Kulttuuri    |   KIRJAT

Kirjallisuutta, ei muistelmaa Pirkko Saision kykyä katsoa itseään sivusta voi vain ihailla Saision sarja jatkuu uljaan artistisena

Tilaajille

Alussa tulevat tuhon enteet: kyykäärmeet lymyävät jaloissa, lohkareiden välistä löytyy ammuttu, mätänevä hylje. Ja sitten menee muisti, onneksi vain tietokoneelta.

Muistista Pirkko Saision Punaisessa erokirjassa on kysymys, haalistumisesta, muuttumisesta, katoamisesta - sekä juuri menetysten pysyvyydestä. Sillä kaikesta jää jälki, halusi tai ei.

Saision jäljitystyö ei kuitenkaan johda muistelmiin, sillä muistelmat tapaavat koostua kokonaisista lauseista, ehjistä ajatuskaarista ja kohtauksista, syiden ja seurausten rakennelmista. Jos yrittää luoda menneestä sanallisen toisinnon, tulee samalla rakentaneeksi virallistettua historiaa, eikä sellainen projekti sovi Saision kielioppiin.

Punaisen erokirjassa etenkin dialogit jäävät pelkiksi tyngiksi, koska kukaan ei oikein saa sanottua, mitä mielessä on. Sen sijaan väistellään, kierrellään, osataan tarttua vain epäolennaisuuksiin, eikä ainakaan jälkeenpäin muisteta juuri mitään siitä, miten edes elämän keskeisimmät tilanteet menivät.

Huikaisevin näyttö tästä on kohtaus, jossa äidin "maailmasta helähtää pohja pois", kun hän korvapuustia haukatessaan kysyy tyttäreltään sitä asiaa "sen likan kanssa": "Se on niin kuin sä olet ajatellut että se on." Eleet ja ilmeet kertovat enemmän kuin sanat, ja niille teatterintekijällä on silmää prosaistinakin.

Saision jäljitystyö synnyttää kaunokirjallisuutta. Sellaista, joka etsii, toistaa ja tankkaa - kuten inhimilliselle ajatusprosesseille on ominaista - eikä liitä menneisyyden tilanteisiin enempää viisautta kuin niissä silloin oli, kirjallisuutta, joka ei syytä eikä puolustele vaan toteaa.

Punaisen erokirjan kerronta ei virtaa, päinvastoin, se katkeilee. Mahdolliset suuret kokonaisuudet hajoavat entistä pienemmiksi tajunnan siruiksi. Ihmisten, elämän ja aikakauden mahdollinen näköisyys piilee niissä.

Sekä sirujen ristiriitaisuudessa. Vain yhden totuuden antaminen, edes omista muistoista, olisi moraalitonta toimintaa.

Saision taitavuutta ja Punaisen erokirjan intensiivisyyttä on se, että jokainen sivu huokuu silti eteenpäin menon tuntua, muutosta. Menneisyys ei tule koskaan valmiiksi, ei liiemmin minäkuva.

Viimeistään Punaisen erokirjan jälkeen kenellekään ei enää pitäisi olla yllätys, että kirjailijoistamme juuri tämä on luonut itselleen useampia kirjailijapersoonallisuuksia. Sivulla 56 näemme, miten Jukka Larsson syntyy.

Niin, erokirja. Ensimmäinen enne kirjan sisällöstä on tietysti heti sen otsikossa.

Eroa Saision yritys omakuvaksi tekee etenkin yhdestä naisesta, hiukan myös toisesta, äidistäkin. Kunnes lopussa hänen on jo itse annettava etäisyyttä omalle lapselleen.

Sen sijaan otsikon ensimmäinen sana "punainen" viittaa tietysti aatteen puolelle. Romaani tosin sijoittuu paljolti 1970-luvun niihin piireihin, joissa puolia ei ollut, oli ainoastaan aatteen puoli.

Myös rakkaus sai luvan kuulua siihen. Kohtaus naisparin ristikuulustelusta Teatterikorkeakoulussa on nykykirjallisuutemme hyytävimpiä, niin syytetyt kuin syyttäjät itsensäkin alentavine kannanottoineen.

"Naisen identiteettiäkin vakavampi kysymys on tietysti vallankumouksellisen liikkeen uskottavuus." Maailmanparantaja tuntee nahoissaan, että proletariaatin diktatuuria ei ole olemassa, on vain diktatuuria.

Kohtalon pieniä suuria vitsejä on se, että punaisuus ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan edes ihotautisairaalassa: "En ole eläissäni nähnyt punajäkälää näin riehaantuneena", lääkäri toteaa. Hän riisuu potilaansa näytteille, opiskelijoiden ihmeteltäväksi.

Ymmärtääkseni Saisio haluaa välttää pienimmätkin moralistiset ylemmyyden idut niitä kohtaan, joiden tolkku petti taistolaisuuden puristuksessa.

Punainen erokirja onnistuu siinä. Pikemminkin se on oman moraalin luotaus, jopa ripittäytyminen.

Mutta ilman jälkiviisauden pöyhkeyttä.

Luonnollisesti mukana kulkee myös kertomus varttumisesta kirjailijaksi.

Pienin yhteinen jaettava näytti lapsuuden 1950-luvun Helsingissä, Vastavalo 1960-luvun ristiriidat ja sarjan nyt saatu osa siis kirjailijankutsumuksen heräämisen 1970-luvulla.

Lapsuutta, nuoruutta ja alkavaa aikuisuutta yhdistää oman äänen löytämisen ja varjelemisen teema.

Kun kerronta Punaisessa erokirjassa siirtyy yksityisestä perhepiiristä myös julkisuuden henkilöiden pariin, tiettyä tirkistelyn ulottuvuutta ei voi välttää, mikä pikkuisen rikkoo romaanin lumousta.

Mistään tason notkahduksesta ei kuitenkaan voi puhua, vaan Saision sarja jatkuu yhtä uljaan artistisena kuin ennenkin.

Hänen kykyään katsoa itseään sivusta voi vain ihailla.

Saision sarja jatkuu uljaan artistisena

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää