Kulttuuri    |   KONSERTTI, TAMMISAAREN KESÄKONSERTIT

Saariahon laulusarja Neljä hetkeä on mestariteos

Paras teos sopraanolle ja orkesterille sitten Sibeliuksen Luonnottaren

Tilaajille

TAMMISAARI. Tällaisista hetkistä musiikkitoimittaja unelmoi. Että saa todistaa, kun jotain todella merkittävää kuullaan ensimmäisen kerran. Että saa jakaa ilonsa uuden mestariteoksen syntymästä.

1990-luvulla sellainen hetki oli ehkä kaikkein voimakkaimmin, kun sain kiihkoilla Magnus Lindbergin orkesteriteoksesta Aura ennen Suomen ensiesitystä.

2000-luvulla ensimmäinen vastaava mielenjäristys on Kaija Saariahon

Quatre instants (Neljä hetkeä). Sen harjoituksiin ei kuulijoita päästetty, mutta ennakko-odotukset olivat kovat sekä partituurin että alkuvuodesta Pariisissa ja Lontoossa esitetyn pianoversion radiolähetyksen perusteella.

Odotukset täyttyivät. Neljä hetkeä on mestariteos, ja varmastikin paras suomalainen sävellys sopraanolle ja orkesterille sitten Jean Sibeliuksen

Luonnottaren.

Neljä hetkeä on Luonnottaren tapaan vavahduttavaa kuunneltavaa. Se ei viihdytä, se enemmänkin järkyttää.

Kapellimestari Simon Rattle sanoi haastattelussani taannoin, että Sibeliuksen musiikki on niin keskittynyttä, että "jos pisara siitä putoaa kädellesi, se polttaa tiensä luuhun asti".

Sanat kuvaavat täydellisesti myös Saariahon Neljää hetkeä.

Vajaan varttitunnin mittainen teos koostuu neljästä laulusta Amin Maaloufin teksteihin. Tekstejä ei valitettavasti jaettu yleisölle sen enempää ranskaksi kuin käännöksinäkään, joten sisältö jäi monille epäselväksi. Rakkaudesta, katumuksesta ja kiihkosta on kuitenkin kysymys. Teos menee juuri dramaattisuudessaan paljon pidemmälle kuin Saariahon mestarillinen ooppera Kaukainen rakkaus.

Saariahon ooppera on enemmänkin rituaali kuin näyttämödraama. Intohimo on oopperassa vielä osin etäännytettyä, mutta tässä Karita Mattilalle sävelletyssä laulusarjassa se on pakahduttavaa ja raastavaa.

Orkesterin pohjana on wieniläisklassinen kokoonpano, jota Saariaho ryydittää mm. celestalla, marimballa ja vibrafonilla.

Hän saa aikaan tuon oopperastaankin tutun sointimaailman, joka kimmeltää ja loistaa kauniisti, ja nyt myös polttavasti.

Elektroniikkaa ei tarvita. Saariaho saa kaikki haluamansa tehot irti sinfoniaorkesterista.

Orkesteriversio tuki Karita Mattilan väkevää ilmaisua pianoversiota värikkäämmin. Saariaho ottaa Mattilan dramaattisesta ilmaisuvoimasta irti huimia tehoja suloisimmasta liverryksestä epätoivon parahduksiin.

Säveltäjä vaatii Mattilalta ensimmäisessä osassa ( Attente) aluksi laiskaa ja sensuaalista sävyä.

Toisessa osassa ( Douleur) on paljon epätoivoisen hurjistunutta puhelaulua, joka purkautuu suoranaisiin tuskanhuutoihin. Musiikki on eroottisinta Saariahoa, mutta erotiikka on tässä selvästi myös karrelle polttava voima.

Kolmas osa ( Parfum de l'instant) on teoksen sensuaalisin. Neljännessä osassa ( Re'sonances) teksit ja musiikki kertaavat ja yhdistävät edellisten osien antia.

Laulusarjaa voisi melkein kutsua oopperaksi yhdelle solistille, ja lyhyeltä sairauslomalta palannut oopperatähtemme Karita Mattila oli loistavassa äänessä.

Paljain jaloin ja punaiseen pukeutuneena Mattila latasi jokaisen nuotin täyteen ilmaisua. Hän välitti tekstin sävyt estoisuudesta patoutuneeseen hysteriaan ja rakkaudenjanosta pohjattomaan yksinäisyyteen tavalla, jota yleisö ei varmastikaan tule unohtamaan.

Juuri näin voi taidemusiikki kehittyä tehokkaimmin: kun kaikkein suurimmatkin tähdet tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä parhaiden nykysäveltäjien kanssa.

Jukka-Pekka Saraste ja Suomalainen kamariorkesteri olivat solistin kanssa yhtä. Olin saanut hieman ongelmallisen istumapaikan eturivistä sellojen kohdalta, mutta orkesteri soitti niin läpikuultavasti, että partituurin tasot sittenkin erottuivat.

Teoksen toinen tilaajaosapuoli on Leipzigin Gewandhaus-orkesteri, ei Amsterdamin Concertgebouw, kuten lehdessämme kaksi päivää sitten mainittiin link {ETR=tl;HS20030801SI1KU01vd6.jtun.;all;hesa}. Mutta noinkohan edes Gewandhaus ja Herbert Blomstedt pääsevät samaan kuin Saraste ja suomalaiset Mattilan kanssa?

Muista konsertin numeroista huomasi, että huippuorkesterien konserttimestareista ja äänenjohtajista koottu Suomalainen kamariorkesteri oli päivän lisäharjoitusten avulla hitsautunut entistäkin yhtenäisemmäksi.

Ravelin Hanhiemo oli peräti hienostuneesti toteutettu aikuisten nostalginen matka lapsuuden satumaailmaan.

Beethovenin seitsemännessä sinfoniassa kaipasin vain ensimmäiseen osaan suuremman orkesterin sointia. Kamariorkesterin vahvuudet pääsivät oikeuksiinsa lähinnä kahden viimeisen osan hurjissa ja vauhdikkaissa käänteissä.

Jukka-Pekka Sarasteen avulla luoduista vahvuuksista ilmeisimpiä ovat sähäkkä ketteryys sekä kovimmassakin tohinassa säilyvä detaljien rikkaus ja soinnin ilmavuus. Kuulijat saivat kokea rytmien ja riemun bakkanaalin.

Vesa Sirén

Tammisaaren kesäkonsertit päättyy tänään sunnuntaina klo 15 Tammisaaren kirkossa. Suomalainen kamariorkesteri joht. Jukka-Pekka Saraste, solistina Antti Siirala, piano. - Sibelius, Mozart.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää