Kulttuuri    |   TALOJA JOILLE VOI TAPUTTAA

Pakolaiskeskusteluja Rautatieasemalla

Valkovenäläinen pakolaiskirjailija Vladimir Nekljajev istui Bertolt Brechtin pöytään asemaravintolassa

Tilaajille

Rautatieasema on Helsingin graniittisen jyhkeä portti Suomeen ja maailmaan. Siksi sitä ei saanut suunnitellakseen kuka tahansa vaan patrioottisen Suomen hoviarkkitehti Eliel Saarinen.

Asema on ollut suurten historiallisten kohtaamisten näyttämö. Sinne on saapunut keisareita ja presidenttejä Nikolai II:sta alkaen. Moskovan junat ovat tuoneet suomalaisia valtiomiehiä Venäjältä, Neuvostoliitosta ja taas kerran Venäjältä milloin hyvin milloin huonoin uutisin.

Traagisin valtiollinen kuolema asemalla koettiin, kun presidentti Kyösti Kallio kuoli Porilaisten marssin soidessa kunniankomppanian eteen 19.12.1940.

Rakennuksen muistiin on tallentunut vastaanottajien helpottunut riemu, kun K.J.Ståhlberg ja hänen vaimonsa Ester palasivat 1930 Joensuusta, jonne heidät oli väkivalloin kyyditetty.

Presidentti Urho Kekkonen järjesti 1960-luvulla valtioneuvoston istunnon rautatieasemalla, presidentin sviitissä. Hän oli juuri palannut valtiovierailulta Moskovasta.

Nykyinen asema todistaa uuden vuosituhannen pakolaisten elämää Suomessa. Täällä kokoontuvat kaikkien maiden rautatieasemien tavoin vanhan isänmaansa hylkiöt, uuden isänmaansa muukalaiset.

Toisen maailmansodan aikana 1940-41 täällä tapasi istuksia sikareineen saksalainen kirjailija-teatteriohjaaja Bertolt Brecht, joka asemaravintolan pöydässä pohti suurten aatteiden murheellista kohtaloa ja ihmisiä passiensa vankeina.

Passin täytyi hänen mielestään olla jaloin osa ihmistä, koska ihmisen tekeminen käy missä tahansa, aivan kevytmielisesti, mutta passin kanssa on toisin. Se on ansaittava.

Ajatukset hän kirjasi Pakolaiskeskusteluihin, kirjaan jonka näyttämönä on Helsingin asemaravintola.

Maanpakolainen Herra Ziffel, Brechtin alter ego, saksalainen fyysikko, nostaa olutkolpakkonsa ja katsoo sen läpi väreilevää ihmisjoukkoa kulkemassa kiireisin askelin asemahallissa.

Vain hänellä ei ole kiire. Säännöllisesti tässä samassa pöydässä hän tapaa Kallen, jolle lukee palan muistelmiaan.

He keskustelevat demokratiasta, ihmisarvosta, patriotismista ja fasismista, ja Semikähänennimensänytolikaan eli Führerin viimeisistä operaatioista.

Pakolaiskirjailija

Vladimir Nekljajev sytyttää asemahallin ravintolassa sikarin , siemaisee kolpakosta ja on vaiti. Elossa ollaan, mitä muutakaan voisi toivoa.

"Miksikö lähdin?" "Herra Brecht ja muut maastaan lähteneet kirjailijat eivät ole tehneet sitä omasta halustaan", sanoo tämä valkovenäläinen, jonka Aljaksandr Lukashenka, Valko-Venäjän kauhun tasapainoa kymmenen vuotta ylläpitänyt diktaattori, halusi heittää vankilaan.

Nekljajevista, Valko-Venäjän kirjailijaliiton puheenjohtajasta ja maansa johtavasta kirjailijasta yritettiin tehdä presidentin käsikassara. Kirjailija ei suostunut.

Hänen toimittamansa aikakausilehti Krinitsa (Lähde) lopetettiin. Tilintarkastajat väittivät, että päätoimittaja oli pannut omiin taskuihinsa valtavat summat valtiolta saamiaan rahoja, joita toimitus ollut koskaan nähnytkään.

Hän on nyt asunut Suomessa kolme ja puoli vuotta ja kirjoittanut neljä kirjaa, joita ei julkaista missään.

He, jotka jäivät, ovat kirjoittaneet Hymnin Toveri Presidentille ja ylistäviä elämäkertoja kuten aikoinaan Hitlerin ja Stalin palkkaamat kirjailijat.

Mutta suuri osa lähti Nekljajevin tapaan: Svetlana Aleksijevits Italiaan, Ales Rasanov Saksaan, Slavomir Adamovitsh Norjaan.

Viime heinäkuussa kuollut Valko-Venäjän kansalliskirjailija Vasilj Bykov asui myös Suomessa, josta hän muutti Vaclav

Havelin kutsusta Prahaan - ja kaipasi lopun elämänsä takaisin Suomeen.

50000 ihmistä saattoi viime kesänä Minskin katujen halki Bykovin arkkua hautausmaalle, jonne hän viimeisenä toivomuksenaan oli halunnut hautakiveksi meren muokkaaman rantakiven Vuosaaresta.

Osa Suomen ja Valko-Venäjän kivistä on samaa alkuperää. Nekljajev tietää, että jääkauden aikana Suomesta asti liikkui graniittisia siirtolohkareita Valko-Venäjälle.

"Myös Suomen ja kotimaani luonto muistuttavat toisiaan, maisemassa on paljon vettä, metsiä ja niittyjä." Valko-Venäjän syvällä maaseudulla, Krevassa, savupirttien kylässä syntynyt pakolainen tuntee Suomen ja suomalaiset omakseen.

Brecht kuvaa suomalaisia kansana, joka vaikenee kahdella kielellään. Myös valkovenäläisillä on kaksi kieltä, omansa lisäksi venäjä.

Ja kuten Aleksis Kivi myös Valko-Venäjän klassikko Frantishek Bahushevitsh joutui naurunalaiseksi korkeakirjallisissa piireissä vakuuttaessaan, että valkovenäjä voi olla myös kirjallisuuden kieli.

Nekljajev on lukenut Kiven Seitsemän veljestä. Hän tuntee myös Kalevalan, ja yksi täällä kirjoitetuista teoksista siirtääkin Kalevalan sankareita Valko-Venäjälle.

Loshshe Dlja Ptshely (Mehiläiskenno) on runoelma, jonka sankareita ovat Nekljajevin kotimaahan joutuneet Väinämöinen, Lemminkäinen ja Ilmarinen.

Onko heillä uudessakin maassa naisongelmia?

"Samo soboi! Ilman muuta." Koti-ikävä vaivaa pakolaista jatkuvasti. "Jotkut lähtevät taakseen katsomatta, mutta minä en siihen pysty." "Toisaalta vieraassa ympäristössä aistit itsesi voimakkaammin." Kolme vuotta uusissa maisemissa ovat muuttaneet kirjailijan persoonaa.

"Olen vapautunut kansallisesta rajoittuneisuudesta. En enää haikaile kaukana tulevaisuudessa odottavasta suuresta elämästä." "Olen tempaissut itseni irti Tshehovin näytelmien provinsialismiin tukahtuneista ihmisistä maailmankansalaiseksi. Pieni Suomi Venäjän ja Ruotsin välissä on opettanut minulle paljon. Ja ennen mutta olen oppinut, että jos on yksi Jumala, on myös yksi ihminen suuressa yhteisessä maailmassamme." Pakolaisen elimistöön juuttunut kylmä pelko on vähitellen häipynyt. "Olen hikoillut sen pois. Enää en pelkää mitään." Mutta Brechtin Galilein tavoin myös Nekljajev on joutunut pohtimaan, onko maanpakolainen petturi. "Kysyn sitä usein Jumalaltani. Ja hän vastaa: Olet vapaa ihminen." Yhteiskunnallinen vastarinta on Valko-Venäjällä hiipunut. "Kymmenen vuotta. Eivät ihmiset enää jaksa. Kaikki ovat jo marssineet kenkänsä linttaan niin monissa mielenosoituksissa, joista ei seurannut mitään." Hän ihmettelee, miten on mahdollista, että EU:n rajalla voi näin kauan vallita laittomuuden tila. Miten kauan voi hallita diktaattori, joka järjestelee vaalit omien sääntöjensä mukaan, sulkee tv-kanavia ja lopettaa tiedonvälityksen? Viimeksi Valko-Venäjällä suljettiin kaksi venäläistä kanavaa.

Pakolaiskirjailijassa elää kuitenkin toivo. Hän uskoo joskus palaavansa kotiin. Diktatuuri ei voi jatkua ikuisesti.

"Tilanne on toinen kuin bolshevikkeja paenneilla. He tiesivät lähtevänsä ikuisiksi ajoiksi." Pakolaiskirjailija sanoo hikoilleensa pelon pois - enää hän ei pelkää mitään

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää