Kulttuuri

Todellisia unelmaesineitä

Nuoret muotoilijat kilpailivat ideoillaan Braun-palkinnosta

Tilaajille

Miten lelumainen voi olla lapsille tarkoitettu astmainhalaattori? Entä miten reppu pitää hiihtäjän hengissä lumivyöryssä?

Vastausten ääreen voi kurkottautua kolmiulotteisten mallien edessä Design Forumissa.

Eilen avautunut näyttely esittelee muotoiluopiskelijoille ja enintään kaksi vuotta alalla olleille muotoilijoille tarkoitetun kilpailun 22 kärkeen yltänyttä tuoteideaa.

Tänä vuonna Braunin järjestämään kilpailuun jätti ehdotuksensa yli 500 nuorta ympäri maailman.

Teemana oli uneksia todellisista tuotteista, kehittää sellaisia kotiin, vapaa-aikaan tai terveydenhoitoon liittyviä ideoita, joissa näkyvät uudet muotoilun ja teknologian innovaatiot.

Osa näyttelyssä nähtävistä ideoista vaikuttaa teknologialtaan monimutkaisilta, mutta kaikki niistä olisivat toteutettavissa, Braunin muotoilujohtaja Peter Schneider sanoo.

Nelihenkinen raati, johon Schneiderin lisäksi kuului muun muassa Design Forumin toimitusjohtaja Anne Stenros karsi puolesta tuhannesta ehdotuksesta mukaan 22, joista näyttely koottiin.

Raati nosti esille neljä finalistia, joista voittajan valitsi äänestämällä lähes kaksisataapäinen joukko muotoiluasiantuntijoita eri puolilta maailmaa. He valitsivat ensipalkinnon saajaksi saksalaisen Benjamin Holchin sairaaloihin suunnitellun tietokonekerroskuvauslaitteen.

Sen ansioksi katsottiin muun muassa muotoilun avoin ja käyttäjäystävällinen estetiikka, joka vähentää tutkittavan potilaan pelkoja.

Muut finalistit olivat kodin sähkökulutusta mittaava langaton järjestelmä , lumivyöryssä lumeen hautautuvaa ihmistä ilmatyynyn avulla auttava reppu ja internetradio.

Näyttelyn ideoissa näyttäytyvät erilaiset lifestyle-esineet, arkea uudella teknologialla helpottavat esineet ja myös pyrkimykset tuoda ratkaisuja globaalimpiin ongelmiin.

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Emilian Dan Curtis ideoi veden puhdistus- ja tislausjärjestelmän, jonka avulla voidaan käsitellä suolaista, saastunutta tai liejuista vettä.

"Lifestyle-esineet tekevät kilpailun vähän kevyemmäksi. Voit kuvitella, että etabloituneiden henkilöiden on vaikea äänestää internetradiota, kun he kasvoivat ilman internetiä. Nuorten on paljon helpompi ymmärtää sitä", Schneider sanoo.

Voittaja sai valita 11000 euron rahapalkinnon tai puolen vuoden palkallisen harjoittelun Braunin muotoiluosastolla. Hän otti rahat.

"Ymmärrän ratkaisun. Vain muutamilla yhtiöillä on sisäisiä muotoiluosastoja. Monet muotoilijat aloittavat oman yrityksensä jo opiskeluaikana ja tarvitsevat siihen jokaisen euron", Schneider sanoo.

Braun ei hae kahden vuoden välein järjestettävällä kilpailullaan yritykselle tuotteita, ei myöskään työntekijöitä muotoiluosastolleen.

Schneiderin mukaan kyse on paitsi nuorten muotoilijoiden tukemisesta palkinnon avulla myös yleisemmin hyvän muotoilun kannattamisesta tavarapaljouden keskellä. Braunin tuotemerkki näkyy toki näyttelyssä.

Kilpailussa on mukana koulutuksellinen aspekti. Sen avulla osanottajia halutaan saada ymmärtämään syvemmin niitä vaatimuksia ja käytäntöjä, jotka teolliset muotoilijat yrityksissä työskennellessään kohtaavat.

Kaikki neljä finalistia saivat ideoidensa esittelyyn asiantuntijajoukolle aikaa kymmenen minuuttia, saman ajan joka Braunin muotoilijoilla on käytössään, kun he esittelevät tuotekonseptia yrityksen johdolle.

Korkea teknologia ei ideoissa ole yhdistynyt aina parhaimpaan mahdolliseen muotoiluun.

Esimerkiksi sympaattisen oloinen, tiettyä elämäntyyliä varten luotu Hunter-mopo, joka on suunniteltu toimivaksi vetyyn perustuvalla polttoainejärjestelmällä kaipaisi vielä parannusta, esimerkiksi ergonomiaan, Schneider sanoo ja lieventää samalla.

"Opiskelijoilta ei voi vaatia kaikkea. Isotkin yritykset voivat flopata tuotteillaan. Joskus sadat älykkäät asiantuntijat työskentelevät jonkun tuotteen parissa vuosia, ja he epäonnistuvat", hän sanoo.

Braun Prize 2003 -näyttely 16.11. saakka Design Forumissa, Sanomatalo, Mannerheiminaukio 3. Ma-pe 10-18, la-su 11-16.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää