Kulttuuri    |   KIRJAT

Valkoisen talon aamut alkavat nyt raamattupiirillä George W. Bushin päätöksenteon tärkein yllyke ja inspiraation lähde on syvä kristillinen vakaumus

Tilaajille

Maailman vaikutusvaltaisimmasta miehestä on jokaisella omat käsityksensä. Nyt nämä käsitykset voi suhteuttaa George W. Bushia läheltä tarkanneen, myötätuntoisen mutta aivan presidentin lähipiiriin kuulumattoman David Frumin kirjaan The Right Man, joka on pysynyt kauan amerikkalaisten myyntitilastojen kärkipaikoilla.

Frum toimi jonkin aikaa presidentti Bushin puheenkirjoittajana ja oli vastuussa muun muassa kuuluisasta "pahan akseli" -viittauksesta. Sittemmin Frum on vaikuttanut lähinnä kiertelevänä luennoitsijana ja kolumnistina. Hänen konservatisminsa on järkkymätöntä, samoin hänen nationalisminsa.

The Right Man piirtää tähän asti täydellisimmän kuvan siitä, minkälainen mies Bush on, mikä häntä inspiroi ja ohjaa, ja mikä maailmankatsomuksellinen visio vaikuttaa terrorismin- ja Irakin-vastaisen sodan taustalla.

Frum, juutalainen konservatiivi, aloittaa kirjansa kertomalla, kuinka hän oli tuskin astunut Valkoiseen taloon ensimmäistä kertaa, kun häneltä jo kyseltiin, miksi hän ei ollut paikalla aamun rukous- ja raamattupiirissä.

Tämä kysymys ja siitä ilmenevä asenne tiivistävät kaiken olennaisen Bushin Valkoisesta talosta. Taloa isännöi nyt uskovainen, teksasilainen metodisti, jonka päätöksenteon tärkein yllyke ja inspiraation lähde on syvä kristillinen vakaumus. Jos mikään yksittäinen tekijä määrittää Bushin elämän- ja johtotavan, arvot ja kannat ajankohdan suurimpiin haasteisiin, se on hänen uskontonsa.

Jokainen päivä Valkoisessa talossa alkaa yhteisellä raamattupiirillä ja jokainen hallituksen istunto presidentin johtamalla rukouksella. Kiroilua, juopottelua, tupakointia ja lyhyitä hameita ei suvaita. Lähes kaikki presidentin tärkeät avustajat ovat herätyksen kokeneita fundamentalistisia kristittyjä.

Heidän vilpittömänä pyrkimyksenään, kuten Frum korostaa, on toimia kaikissa asioissa oikein ja vanhurskaasti, ei missään opportunistisesti eikä pragmaattisesti.

Metodistisen uskon vaikutus näkyy Bushin puheista, joita usein jäsentävät usko Sallimukseen, yksilön vastuuseen ja mahdollisuuksiin, demokratiaan ja yhteiskunnan vähittäiseen, orgaaniseen uudistamiseen.

Myös henkilökohtaisia uskontunnustuksia on kuultu presidenteille epätavallisella tavalla, sillä Bush koki itse herätyksen 1980-luvulla pitkän juopottelun jälkeen, ja Frumin mukaan hän on siitä lähtien uskonut Jumalan pelastaneen hänet baarijuopon kohtalolta ja varannut hänelle tehtävän.

Tässä vakaumuksessa ei ole kysymys siitä, että Bush kuvittelisi saavansa suoria ohjeita Jumalaltaan, vaan siitä, että hänen mielestään uskonnollisten arvojen on tultava oikeasti todennetuksi politiikassa ja presidentin kansakuntansa kanssa käymässä keskustelussa.

Tältä pohjalta on ymmärrettävä Bushin monitahoinen kampanja syntymättömien lasten oikeuksien puolesta, mikä on saanut hänet asetuksella rajoittamaan aborttioikeutta ja kieltämään sikiöitä hyödyntävän kloonitutkimuksen.

Uskosta kumpuavat myös hänen ns. Faith-Based Initiative -lakiehdotuksensa (joka siirtäisi osan valtiolle kuuluvasta sosiaalisesta avustustoimesta kirkoille, synagoogille ja moskeijoille) ja hänen vankkumaton tukensa Israelin valtiolle.

Myös maailman johtajia Bush arvioi sen mukaan, miten nämä suhtautuvat kristinuskoon, ja juuri siksi hän tuntee syvästi uskovaisen Tony Blairin läheisimmäksi ystäväkseen ja on lähentynyt Vladimir Putinia siitä lähtien, kun Putin yksityisesti kertoi uskon merkityksestä elämässään.

Bushin uskonto ei kuitenkaan ole tehnyt hänestä mitään sellaista islamin vihaajaa, jonka esiinmarssia maallistuneet kriitikot pelkäävät ja jonka oireena he pitävät Irakin sotaa.

Frum korostaa, että ei-kristillisten maiden ja tunnustuksien osalta Bushin syvimmät uskonnollispohjaiset sympatiat ovat eittämättä Israelin puolella, ja ne näkyvät, mutta että itse asiassa 80 prosenttia myös Yhdysvaltain muslimeista äänesti häntä viime vaaleissa. Bush on sittemmin kosiskellut heitä johdonmukaisella ei-fundamentalistisen islamin puolustuksella, joka vetoaa kyllä mukautuneisiin Yhdysvaltain muslimeihin vaikkei se toimikaan arabimaailmassa.

Metodismista kumpuava usko yksilön oikeuksiin ja demokratiaan ja vapauteen jokaisen yksilön - myös islamilaisten arabien - toivetilana ohjaa Bushin yritystä muuttaa arabimaailma demokraattiseksi.

Bush on kuitenkin omaksunut tutkija Bernard Lewisiltä käsityksen, jonka mukaan islamiin pohjaavan kulttuurin kääntöpuoli on usko arabien ylemmyyteen ja tästä uskosta kumpuava suunnaton lännen vihaaminen. Kyse ei ole uskonnollisesta vihasta vaan sotaiseen historiaan pohjaavasta halusta vallata arabeille se paikka imperiumien jatkumossa, jonka he katsovat ansaitsevansa ja jonka riistämisestä he syyttävät ennen niin kolonialistista länttä.

Sikäli kun arabimaailman nousu suurvallaksi ei ole mahdollinen, sekä Bush että Lewis korostavat, että arabit on ensin vakuutettava ja rauhoitettava tästä aseylivoimalla, erkaannutettava sotaisasta, ylemmyydentuntoisesta kulttuuristaan ja saatava kunnioittamaan länttä. Vasta sitten voi myös arabien parissa ainaisesti kytevä demokratiankaipuu vapautua kulttuurinsa muista pidäkkeistä.

Sen vapautumisesta Bushilla ei ole epäilyksiä, sillä hän uskoo metodistisen uskontonsa mukaisesti, että vapauden- ja demokratiankaipuu todellakin on universaalista.

Frum korostaa myös sitä, miten Irakin- ja terrorisminvastainen sota ovat Bushille toisiinsa nivoutuneita ilmiöitä, toinen toistensa jatkeita.

Isänsä käymästä Persianlahden sodasta Bush oppi, että sotia ei sovi jättää puolitiehen, että rauhan varmistaminen ja (hänen ennen niin kovasti vastustamansa) kansakuntien rakentaminen ovat sittenkin onnistumisen edellytyksiä. Hän on siksi päättänyt kerta kaikkiaan kitkeä kaikki diktaattorit ja diktaattorien kanssa viihtyvät terroristit Lähi-idästä.

Vain molempien kitkeminen voi Bushista tuoda lopullisen ja kestävän voiton- terrorismin lopun ja demokraattisen Lähi-idän - ja Irakista ja Afganistanista hän uskoo muodostuvan ne ennakkotapaukset, joita seuraamalla demokratiaa kaipaavat arabit ryhtyvät ennen pitkää itse toimeen alueensa modernisoimiseksi. Kyseessä on, kuten Frum toteaa, uusi versio dominioteoriasta.

Tässä vallitsee hämmästyttävä jatkuvuus Yhdysvaltain entisen antikommunistisen mission ja nykyisen terrorisminvastaisen mission kesken. Amerikkalaisten konservatiivien ja uuskonservatiivien mielestä päällimmäisin syy kylmän sodan pitkittymiseen oli aikoinaan se, että Yhdysvallat ei koskaan käyttänyt Neuvostoliiton tuhoamiseksi kaikkia käytettävissään olevia resursseja vaan luotti diplomatiaan ja neuvotteluun suoran sotilaallisen voiman ja paikallisten vastarintaliikkeiden sijasta.

Nyt Bush ei aio tehdä samaa virhettä Lähi-idässä. Syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen amerikkalaiset tuntevat ulkoisen uhan joka tavalla suuremmaksi ja välittömämmäksi kuin kylmän sodan auvoisina vuosina.

Bushin käsitykset eivät perustu, kuten Frum auliisti myöntää, sellaiseen määrään yksityiskohtaista asiatietoa kuin oppineista politiikan tarkkailijoista olisi suotavaa. Vaikka Bushilla on akateeminen tutkinto sekä Yalen että Harvardin yliopistoista, hän on asioita henkilöllistävä, helposti kiivastuva ja asiantuntijoita usein vieroksuva mies.

Saman voi sanoa myös toisin päin: Bush luottaa sisäiseen uskonnolliseen vakaumukseensa ja siitä kumpuaviin selkeisiin käsityksiin hyvästä ja pahasta, eikä hän katso aina tarvitsevansa asiantuntijoiden moniselitteisiä neuvoja päättääkseen politiikasta.

Kontrasti on melkoinen Bill Clintonin ajan arvojen suhteellisuuteen verrattuna.

Eurooppalaiset ehkä oudoksuvat ja vieroksuvat tätä uutta moraalista itsevarmuutta. Mutta se myös sitoutuu tiiviisti Yhdysvaltain perinteisiin, historian saatossa vakiintuneeseen omakuvaan ja tavallisen kansan odotuksiin.

Kuten Frum hyvin osoittaa, Bushin valtavan kansansuosion selittää loppujen lopuksi hänen vastaavuutensa keskivertoamerikkalaisen tunteisiin, toiveisiin ja pelkoihin, heidän omaan moraaliseen varmuuteensa ja idealismiinsa. George W. Bush on yksi heistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää