Kulttuuri    |   KONEISTO 25.-27.7.

Musiikki kuin arktinen yö

Suomalainen elektroninen musiikki saa huomiota ulkomailla, mutta maine on työllä lunastettua

Tilaajille

"Viime vuonna Imatran Voima esiintyi Kööpenhaminan muotimessujen jatkoilla. Kun me aloitettiin, niin ensin trendikkäästi pukeutuneet juhlijat lähtivät pelästyksissään juoksemaan ovelle ja ulos. Seuraavaksi lavalle nousi tanskalainen mies, ja me melkein saatiin turpaan", muistelee Randy Barracuda.

Sittemmin asiat ovat hieman helpottuneet. Seuraavaksi Imatran Voima on lähdössä Miamiin, ja maine maailmalla on kasvanut sen verran, ettei väkivaltaisia kohtauksia enää tarvitse pelätä.

Suomalaisten muusikoiden läpimurtoa kansainvälisillä markkinoilla on odotettu vuosikymmeniä. Vertailukohtana käytetään usein Ruotsia, jolla on ollut Abba, Roxette, Europe ja vaikka mitä. Vastaavia tähtiä Suomesta ei ole löytynyt, mutta suomalaisten tekemä elektroninen musiikki on saanut uskollisen kannattajakunnan maailmalla.

Itse asiassa ulkomailta yleisöä elektronisen musiikin artisteille löytyy jopa enemmän kuin kotimaasta.

"Suomen musiikkiyleisö on niin pieni, että kiinnostusta mihinkään valtavirrasta poikkeavaan ei riitä", sanoo levy-yhtiö Sähkö Recordingsin Tommi Grönlund. "Siksi kaikki vakavasti elektronista musiikkia tekevät joutuvat tekemään juttunsa ja hakemaan kontaktinsa ulkomailta." Suomessa vallitseva myönteinen suhtautuminen teknologiaan on epäilemättä auttanut elektronisen musiikin kehityksessä. Kotitietokoneiden kautta tekniikka tulee tutuksi jo lapsesta pitäen.

Mutta elektronisen musiikin kehitys alkoi meillä jo kauan ennen tietokoneita. Vuonna 1959 Martti Vuohenjuuri otti radio-ohjelmassa Uusi Uljas Maailma elektron ensiaskeleita.

"Suomeen on syntynyt oma musiikillinen tyylinsä. Se kuulostaa, kuin lumi rakastuisi aurinkoon ja lumoutuneena lämmöstä sulaisi rakkautensa edessä", Harald Lundell, ranskalaisen levy-yhtiö F-Communicationsin manageri, lankeaa runolliseksi kuvaillessaan suomalaisten tekemää musiikkia.

Maailmalla musiikkitoimittajat tuntuvatkin näkevän romanttisia päiväunia Pohjolasta kaukaisena arktisena unelmana ja kuvaavat suomalaista elektroa luonnonilmiöiden avulla. Puhutaan musiikista joka on kuin pilkkopimeät talvet tai puhdasta kuin arktinen kylmyys.

Ehkä ympäröivällä luonnolla onkin sormensa pelissä. Kylminä ja pimeinä talvi-iltoina on nuorella muusikon alulla ollut aikaa hioa taitojaan.

Mutta olisi väärin leimata suomalainen elektroniikkamusiikki kylmäksi. Puhtaisiin ja hiottuihin säveliin haetaan lämpöä funkista ja jazzista. "Suomalainen elektro on groovimpaa ja funkimpaa kuin pohjoismaalainen elektro yleensä", Imatran Voiman norjalainen manageri Mikal Telle analysoi.

Ammattilaiset kuitenkin mielellään kiistävät yhden ja ainoan suomalaisen tyylin olemassaolon. "Suomessa kaikilla tuntuu olevan oma juttunsa! Ja se on hienoa", Telle sanoo.

Koska Suomen media ei ole tehnyt elektronisesta musiikista valtavaa trendiä samalla tavoin kuin esimerkiksi Britannian, artistien ei ole tarvinnut huolehtia tietyn yhden linjan säilyttämisestä. Siihen lienee vaikuttanut myös se, että vuorovaikutusta eri kaupungeissa toimivien artistien välillä ei ole ollut kuin vasta reilut puoli vuosikymmentä.

"Elektronisen musiikin yleisönä on koko maailma. Se on globaali, eri puolille maailmaa pirstaloitunut yleisö", huomauttaa mediataideorganisaatio Katastro.fin Lassi Tasajärvi.

Elektronista musiikkia tehdään yli kansallisuusrajojen. Alan ammattilaiset painottavat kuin yhdestä suusta, että loppujen lopuksi merkitystä on vain musiikilla, ei sen alkuperämaalla.

Musiikin takana ei ole kulttuurivientiprojektia. Maine niitetään musiikkia tekemällä.

"Suomalaiset, jotka ovat menestyneet, ovat luoneet uransa lähes kokonaan itse. Musiikin tekemisen lisäksi itse on hoidettu promootio, kontaktit ja rakennettu levy-yhtiöt", toteaa Suomen tämän hetken ehkä kuuluisin DJ Jori Hulkkonen.

Monet suomalaiset artistit päätyvätkin ulkomaille, koska Suomessa levy-yhtiöt eivät lähde mukaan kustantamaan kokeiluita. Se karsii joukkoa. Musiikkia päätyvät tosissaan tekemään vain ne, jotka ovat valmiita kulkemaan vaivalloisen tien.

Rahakkaiden levy-yhtiöiden epäilevä suhtautuminen on kääntynyt myös voitoksi. Se antaa vapautta. Bisnespuolen välinpitämätön suhtautuminen elektroniseen musiikkiin on antanut tilaa luovuudelle.

"Markkinoijien epäilevä suhtautuminen luo anarkiaa", Randy Barracuda sanoo. Suhtautuminen musiikin tekemiseen on rohkeaa, koska menetettävää ei juurikaan ole.

"Suomalaisilla artisteilla on musiikissaan myös huumorintajua", lisää Mikal Telle.

Kun ei ole ollut tarpeen luulla itsestään liikoja, artistit ovat voineet olla jopa itseironisia. "Tähtikulttia ei ole päässyt syntymään, koska yleisö on niin pientä. Artisti on aina riippuvainen omasta maanläheisestä toimintatavastaan", Hulkkonen sanoo.

Realistisuus ja maanläheisyys yhdistettynä huumoriin ja ironiaan tuntuu olevan suomalaisen elektron avain.

"Kun musiikkiin on intohimo, on peräänantamattomuus ja päättäväisyys välttämätöntä", Jori Hulkkonen sanoo. Hänellä on keikkoja ja faneja Aasiasta Brasiliaan, ja hän nauttii kansainvälisestä menestyksestä, josta moni pop- ja rock -muusikko voi vain unelmoida.

Rakkaus musiikkiin ilmenee myös suomalaisten artistien työskentelytavoissa.

"Suomalaiset eivät hukkaa aikaa antamalla turhia lupauksia", kehuu Jori Hulkkosen kanssa työskentelevä Harald Lundell ja kutsuu suomalaisia ultra-ammattilaisiksi, joiden kanssa on miellyttävä ja helppo luoda työsuhteita.

Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-toimittaja.

Elektronisen musiikin yleisönä on koko maailma, alkuperämaalla ei ole merkitystä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää