Kulttuuri    |   KIRJAMESSUT, KIRJAT

Nainen hysterian mannekiinina Albert Edelfeltin kirjeet ovat Anna Kortelaisen runsaudensarvi

Tilaajille

Salpêtrièren suursairaala Pariisin 13. kaupunginosassa on vaikuttava kokemus. Paikan hengen kokee vahvasti, vaikka olisi vieraillut alueella olematta potilas.

Jo 1600-luvulla ytimensä saanut rakennusten barokkikeskittymä muistuttaa aikansa keskitetystä vallasta. Sen heijastumat lääketieteeseen näkyivät vuosisatoja Salpêtrièren rakentamisenkin jälkeen.

Alun perin mielisairaiden, kerjäläisten ja prostituoitujen varastona toiminut sairaala on nykyisin lääketieteen opetuksen keskuksia Ranskassa. Salpêtrière oli näyttämönä Ranskan vallankumouksessa, kun mielisairaat naiset vapautettiin sen suljetuilta osastoilta.

1800-luvun Salpêtrière on keskeinen paikka tutkija Anna Kortelaisen (s. 1968) tutkielmassa Levoton nainen. Se valottaa naiseuteen yhä kepeästi liitettyä hysterian käsitettä erityisesti taidehistorian ja lääketieteen historian näkökulmista.

Vaikka tuhti kirja on paikoin raskas, teksti tempaa mukaansa.

Tosin joskus kertomuksen juoni katoaa kulttuurihistoriallisten rönsyjen alle.

Kortelainen on vuosi sitten väitellyt, Albert Edelfeltiin (1854-1905) vihkiytynyt taidehistorioitsija. Kirjoittajana hän on naistutkija ja psykiatrin tytär, joka panee likoon myös itseään.

Pariisi on ollut aiemminkin hänen kirjojensa polttopisteessä. Ja Pariisissa vuosikymmeniä elänyt Edelfelt liittyy tähänkin tarinaan.

Nyt lähtökohta on lääkärien ja erityisesti Salpêtrièren lääkärien katse, joka on määritellyt myös naista, naisen "sairautta" ja seksuaalisuutta.

Lääkärien katse vaikutti Kortelaisen mukaan aikansa taiteilijoihin ja kirjailijoihin. Tuo katse läpäisee myös monet Edelfeltin maalaukset, esimerkiksi teoksen Kristus ja Mataleena (1890).

Salpêtrièren klinikkaa johti 1800-luvun lopun tähtilääkäri, neurologian professori Jean-Martin Charcot (1825-1893). Professori luennoi hysteriasta muutaman kerran viikossa lääkärien koulutustilaisuuksissa, joissa sairaalan naispuolisia tähtipotilaita vaivutettiin hypnoosiin.

Osaan luennoista pääsi myös yleisö. Charcot'n johtama "kouristelevien naisten" osasto oli 1800-luvun Pariisin muodikkaita nähtävyyksiä.

Tieteen saavutusten seuraaminen kuului keski- ja yläluokan vapaa-ajan harrastuksiin kuten teatteri tai taidenäyttelyt. Kaupungilla järjestettäviin "magnetisminäytöksiin" nähden Salpêtrièren demonstraatioilla oli lääketieteen aura.

Ranskassa elettiin aikaa, jolloin sairaiden parantaminen oli siirtymässä kirkolta maalliselle lääketieteelle.

Hypnoosiin vaivutettujen eleet todensivat käsitystä naisiin jo muinoin liitetystä taudista, hysteriasta.

Salpêtrièren esiintyjiksi valitut, lempinimillä kutsutut potilaat olivat työväenluokkaisia naisia. Ylä- ja keskiluokan hysteerikkoja hoidettiin yksityisesti ja usein kotona.

Hysteriasta puhuttiin myös Edelfeltin lähipiirissä.

Helsingissä hänen avioliittoon pettynyt vaimonsa Ellan Edelfelt joutui 1893 eristyksiin potemaan hysteriaa. Myös nuoren Edelfeltin 1870-luvun Pariisista tuttu, lahjakas ruotsalaisystävätär Pauline Ahlberg sairastui mielitautiin naimisiin mentyään.

Sääty edellytti yläluokan naisilta avioliittoa sen sijaan, että he olisivat edenneet kykyjensä mukaisesti urallaan.

Ei ole tietoa, vierailiko Edelfelt Charcot'n yleisöluennoilla. Kirjeissään äidilleen taiteilija raportoi hypnoosinäytöksistä ja myös käynnistään Salpêtrièren laboratoriossa, jossa hän suomalaisen lääkäriystävän kanssa saattoi jopa koskea hypnoosiin vaivutettua naista.

Salpêtrièren naiset olivat perushysteerikkoja, joita katsottiin ja kosketeltiin vapaasti. Heidän oireitaan dokumentoitiin piirtäen ja valokuvaten; sairaalassa oli myös valokuvaamo.

Charcot harrasti taidehistoriaa. Hysterian oireet hän tunnisti hypnoosissa olevista naisista paljolti ehkä vanhan maalaustaiteen mielenhäiriöiden kuvauksista.

Hysteerikoiksi leimattiin myös uskonnollisten näkyjen näkijät, kuten Jeanne d'Arc.

Lääkärin valtaa kuvastaa Salpêtrièren kokoelmassa yhä oleva André Brouillet'n maalaus Charcot opettaa Salpêtrièressä (1887). Professori luennoi yleisölleen, kun apulaislääkärin käsivarsille kaatuu kaarelle taipunut nainen, jonka hysterian vaiheita piirretään muistiin.

Kuvasta voi lukea muutakin. Sama asenne elää vielä yhä myös Suomessa: sairaalassa yksilö muuttuu potilaaksi ja menettää yksityisyytensä. Lääkärin katseen alla potilaalla ei ole omaa intimiteettiä.

Edelfeltin Pariisista kirjoittamat kirjeet äidilleen Alexandra Edelfeltille Suomeen ovat olleet runsaudensarvi Kortelaiselle. Muutama vuosi sitten hän toimitti kirjeistä paksun kirjan Niin kutsuttu sydämeni (Otava 2001): toimittajan laatimat alaviitteet johdattelevat herkullisesti ajan säätyläisperheiden kulttuurihistoriaan.

Kortelainen on saanut kirjeistä kimmokkeita jo muutamaan kirjaan ja lisää on tulossa. Vuosi sitten yhtaikaa väitöskirjan kanssa ilmestyi dekkarimainen tutkielma Edelfeltin mallista ja salatusta rakastajattaresta, Virginie (Tammi 2002) on tehnyt sen kirjoittajasta tunnetun.

Harvoin kukaan on yhtä kiihottavasti kansantajuistanut 1800-luvun kulttuurihistoriaa suomen kielellä. Kortelainen on erinomaisen sujuvasti ajatteleva ja kirjoittava tutkija, vaikka hänen kannattaisi karsia turhat tieteelliset koukerot lauseistaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää