Muistot piirtyvät hiekkaan - Kulttuuri | HS.fi

Muistot piirtyvät hiekkaan

Osmo Valtonen 1929-2002, muistonäyttely 27.4. saakka Galleria Aarnissa, Ahertajantie 5, Tapiola. Ti-pe 11-18, la-su 12-16.

17.4.2003 3:00

Hiekkapiirturi tekee hiljaista työtänsä uurtaen loputonta kierteistä kuviotaan. Teräs- ja alumiinikuviot liikkuvat hiljaa moottorin avulla. Suuri jääpala sulaa vedeksi ja höyrystyy ilmaan.

Vuosi sitten kuollut taiteilija Osmo Valtonen (1929-2002) olisi voinut tuskin jättää parempaa muistoa itsestään. Koneen ja hiljaisesta liikkeestä muotoutuvan kuvan tai veistoksen idea sikisi "taiteilijainsinöörin" ikuisesti leikkimielisestä ja älyllisestä uteliaisuudesta.

Muistonäyttelyyn on koottu seitsemän teosta 1970-90-luvuilta. Suuren yleisön parhaiten tuntema teos on Cone structor (1985), yksi niistä monista hiekkapiirtureista , jotka herättivät katsojien suuren kiinnostuksen aina, Venetsian biennaalia myöten. Yksinkertaisen meditatiivisesti muotoutuva kuva on nerokkaan oivalluksen tulosta.

Voin yhä kuvitella Valtosen, tuon pohjolan Pelle Pelottoman, villin ja samalla keskittyneen katseen. Hänen hahmossaan kiteytyi se kuriton kekseliäisyys, joka elää nyt hänen teoksissaan.

Pienen näyttelyn helmiä on myös Taipuva pinta (1971), alumiinista ja teräksestä koostuva hiljaa elävä pysty säleikkö. Valtosen juuret olivat kineettisessä taiteessa, mutta hänen töissään on alusta pitäen ollut myös dadasta kumpuavaa leikkisyyttä ja kepeää huumoria.

Hänen 1970-luvun teoksensa ( Kosketus, 1974, esimerkiksi) ovat oivallisia liikkuvan kuvan versioita sen ajan muodikkaasta multippeli-taiteesta. Kaksi eriväristä kuviota pyörii rinnakkain oman akselinsa ympäri muodostaen alati muuntuvia konstruktioita, rakenteeltaan vaihtelevia muotosommitelmia.

Osmo Valtonen oli ahkerasti mukana myös järjestöelämässä. Hän oli mm. Espoon kuvataiteilijoiden aktiivinen jäsen, jonka kotipesä oli Nallenpolun ateljeessa. Siksi on tietysti kiitettävää, että oma kotiseura on ensimmäisenä järjestämässä hänen muistonäyttelyänsä.

Valtosen taidetta näkisi mielellään laajemmassakin yhteydessä, jotta hänen elämäntyönsä asettuisi kunnolla modernin taiteen ja nykytaiteen historiaan. Sitä odotellessa voi pysähtyä hetkeksi myös pieneen Aarni-galleriaan.

Marja-Terttu Kivirinta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat