Kulttuuri    |   KIRJAT

Kun kirjailija hankki ensimmäisen kirjahyllynsä Sven Willnerin 19. kirja kertoo esi-isistä, sodasta ja kirjallisuudesta

Tilaajille

Suomenruotsalainen esseisti ja toimittaja Sven Willner kertoo uudessa, kohta ilmestyvässä kokoelmassa Innanför eller utanför, Sisäpuolella vai ulkopuolella, ensimmäisestä omasta kirjahyllystään.

Hän oli tilannut sen isältään Purmosta, hän itse asui Pietarsaaressa, jonne myös hänen perheen esikoista odottanut vaimonsa oli tulossa.

Kirjahyllyn toi Kortesjärven-Pietarsaarenlinjaa ajanut Aasid-August, joka sanoi, että "onpas siinä suuri hylly".

Hylly täyttyi pian, ja uusilla hyllyillä on Willnerillä ollut sittemmin käyttöä Pietarsaaren lisäksi Tammisaaressa, Helsingissä ja nyt Turussa.

Suomalaista säätykiertoa, yhteiskunnallista "luokkaretkeä", kuvaa hyvin se, että niin bussikuskin poika kuin Willnerin esikoinenkin ovat nyt Åbo akademin professoreita.

Sven Willner on itsekin tehnyt oman luokkaretkensä. Hän syntyi päivälleen 85 vuotta sitten Purmossa, Pohjanmaalla. Seutu oli hyvinvoivaa baptistiseutua.

Luokkarajoja ei juuri ollut, mutta maattomat tiesivät hyvin paikkansa. Suurten perheitten perinnöttä jääneet muuttivat joko Pietarsaareen tai Amerikkaan.

"Olen ainaisesti riippuvainen lapsuuttani ja nuoruuttani reunustaneista radikaalista (monessa suhteessa radikaalidemokraattisesta) vapaakirkollisuudesta ja ikivanhoista talonpoikaisista arvostuksista. Ja koko 1930- ja 1940-lukujen mielenhäiriöisestä aikakaudesta. Ja siitä, että sitten oli pakko irrottautua enimmästä ja yrittää löytää kotipaikkaoikeus ideologiselta ei-kenenkään-maalta", Willner kirjoitti kirjassaan Möjligheter 1970.

Lapsuuden ja nuoruuden jälkeen tuli sota. Willner on kirjoittanut paljon sodasta eri kokoelmissaan, yhden nimikin on Om krig (1966).

Hän ei rehvastele sotakokemuksillaan, pikemminkin kuvaa vaikutuksensa sodankäyntiin vähäiseksi. "Olin mukana vastaan panematta ja tein sen, mikä minun käskettiin tehdä." Hän muistaa kuitenkin juoksuhautojen ja korsujen kurjuuden, kranaatinheittimien ja Stalinin urkujen ujelluksen. Hän ärsyyntyy, kun eduskuntaehdokkaat puhuvat innokkaasti, "melkein uskonnollisesti meistä veteraaneista saadakseen äänemme".

Willner ei ole pohjalainen radikaalipasifisti, hän kirjoittaa uudessa kirjassaan, että "kaikissa tilanteissa ei voi olla radikaalipasifisti".

"Suomella ei ollut valinnan varaa 1939, oli vain puolustauduttava hyökkääviä venäläisarmeijoita vastaan, se oli tosin ulkomaailman silmissä näköalatonta ja tyhmää, mutta sankarillisia me olimme." Willner kirjoittaa Alwar Sundellista, joka oli pasifisti ja sotien jälkeen Rkp:n kansanedustaja. Hänen vastapainonaan kirjassa on Harry Järv, suomenruotsalaisten oma Rokka, sotasankari, upseeri, kaukopartiomies, kirjallisuusmies ja anarkosyndikalisti.

Willner julkaisee kirjassa myös kaksi vanhaa esseetä ja esitelmää. Toisessa hän kirjoittaa Mannerheimista myyttinä Stig Jägerskiöldin pohjalta ja toisessa hän esittelee Veijo Meren pohjoismaisille lukijoille.

Willner lukee Meri-esseessä kiinnostavasti Meren Sujut-romaania. Romaanin päähenkilö Lauri Ojala ja muut keskeiset henkilöt kertovat pohjimmiltaan Suomen asemasta sotavuosina samaan tapaan kuin Harry Scheinin tulkinnan mukaan Sheriffi-elokuva kuvaa Yhdysvaltain "yksinäistä" asemaa kommunismin raakalaismaisuuden vartijana.

Sodan jälkeen Willner luki sosionomiksi ja alkoi kohta toimittaa sanomalehtiä, ensin pohjalaista Österbottningenia ja vuodesta 1956 lähtien tammisaarelaista Västra Nylandia. Hän jäi eläkkeelle 1981.

"Olin 40-talisti 40-talistien kanssa, 50-luvulla ideologisesti 'uskoton' ja sopivan pessimistinen ja nostalginen, 60-luvulla epädogmaattisen marxilainen ja osallistuva ja 70-luvulla pettynyt", Willner kirjoitti kokoelmassaan Utkik från en småstad 1991.

Tammisaarelaiset pystyivät tarkistamaan kellonsa Willnerin kävelyistä toimitukseen ja sieltä pois aivan kuin Kant oli Königsbergissä kävelevä herra aika, kirjoittaja toteaa. Hän sanoo olleensa Tammisaaressa ulkopuolinen, ja hänen ominta aluettaan oli kirjallisuus ja sen myötä Pohjola.

Suomenruotsalaisen ja riikinruotsalaisen kirjallisuuden lisäksi Willner seurasi lehdessä tiiviisti muun Pohjolan, etenkin Tanskan, kirjallisuutta. Västra Nyland oli hänen ansiostaan yksi maan parhaita kirjallisuuslehtiä, jota luettiin myös sen omimman levikkialueen ulkopuolella.

Essee on Suomen kirjallisuudessa perinteellisesti suomenruotsalainen laji. Willner poikkeaa akateemisuuden kaavasta, häneen liitetään usein, häntä itseään ilmeisen hermostuttavasti, "itseoppineen" kaapu. Useimmilla muilla on päässään tohtorinhattu.

Willnerin uusi, 19. kirja todistaa Trygve Söderlingin teesin, että "jokaisesta esseististä tulee ajan mittaan oma akatemiansa". Uusimmassa kokoelmassa on mielenkiintoisia havaintoja kirjallisuudesta, sodasta ja lapsuudesta, kirjoituksia esi-isistäkin.

Mukaan on päässyt myös kirjallisia siirtymätaipaleita, muisteluita, joita Willner lienee kirjoittanut lämpimikseen.

Timo Hämäläinen Sven Willnerin uusi kirja on kirjakaupoissa 4. 5.

Jokaisesta esseististä tulee ajan mittaan oma akatemiansa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää