Kulttuuri    |   HELSINGIN JUHLAVIIKOT 22.8. - 7.9.

Mustonen aloittaa seitsemän konsertin Helsinki-syksyn

Juhlaviikoilla häntä kuullaan säveltäjänä, kapellimestarina ja lopuksi pianistina

Tilaajille

"Tämä on yhteensattumien tulos", Olli Mustonen hymähtää.

Aikanaan Helsinki-boikotistakin muistettu 36-vuotias Mustonen ilahduttaa pääkaupunkiseutua tänä syksynä peräti seitsemällä konsertilla.

Helsingin juhlaviikoillakin on jo kaksi Mustos-konserttia. Tänään hän esittäytyy Helsingin festivaaliorkesterin kanssa säveltäjänä ja kapellimestarina. Ja Juhlaviikkojen viimeisenä viikonloppuna 5. syyskuuta hän on Radion sinfoniaorkesterin pianosolisti.

"Kaikki vain osui samaan syksyyn. Monia näistä projekteista on soviteltu kalenteriin jo vuosia", hän kertoo.

Festivaaliorkesteri palasi juuri Amsterdamin legendaarisesta Concertgebouw-salista. Siellä soitettiin tämän illan ohjelmaa, eli Mustosta, Sibeliusta ja Beethovenia.

"Concertgebouwissa taas huomasi, että hyvä akustiikka on orkesterille vielä paljon tärkeämpi kuin pianistille. Orkesterilla kun ei ole pedaalia." Tänään kuitenkin konsertoitte Finlandia-talon kuuluisassa akustiikassa.

"Finlandia-talossa on toisaalta arkkitehtonisia ihanuuksia, ja yritämme tuoda mukana bassolaukussa hieman Concertgebouw-salin akustiikkaa", Mustonen hymähtää.

Mustonen lisäsi muutama vuosi sitten esiintymisiään kapellimestarina merkittävästi. Hän perusti ystävineen Helsingin Festivaaliorkesterin, ja 3. lokakuuta alkaa kausi myös Tapiola Sinfoniettan kapellimestarina.

"Pianistin työ on niin yksinäistä. Pianisti voi soittaa viisi resitaalia viidessä päivässä viidessä eri kaupungissa. Kapellimestari voi harjoitella saman ajan yhden orkesterin kanssa. Kiertueetkin ovat orkesterin kanssa hauskempia." Mustonen haluaisi matkustella entistä vähemmän, mutta kansainvälinen kysyntä pitää pianistin kiireisenä.

"Keväällä olen poissa ihan hirveästi ja menen maapallon ympäri Espanjasta Amerikkaan ja Japaniin. Frequent Flyer -taso kyllä säilyy." Mustonen johtaa tänään Festivaaliorkesterin konsertissa oman Kolme mysteeriä -teoksensa, joka on kunnianosoitus venäläiselle säveltäjälle Rodion Štšedrinille.

"Kantaesitys oli viime vuonna Lahdessa. En käytä vaskisoittimia lainkaan, koska tällainen rajoitus ruokki mielikuvitustani", säveltäjä kertoo.

Sibeliusta kuullaan parikin teosta.

"Taide nähdään usein ihmisen itseilmaisuna, mutta Suomessa luonnonvoimien läsnäolo aiheuttaa sen, että sitä kokee olevansa osa jotain suurempaa. Mielestäni Sibeliuksen kuudennessakin sinfoniassa päämotivaatio on julistaa kiitollisuutta siitä, että saa olla osa tätä ihmeellistä maailmaa." Sibeliuksen kuudennesta on tehty analyyseja, joista yhdessä koko teos nähdään doorisen asteikkoaiheen variaatioina. Mustonen ymmärtää analyysien arvon, mutta puhuu "musiikin ihmeestä" toisin.

"Sibeliuksen kuudennessa ollaan osa ihmeellistä metsää, jossa on menninkäisiä ja metsäneläimiä, jotka nyt vaan kulkevat näissä sävellajeissa. Minua kiehtoo se suomalaisen metsän taianomainen valo, joka tässä teoksessa puhuu." Konsertin solistina on Pekka Kuusisto, joka soittaa Sibeliuksen harvoin kuullun sarjan viululle ja jousille.

"Innostuin kuultuani Pekan esityksen. Se on aivan riemastuttava kappale." Lopuksi kuullaan vielä Beethovenin neljäs sinfonia.

"Neljännen sinfonian ensimmäinen osa on ekstaattisinta musiikkia, mitä tiedän. Juuri tätä teosta olen johtanut eniten", hän arvelee.

Äskettäisellä levytyksellä Mustonen sai Festivaaliorkesterista irti asioita, joita kohti hän on tainnut pyrkiä pianistinakin. Mutta ovatko pyrkimykset aivan samoja?

"Pyrin reaaliaikaiseen toimintaan, suureen reagointinopeuteen ja valppauteen. Kapellimestarina voin kuitenkin myös istuttaa impulsseja ja antaa asioiden kehittyä itsestään. Sitä on kuin puutarhuri, joka istuttaa siemenet. Ei se kasvi väkisin repimällä sen nopeammin kasva."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää