Kulttuuri

Taidekasvatus antaa itsetuntoa

Sirkka Laitinen pohtii väitöksessään estetiikan ja etiikan suhdetta kuvataiteen opetuksessa

Tilaajille

"Runsaan parinkymmenen vuoden aikana olen nähnyt, miten oppilaat käsittelevät kuvissaan pelkojaan, toiveitaan ja hätäänsä maailman tilasta", kuvaamataidonopettaja Sirkka Laitinen, 51, sanoo.

"Kun WTC:n tornit romahtivat New Yorkissa, oppilaat kaikilla tunneilla piirsivät ja maalasivat torneja riippumatta siitä mikä oli aiheena. Nyt heidän töissään näkyy huntupäisiä naisia, aseita ja liekkejä, joissa ihmiset palavat. Kuvataiteen tehtävät ovat sen verran väljiä, että nuoret voivat käsitellä omia asioitaan niiden välityksellä." Nykyisin Helsingin II normaalikoulun kuvataiteen ohjaavana opettajana työskentelevä taiteen lisensiaatti Laitinen on ehtinyt opettaa monenlaisia oppilaita. Vuosien mittaan hänen oppilaitaan ovat olleet päiväkotilapset, ala- ja yläasteen koululaiset, lukiolaiset, sosiaalialan opiskelijat, lastentarhan- ja luokanopettajat tai kuvataideopettajaksi opiskelijat.

Laitinen on ollut myös muokkaamassa kuvaamataidon ja kuvataiteen opetussuunnitelmia ja koulujen toiminta-ajatuksia. Ja kerta kerralta hän on joutunut huomaamaan, että kuvataiteen opiskelun merkitystä täytyy perustella aina ja kaikkialla - niin yleisellä koulutuspoliittisella tasolla kuin itse kouluissa - sillä sen merkitys ei ole vain mennyt perille.

Niinpä taidekasvatuksella ei ole yleissivistävässä koulussa itsestään selvää asemaa, ja kuvataide (kuten myös musiikki) on ajautunut pakollisesta aineesta yhä enemmän vain valinnaisaineeksi, jo peruskoulussa ja pian myös lukiossa.

Nykykoulussa taide käsitetään muuten vakavaa koulutyötä keventäväksi saarekkeeksi tai tarpeelliseksi vain osalle oppilaita, lahjakkaille tai niille, jotka eivät muuten pärjäisi.

Mikä tehtävä taidekasvatuksella sitten voi olla ihmiseksi kasvamisessa?

"Yleissivistävässä koulussa sen pitäisi olla kaikille yhteisenä aineena, osana prosessia, jossa oppilaat merkityksellistävät maailmaa." "On ihan eri asia, jos harrastaa taidetta erityisesti tai aikoo taideammattiin", Laitinen toteaa.

Taidekasvatuksen asema olikin haasteena, kun hän muutama vuosi sitten ryhtyi tekemään väitöskirjaa Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle.

Huomenna tarkastettavassa väitöskirjassaan Hyvää ja kaunista, kuvataideopetuksen mahdollisuuksista nuorten esteettisen ja eettisen pohdinnan tukena hän on tutkijana etsinyt vastauksia esittämiinsä kysymyksiin ja käynyt tutkimustaan varten dialogia oppilaidensa kanssa.

Mitä tekemistä kuvataiteilla on yleensä ihmisen elämässä? Miten taide voi olla ihmiselle merkittävien kokemusten lähde?

Esteettinen ja eettinen ovat tutkimuksen suuria käsitteitä. Ne liittyvät elämänalueisiin, joihin ei ole annettuja vastauksia, ei valmiita kaavoja käsitellä niitä.

"Taiteen historiassa ja myös nykytaiteessa taiteilijat ovat aina ottaneet kantaa maailman suuriin kysymyksiin - ja siihen, mitä tapahtuu omassa elämässä. Aiheina ovat olleet syntymä ja kuolema, äidinrakkaus, sotakin", Laitinen muistuttaa.

"Mitä annettavaa taiteella on sitten kasvatuksessa, kun pitäisi löytää keinoja auttaa nuoria! Sillä tietohan ei tule pelkästään ulkoapäin, kirjoista lukemalla, vaan kun ihminen itse ajattelee ja käsittelee tietoa yhdistelemällä eri asioita." Taidekasvatuksessa tiedon prosessoiva käsittely perustuu osin materiaaliseen työskentelyyn. Kun oppilas maalaa akryylivärein, muovailee savea tai piirtää hiilellä, hän käsittelee asioita ruumiillisesti, kaikilla aisteillaan.

"Koulun opetus kuitenkin perustuu pääasiassa verbaaliselle viestinnälle, joka ei koskaan tavoita kaikkia. Kuvataiteet, musiikki, tanssi ja käsityöt - maailmaa ajatellaan ja prosessoidaan niissä myös materiaalisesti - niin, että henki ja aine käyvät dialogia keskenään." "Esteettisen ja eettisen vuorovaikutus toimii, kun nuori huomaa, että hän pystyy myös kuvataiteen välineillä käsittelemään asioita. Se vahvistaa hänen identiteettiään ja antaa itsetuntoa." Oppiminen on sitä, että oppii itse ajattelemaan. "Varsin yksinkertainen ajatus, mutta se ei ole mennyt läpi meidän koululaitoksessamme", Laitinen tietää.

On helpompi puhua moraalista, sen kulttuurisesti määritellyistä säännöistä, kuin elämän suurista kysymyksistä ja etiikasta. Nykynuoret saavat harhailla peruskysymysten viidakossa, kun yhteiskunnassa voi julkisestikin rikkoa sääntöjä, toimia päinvastoin kuin se, mitä yleisesti pidetään hyvänä.

Laitinen haastatteli tutkimukseensa ryhmää oppilaitaan II Normaalikoulun lukiosta.

"Haastattelin kutakin oppilasta tunnin ja havahduin huomaamaan, kuinka hienoa oli pysähtyä ja kuunnella sitä, mitä heillä oli sanottavaa. Koulun konventiot kun ovat normaalisti sellaiset, ettei oppilaita ehdi kuunnella. Haastattelussa kustakin tuli aivan eri puolet esille", hän sanoo.

Ilman tutkimustaankin hän tietäisi, että lukionkin oppilailla on sangen vähän tietoa taiteesta.

"On aivan käsittämätöntä, että nykykoulusta voi päästä ylioppilaaksi tuntematta taidehistoriaa. Ja kuitenkin vanhat taidehistorian kuvat kiertävät kaikkialla nykyviestinnässä. Yksi pakollinen lukiokurssi kuvataiteessa ei riitä taidehistoriaan - se on varattu kuvantekemiseen." Laitisen tutkimuksen tulokset olisivat ideaalisia, jos koulun taidekasvatuksen strategioita suunnattaisiin nyt uudelleen. Mutta hänen kanssaan puhuessaan ei voi olla törmäämättä koulutuspoliittiseen dilemmaan - miten suunnata strategioita, kun taidekasvatuksen mahdollisuudet yleissivistävässä koulussa vain vähenevät!

Laitinen vetoaakin todellisuuden kanssa ristiriitaiseen mutta valtioneuvoston vastikään hyväksymään Taide- ja taiteilijapoliittiseen ohjelmaan. Sen mukaan taide luovana työnä olisi jokaisen kansalaisen sivistyksellinen perusoikeus.

"Jos tuo ajatus vain toteutuisi peruskoulussa, se olisi hieno juttu! Siinä onkin tulevalle hallitukselle töitä." Sirkka Laitinen: Hyvää ja kaunista. Kuvataideopetuksen mahdollisuuksista nuorten esteettisen ja eettisen pohdinnan tukena. Väitöskirjan tarkastustilaisuus Taideteollisen korkeakoulun Sampo-salissa la 5.4. kello 12.

On käsittämätöntä, että nykykoulusta voi päästä ylioppilaaksi tuntematta taidehistoriaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää