Kulttuuri    |   KIRJAT

Duunaridiiva Bushia kaatamassa Aktivistikirjailija Michael Moore tuotteisti junttiutensa ja nousi USA:ta ruoskimalla maineeseen

Tilaajille

Elokuva Bowling for Columbine huipentuu maineikkaaseen - tai pahamaineiseen - kohtaukseen: ohjaaja-päähenkilö Michael Moore järjestää itsensä kylään näyttelijän ja Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen keulakuvan Charlton Hestonin luo.

Moore tivaa Alzheimerin tautia sairastavalta Hestonilta sinnikkäästi kuin jättiläismäinen terrieri, miksi tämä kiertää mainostamassa vapaata aseenkanto-oikeutta sellaisillakin seuduilla, joissa hänen puheensa lisäävät ammuskeluissa omaisiaan menettäneiden ihmisten tuskaa.

Kohtaus on suututtanut amerikkalaisia katsojia, koska dementoitunut vanhus Heston ei mitä ilmeisimmin ymmärrä mistään mitään.

Turha Hestonia silti on säälitellä, itse hän on toimenkuvansa valinnut. Elokuvan kannalta ongelmallisempi on seuraava kohtaus.

Siinä Moore poseeraa Hestonin portilla mukanaan ammuskelussa kuolleen pikkutytön kuva - ja sieppaa siten tapetun lapsen elokuvansa nyyhkymateriaaliksi. Sankariohjaajan kasvoille laskeutuu dokumenttielokuvan historian luultavasti oksettavimmin hurskasteleva ilme.

Kohtauksessa kiteytyy paljon Michael Mooren maailmasta.

Siinä maailmassa hyvän ja pahan raja on ehdoton, eikä hyvän esitaistelija Michael Moore milloinkaan väisty huomion keskipisteestä.

Leuassaan hänellä on ikuinen sänki, päässään kuin juurtuneena lippis, jalassaan lököttävät farkut. Ylipainoaan hän kantaa komeasti kuin Jennifer Lopez takamustaan.

Olemus on sillä tavoin sopivasti höperö, että kun sen yhdistää tosiasia-aineistoon ja kärkevään argumentointiin, katsoja tai lukija vaikuttuu.

Tässä tuote, poliittis-kirjallinen brändi, joka on parin viime vuoden aikana levinnyt ympäri maailman.

Mooren kirja Tyhmät valkoiset miehet oli Yhdysvalloissa vuoden 2002 myydyin tietokirja, ja suurmenestys se oli muuallakin, varsinkin Länsi-Euroopassa.

Uutuus Dude, Where's My Country? on samalla kaavalla kyhätty: uutis-, lehti- ja tilastotietoja aktivistisen kommentoinnin läpi suodatettuna.

Lyhyiden lukujen kepeä kerronta viihdyttää, elleivät ruonansuumainen jutustelu ja puujalkavitsit sitten ala käydä hermoille. On kuin Amerikka-kritiikin älyllisestä tähdestä Noam Chomskysta olisi jalostettu markkinoita varten junttiversio, tyhmä valkoinen mies.

Vakavasti otettavan Mooresta tekee se, että hän perustaa jorinansa vankkaan tosiasia-aineistoon, ja se, että hän on George W. Bushin vastaisen protestiaallon harjalla sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla.

Sen protestin on saanut aikaan Bushin suosima rahavalta ja Yhdysvaltain voimapolitiikka, joita Moore vastustaa.

Uudessa kirjassaan Moore ilmoittaakin tekevänsä kaikkensa, jotta Bushin valta päättyisi ensi marraskuun presidentinvaaleissa.

Yhdysvalloissa Mooren tapaiset kirjoittajat ovat kullanarvoisia siksi, että vastaavanlaiset mutta oikeistolaiset poleemikot ovat vuosia kukkoilleet poliittisen ja "älyllisen" keskustelun tähtinä.

Oli jo aikakin saada vastapaino Rush Limbaughille, Ann Coulterille, Fox-televisiokanavalle ja The Wall Street Journalin mielipidesivuille.

Onnetonta on, että Mooresta on tullut osa ongelmaa: julkinen keskustelu rypee varsinkin Yhdysvalloissa alennustilassa, koska myyntilistoilla juhliva kärjistävä kommenttikirjallisuus vääristää väistämättä kuvan Amerikasta ja maailmasta.

Kun huutaa, ei ajattele.

Tämän kirjallisuuden yleisö on silti laaja, sillä pamfletistit tuottavat apuvälineitä eräänlaiseen kirjallis-poliittiseen masturbaatioon: lukija valitsee samanmielisen kirjoittajan ja nauttii, kun omat näkemykset rähistään maailmalle.

Vaihtoehtojakin näille oikeiston ja vasemmiston toisiaan ruokkiville rähjääjille on.

Esimerkiksi ekonomisti Paul Krugman murjoo Bushin hallituksen talouspolitiikkaa raivoisan kriittisesti mutta pätevästi, Robert Reich pohtii perusteellisesti Yhdysvaltain taloudellis-sosiaalista kehitystä ja Barbara Ehrenreich teki tutkivan journalismin merkkiteoksen Nälkäpalkalla.

Kiistakirjallisuus on kalpea lajityyppi, mutta ominaispiirteensä silläkin on. Yksi on salaliittoteorioiden viljely, myös Moorella.

Sinnekin, missä luultavimmin vallitsee vain kaaos ja tyhmyys, on oletettava pahantahtoinen harkinta - vaikka sitten öljyteollisuuden, bin Ladeneiden ja Bushien yhteiset juonet. Vastustajasta pitää tehdä älykkäämpi kuin se onkaan, sillä kun Saatana on mahtava, sitä on Saatanan kaatajakin.

Kiistakirjallisuudessa erillisten teosten rajat hämärtyvät. Moore kierrättää samaa sisältöä kirjoissaan, elokuvissaan ja verkkosivuillaan.

Iänikuisessa juupas-eipäs-väittelyssä Mooren arvostelijat puolestaan osoittavat kirjailijan tekemiä virheitä.

Hän esimerkiksi paheksuu Yhdysvaltain ja diktaattori Saddam Husseinin välistä, vielä 2001 käytyä kauppaa. Se oli itse asiassa YK:n ohjelman mukaista perustarvikkeiden toimittamista irakilaisille siviileille öljyä vastaan.

Ei Yhdysvaltain hallitus suinkaan lennättänyt terroristijohtaja Osama bin Ladenin rikkaita sukulaisia Amerikasta kotiin heti syyskuun 11. päivän hyökkäysten jälkeen kuulustelematta heitä. Itse he matkansa järjestivät, ja vasta myöhemmin, vastailtuaan FBI:n kysymyksiin.

Moore puolestaan on oikonut arvostelijoidensa väitteitä ja myös vastannut , ettei hänen lajissaan, "poliittisessa huumorissa", edes voi olla asiavirheitä. Aivan kuin hänen kirjansa olisivat livahtaneet fiktion puolelle.

Usein Mooren kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Yhdysvaltoja täytyykin arvostella esimerkiksi pidätettyjen oikeuksien törkeistä loukkauksista syyskuun 11. päivän terrorihyökkäysten jälkeen sekä siviilejä tappavien rypälepommien käytöstä Irakissa.

Vahvimmillaan Moore on suomiessaan kotimaansa tilannetta, jossa suuryritysten nousukasjohtajien käsistä karannut ahneus saa tuottaa tuhoa työntekijöiden elämässä, yrityksissä itsessään ja koko kansantaloudessa.

Eittämättä Mooren duunari-imago on herttainen. Hän muistuttaa siitä sydämellisestä tavallisten ihmisten arki-Amerikasta, josta ei usein kuulla.

Hän kertoo syövänsä mieluusti lihaa, koska se on hyvää. Hän kehottaa liberaalia vasemmistoa luopumaan poliittisesti korrektista lässynlässyn-kielestään. Hän asuu New Yorkissa ja ymmärtää, että ihminen on luotu kaupunkiin - luonnossa toki voi pistäytyä, mutta yleensä siitä kannattaa pysyä erossa.

Varmaan Moore on myös oikeassa kirjoittaessaan, että amerikkalaiset ovat vapaamielisempiä kuin oikeistolaisten poliitikkojen menestys vaaleissa antaa ymmärtää.

Hän siteeraa tilastoja. Amerikkalaisista 85 prosenttia esimerkiksi kannattaa homojen tasa-arvoista kohtelua työpaikalla. Toisaalta The New York Times -lehden joulukuun lopulla julkaisema mielipidekysely kertoi, että vankka enemmistö amerikkalaisista vastustaa yhä homoliittoja.

Näin toimii kiistakirjoittaja: hän ei vääristele tosiasioita, vaan valitsee ne, ja vain ne, jotka tukevat hänen käsityksiään. Hän irrottaa ne alkuperäisestä asiayhteydestään ja liittää uuteen, itse rakentamaansa. Tuloksena on kirjoja, joiden väitteistä suurin osa on epäilemättä tosia mutta joiden maailmankuva on kummallisen kiero: sen ovelaa Amerikka-pahaa ei tästä maailmasta löydy.

Nyt suomennettu Tyhmät valkoiset miehet on vanhentunut: kirjassa Yhdysvaltain talous on vielä taantumassa, vuoden 2002 kongressivaaleihin valmistaudutaan ja Irakin sota on vasta vakaa aikomus.

Silti kirja piti ilman muuta saada suomeksi, niin kuuluva Mooren ääni maailmalla on.

Eikä vanhentuneisuus edes haittaa. Moore on kuitenkin aina sama.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää