Kulttuuri    |   ESPOON KANSAINVÄLINEN PIANOVIIKKO 12.-18.10.

Pianistien peloton sukupolvi

Espoon pianoviikko antaa näytön paikan nuorille suomalaisille pianisteille

Tilaajille

Tänään alkava Espoon pianoviikko antaa tänäkin vuonna näytön paikan suomalaispianistien uudelle sukupolvelle. Oman konserttinsa ovat kansainvälisten huippunimien rinnalle saaneet muun muassa Terhi Jääskeläinen, Juho Pohjonen, Tarmo Järvilehto, Eeva Havulehto ja Paavali Jumppanen.

Mutta että uusi sukupolvi. "Mekö?" tuntuvat kummastelevan saman pöydän ympärillä istuvat pianistit Terhi Jääskeläinen (s. 1978), Juho Pohjonen (s. 1981) ja Tarmo Järvilehto (s. 1965).

"No, emmeköhän me ole seuraavaa sukupolvea niiden jälkeen, jotka nyt ovat viroissa Sibelius-Akatemiassa", myöntää Jääskeläinen.

Tarmo Järvilehto täsmentää: "Minun mielestäni ei ole tapahtunut mitään jyrkkää sukupolvenvaihdosta. Suomalaisen pianismin taso on ollut koko ajan korkealla, mutta rintama on kyllä leventynyt. Kehitys on tapahtunut pitkän ajan kuluessa. Se alkoi jo sotien jälkeen." Jyrkkä muutos tai ei, professori Erik T. Tawaststjernalla on antaa uudesta pianistipolvesta kuitenkin selvät, aikaisemmasta polvesta poikkeavat tuntomerkit.

"Ilmiselvä yhteinen tekijä on se, että kaikki ovat Sibelius-Akatemian läpikäyneitä. Toinen on kansainvälisyys. Terhi Jääskeläinen esimerkiksi on kilpaillut ahkerasti ulkomailla ja asuu tälläkin hetkellä Italiassa", Tawaststjerna sanoo.

Häntä ilahduttaa myös se, että nykypolvi uskaltaa ottaa haasteita. Tällä hän viittaa muun muassa Tarmo Järvilehtoon, joka soittaa Espoon pianoviikon konsertissaan kaikki Lisztin kaksitoista transkendenttista etydiä.

"Se on raskaan sarjan virtuoosinen haaste," Tawaststjerna kehaisee.

Juho Pohjonenkaan ei ole kaihtanut vaikeita teoksia. Espoossa hän soittaa muun muassa Prokofjevin kahdeksannen sonaatin.

"Kyseessä on vanha kilparatsuni. En vain koskaan ole pärjännyt sillä kilpailuissa. Olen soittanut teosta 15-vuotiaasta lähtien ja vasta nyt alan osata sitä", Pohjonen naureskelee.

Näille rohkeille suomalaispianisteille on varattu pianoviikolla aivan oma näytön paikkansa. Se on kello 18, sopivasti ennen kello 19.30 alkavia konsertteja, joissa esiintyvät mm.

Dmitri Bashkirov ja Idil Biret.

Pohjonen, Jääskeläinen ja Järvilehto ovat tyytyväisiä paikkaansa. Vielä neljä vuotta sitten suomalaispianistit saivat tyytyä kello 12:n lounaskonserttiin, jonne ei yleisö tahtonut löytää tietään.

Iltakonsertin jälkeenkään ei olisi kiitollista pitää konserttia - vai olisiko sittenkin?

Imolan pianoakatemiassa Italiassa opiskeleva Terhi Jääskeläinen kertoo, että Italiassa kaikki konsertit alkavat kello 21 tai 22. Siellä myös käydään paljon konserteissa.

"Konsertit ovat seurapiiritapahtumia, joihin tullaan tapaamaan tuttuja - tietenkin viimeisen päälle pukeutuneina. Opiskelijatkin oikein taistelevat lipuista." Suomessa on hieman toisin.

"En ehdi käydä konserteissa niin paljon kuin haluaisin. Ehkä ehtisin, jos konsertit alkaisivat myöhemmin", Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Juho Pohjonen tunnustaa.

Miksi ei Italiassa konserteissa käytäisikään, sillä Jääskeläinen kertoo, että esimerkiksi Imolassa, vähän hänen syntymäkaupunkiaan Mikkeliä suuremmassa kaupungissa, käy maailman huippunimiä solkenaan. Suomessa heitä ei joka hetki näy.

Suomalaispianistien uuden sukupolven edustajat nostavat kuitenkin yksissä tuumin hattua Espoon pianoviikolle. Riskejä pelkäämättä se esittelee viikon aikana kokonaisen liudan huippupianisteja.

Espoon kansainvälisen pianoviikon avajaiskonsertti tänään Kansallisoopperan suuressa salissa kello 19.30.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää