistaiteeseensa saa, jos ehtii nähdä Pariisin kaupungin Modernin taiteen museossa olevan Francis Picabian (1879-1953) suuren näyttelyn. Magrittea hieman vanhempi ranskalais-kuubalainen taiteilija oli hänen hullutteleva hengenheimolaisensa, joka myös Marcel Duchampin lailla kuuluu myös 1900-luvun hulvattoman käsitetaiteen perustanlaskijoihin.

Picabia suodatti monta tyyliä esittävästä abstraktiin ja avantgardeen, impressionismista orfismiin ja dadaan ja muunsi esittämisen tapojaan moneen otteeseen elinaikanaan.

Magritte 9.6. saakka Galerie Nationale du Jeu de Paume, 1 place de la Concorde, Pariisi. Ti-su 12-19, ke 12-21.20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää