Kulttuuri    |   KUVAT

Taiteen mestarikokki leikkaa ja liimaa

Amoksen näyttely esittelee maailmankuulun Jirí Kolár{caron}in rinnalla taiteilijapuolison Be{caron}la Kolár{caron}ován

Tilaajille

Kollaasi on taideteos, jossa yhdistyvät erilaiset materiaalit ja niiden myötä erilaiset merkitykset. Ranskankielinen collage tulee sanasta coller, liimata.

Ts{caron}ekkiläisen taiteilijan Jirí Kolár{caron}in sukunimi Kolár{caron} (joka tarkoittaa pyöräntekijää) ääntyy soinnillisine r-kirjaimineen kuin ranskan collage. Se on mainio yhteensattuma, sillä Jirí Kolár{caron} on varsinainen herra Kollaasi.

Tai nykytaiteen mestarikokki, kuten Kai Kartio kirjoittaa Amos Andersonin taidemuseossa juuri avatun Kolár{caron}in näyttelyn luettelossa. "Hän pilkkoo, paloittelee, raastaa, rusentaa, möyhentää, yhdistää ainesosat, maustaa mielleyhtymillä, ja kokonaisuus on paljon enemmän kuin osiensa summa", Kartio kuvailee.

Jirí Kolár{caron} (1914-2002) teki ensimmäiset kollaasinsa jo 1930-luvulla, jolloin hän alkoi myös kirjoittaa runoja. Runous hallitsi hänen elämäänsä 1940- ja 50-luvulla, ja kun hän 1960-luvulla siirtyi kuvalliseen ilmaisuun, kieli ja kirjoitus säilyttivät siinä vahvan osan.

Kolár{caron} oli sodan jälkeen pettynyt sanan voimaan ja alkoi etsiä kielelle uusia merkityksiä. Kieli piti hajottaa ja löytää uudelleen - Kolár{caron} teki sen konkreettisesti käymällä käsiksi kirjallisuuden merkkiteoksiin, silppusi sivut ja kokosi kirjoituksen fragmenteista uudenlaisia, kuvallisia maailmoja.

Tekstien lisäksi Kolár{caron}in silppuriin joutuivat nuotit ja postimerkit, taidehistorian klassikot ja mainokset, patjakankaat ja muut kodin tekstiilit.

Kolár{caron} keksi niin monta tapaa yhdistää erilaisia asioita, että hän kehitti kuvakielelleen myös oman kieliopin, jonka julkaisi kirjana Dictionnaire

des

méthodes (Metodien sanakirja).

Kollaasin rinnalle tulivat esimerkiksi rullaasi ja ruttaasi, joissa alkuperäistä kuva-aineistoa viipaloidaan ja rullataan tai rutistetaan. Antikollaasi taas on tietenkin kuva, josta on lisäämisen sijaan poistettu jotain. Esimerkiksi Henri Rousseaun tunnetusta omakuvasta Kolár{caron} poisti itse Rousseaun.

Nykyisinä sähköisen kuvankäsittelyn aikoina erilaiset kuvaelementit sulautuvat yhteen leikiten, mutta Kolár{caron} on tehnyt kaiken leikkaamalla ja liimaamalla - uskomattoman tarkasti.

Ts{caron}ekkiläisessä kulttuurielämässä Jirí Kolár{caron} on paljon enemmän kuin vain kuvataiteilija. Hän oli leipurin ja pyykkärin poika, joka itse kouluttautui aluksi puusepäksi. Jo nuorena hän perehtyi syvällisesti kirjallisuuden ja taiteen historiaan ja uusiin virtauksiin.

Kolár{caron} oli tärkeä eettisenä suunnannäyttäjänä, kommunistiajan toisinajattelijana ja nuorten taiteilijoiden tukijana. Hän oli 1942 mukana perustamassa modernistien Ryhmä 42:ta. Hän oli yksi toisinajattelijoiden Charta 77:n allekirjoittajista, mikä ajoi hänet maanpakoon Pariisiin. Prahaan Kolár{caron} palasi lopullisesti 1999.

Kansainvänen läpimurto Kolár{caron}ille oli vuoden 1968 Kasselin Documenta 4 -näyttely. Sen jälkeen esiintymisiä alkoi olla maailman johtavissa taidemuseoissa. Pohjoismaissa Kolár{caron}in tuotantoa nähdään laajasti vasta nyt Amos Andersonin taidemuseossa.

Kolár{caron} tunnetaan kuitenkin hyvin. Yksi silta on ollut professori Juhani Pallasmaa, joka tutustui Kolár{caron}iin Prahassa jo 1964. Pitkän ystävyyden seurauksena Pallasmaalla on runsaasti Kolár{caron}in taidetta, ja se näkyy myös tässä näyttelyssä. Toinen lenkki on Suomessa asuva ts{caron}ekkitaiteilija Petr R{caron}ehor{caron}, jonka aloitteesta näyttely on syntynyt.

Pääosa näyttelyn teoksista on peräisin Jan ja Meda Mládekin säätiön taidekokoelmasta. Mládekit alkoivat kerätä ts{caron}ekkiläistä nykytaidetta Jan Mládekin toimiessa pankkiirina Washingtonissa. Nykyisin heidän kokoelmansa on esillä Kampa-museossa Prahassa.

Jirí Kolár{caron} menehtyi viime vuonna Prahassa 87-vuotiaana, eikä päässyt näkemään näyttelyään Helsinkiin. Mutta avajaisiin saapui toinen taiteilija, Kolár{caron}in leski Be{caron}la Kolár{caron}ová.

Samalla hän saapui omiin avajaisiinsa: myös Be{caron}la Kolár{caron}ován teoksista on koottu näyttely Amos Andersonilla. Kokonaisuus on erittäin kiinnostava. Myös Kolár{caron}ová rakentaa teoksensa kollaasin keinoin - mutta henki on erilainen kuin hänen miehellään.

Kolár{caron}ován materiaalia ovat arkipäiväiset ja usein naiselliset pikkuesineet, joista koostaa tilallis-geometrisia visioita. Klemmarit, nepparit, hakaneulat ja hiuspinnit luovat yhtaikaa systemaattista ja runollista kuvakieltä.

Anu Uimonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää