Kulttuuri    |   CANNESIN ELOKUVAJUHLAT 14.-25.5.

Paha kattilaa soimaa

Lars von Trierin Dogville rusikoi amerikkalaista yhteiskuntaa

Tilaajille

CANNES. Tanskalaisen Lars

von Trierin uusi elokuva Dog

ville oli Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjan odotetuin osanottaja. Kilpailijajoukko on suhteellisen väritöntä ja von Trierin aiemmat elokuvat Brea

king the Waves ja Dancer in

the Dark ovat olleet kohuttuja, katsottuja ja palkittuja. Jälkimmäinen sai täällä Kultaisen palmun vuonna 2000.

Dogville kuvattiin Ruotsissa Trollhättanin studiossa suuren hälinän keskellä, kun paikalle saapui maailmankuuluja filmitähtiä Nicole Kidmanin johdolla, mutta sen sisällöstä on vaiettu. Festivaalin alla alkoi kuulua supina, että se on loistava elokuva.

Sanotaan nyt heti, että huono elokuva Dogville ei ole. Von Trier ei ole koskaan tehnyt näin viimeistellyn taidokasta työtä. Mutta se on moraaliltaan ristiriitainen elokuva moraalisesti ristiriitaisesta maailmasta, jossa tekijä peittää jälkensä shokkiefekteillä ja heittää lopulta roskat naapurin aidan yli.

Dogvillen inspiraation lähteinä on kaksi asiaa, Bertolt

Brechtin ja Kurt Weillin

Kerjäl äisoopperasta kotoisin oleva laulu Pirate Jenny ja Nicole Kidman.

Dogville on kylä jossain Yhdysvaltain Kalliovuorilla, jonne iltapukuinen nuori nainen pakenee pimeänä iltana joskus 1930-luvulla, keskellä pahinta lamakautta. Gangsterit ovat hänen kannoillaan ja ennen pitkää etsintäkuulutuksia liimaileva poliisi.

Naisen nimi on Grace, mikä tarkoittaa muun muassa armoa. Kidman esittää häntä.

Nimi ei ole sattuma. Pitkään näyttää siltä, että nuoren naisen läsnäolo on siunauksellista. Pikkuruinen yhteisö, jossa on 15 aikuista ja joukko lapsia, piristyy. Vastineeksi siitä, että kyläläiset lupaavat pitää hänet piilossa, hän tekee näille palveluksia.

Ensin he kyräilevät, mutta alkavat hiljakseen pitää kauniista ja lempeäkäytöksisestä nuoresta naisesta, joka ei tuomitse eikä arvostele ketään.

Elämä hymyilee, kunnes poliisi tuo uuden etsintäkuulutuksen, jossa tytöstä luvataan isot lunnaat. Ahneus saa vallan. Kun omatunto ei anna periksi ottaa lunnasrahoja, ne revitään tytön selkänahasta.

Kyläläiset moraalinen rappeutuminen kiihtyy. Viimeisenä menee Gracen ja Tom Edisonin välille virinnyt rakkaus.

Sähkölampun keksijältä nimen saanut nuorukainen on kyläläisten joukossa lahjakkuus, mutta ei ihan niin fiksu kuin luulee olevansa. Hän pitää itseään tulevana kirjailijana, ja hänen omahyväiset eettiset pohdintansa ovat elokuvan tärkeä lanka.

Tomin avulla ohjaaja, joka on myös kirjoittanut elokuvan, ironisoi taiteilijan itsekkyyttä ja tarvetta muokata totuutta.

Dogville on toteutettu ainutlaatuisella tavalla. Se on kuvattu kokonaan ikkunattomassa studiossa, mitä korostetaan näyttävästi. Suunnilleen jääkiekkokaukalon kokoinen tasainen tila on Dogville, kylä josta elokuvassa ei poistuta ennen lopputekstejä.

Studion lattiaan on piirretty valkoisella maalilla pääkatu, sivukatu ja talojen ääriviivat. Kylää näytetään lintuperspektiivistä, jolloin näkyy, että talojen asukkaiden nimet on kirjoitettu lattiaan kuin karttaan ikään.

Mustien seinien ympäröimää tyhjää tilaa jaksotellaan valkoisten viivojen lisäksi muutamilla huonekaluilla ja parilla irtoseinällä. Ovet ovat pelkkä narina. Koira on pelkkä haukkuva ääni.

Seinätön ja katoton tila antaa von Trierille mahdollisuuden luoda intiimejä hetkiä missä tahansa pelikentän alueella.

Moderneista menetelmistään huolimatta von Trier soveltaa tältä osin elokuvan vanhimpia aineksia. Elokuva pyörii koko ajan Gracen ympärillä ja kamera seuraa rävähtämättä hänen kauniita kasvojaan ja lempeätä ilmettä.

Von Trierin elokuva kestää pari minuuttia vaille kolmen tuntia, ja melkein koko sen ajan Dogvillen draamaa edistetään verkkaisen rauhallisesti ikään kuin tarkoitus olisi piirtää karttaa pahuuden latteasta arkisuudesta.

Elokuva saa ilmaa etäännyttävästä lavastuksesta ja onnahtelevasta huumorista. Tomin henkilöhahmo toimii ikään kuin Gracen hyvänä haltijana, vaikka kaikki ymmärtävät, että hän on oikeastaan vain rakastunut tyttöön. Tämä sivuvalo rikkoo harmoniaa yhtä hyvin kuin vanhahtavalta kuulostava, rikkiviisas selostusääni.

Mikään näistä tempuista ei kuitenkaan vieraannuta katsojaa Gracesta, niin vahvasti hän on tämän laulun päähenkilö.

Kun tapahtumat saavuttavat lakipisteensä, käy ilmi, että koko asetelma perustuu Gracen moraaliseen valintaan. Paha gangsteri on hänen isänsä, jota hän pakenee, koska tämä on ylimielinen hirviö.

Kun isä lopulta saa puheenvuoron, hän todistaa tyttärelleen, että tämän tapa antaa kaikille kaikki heidän heikkoutensa anteeksi, on ihmisten yläpuolelle asettumista ja siis erityisen arroganttia.

Hetken epäröityään, tyttö hyppää nopeasti vihollisen puolelle: Grace on siis sittenkin isin tyttö. Hän ei anna armoa sen enempää kuin Taivaan isäkään. Aseet puhuvat.

Sitten rämähtävätkin päälle lopputekstit. Ne on rakennettu vavahduttavien kuvien päälle ja lomaan. Niissä Amerikan köyhät ovat vangittuina pysähtyneisiin valokuviin, kyvyttöminä auttamaan itseään. Heitä on mukana sekä lamakaudelta, 1930-luvulta että nykyajan asunnottomina.

Samaan aikaan nauhalta kuuluu David Bowien rytmikäs Young Americans.

Eli ei ole kyse yleismaailmallisesta epäeettisyydestä, eikä ihmisen puutteellisuudesta, vaan heistä. Noista toisista.

Von Trierin on ilmoittanut, että Dogville on ensimmäisen osa sarjasta, jonka nimi on U, S and A. Hän ryhtyi tähän puuhaan, kun jotkut amerikkalaiset toimittajat moittivat Dancer in the Darkia sillä perusteella, ettei sen tekijä ole koskaan käynyt Yhdysvalloissa.

Hänen vastauksensa on, että hän tietää enemmän USA:sta kuin Casablancan tekijät Casablancasta.

Itse hän kutsuu puuhasteluaan kiusoitteluksi, mutta voisi myös väittää, että Yhdysvallat on elefantti von Trierin olohuoneessa.

Dogvillen edellä Cannesin festivaalin kilpailusarjassa esitettiin amerikkalaisen Gus Van Santin

Elephant. Sen aiheena ovat amerikkalaisiin kouluihin tehdyt aseelliset hyökkäykset, joissa oppilaat ovat ampuneet tovereitaan ja opettajia.

Elokuva on tehty tavallisten koululaisten kanssa ja heidän kanssaan käytyjen keskustelujen pohjalta. Se on kuvattu kevyellä kalustolla vasta käytöstä poistetussa koulutalossa.

Pitkään Van Sant seuraa kymmenkuntaa nuorta tasaveroisesti, ikään kuin osoittaen, ettei yksi ole toista kummempi. Amerikkalaiset kriitikot ovat suhtautuneet Elephantiin hyvin kriittisesti. Heidän mielestään Van Sant on liian kiltti tuomitakseen ketään muuten kuin kaikkein ylimalkaisimmalla tavalla.

Dogvillen loppukahina kommentoi tietämättään Van Santinkin kuvia.

Elephantissa murhien etäännytys oli yritys olla tekemättä tappamisesta viihdettä, mutta kun von Trier dramaturgisesti häikäilemättömästi teurastaa omassa elokuvassa joukon ihmisiä yhtälailla peitellysti, se on loukkaavaa - ja panee takakäteen epäilemään Van Santinkin ratkaisua.

Elefantti olohuoneessa on ongelma, josta ei puhuta, mutta jota ei voi ohittaa. USA:sta on tullut tällainen sokaiseva kipupiste tanskalaiselle, mutta jos von Trierin omaa oppia seurataan, kumpaakaan ei kannata sääliä. Pidetään vaan me huoli itsestämme.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää