Kulttuuri

"Uskon rakkauteen, olen romantikko"

Turandotin ohjaajalla Sonja Frisellillä on myös feministisiä näkemyksiä

Tilaajille

"Uskon rakkauteen, olen romantikko ja vanhanaikainen", Sonja Frisell kuvailee itseään. Kanadalais-ranskalainen Frisell on ohjannut Suomen kansallisoopperaan Giacomo Puccinin oopperan Turandot, joka päättyy rakkauden suureen voittoon.

Puccini ei itse pystynyt koskaan säveltämään sitä suurta, hehkuvaa rakkausduettoa, jonka piti päättää ja kruunata ooppera.

Puccini kuoli kurkkusyöpään kesken oopperan sävellystyön marraskuussa 1924, ja lopun kirjoitti Puccinin luonnosten pohjalta säveltäjä Franco Alfano, joka teki kaksi vaihtoehtoista versiota.

"Puccinilla olisi ollut sairaudestaan huolimatta kylliksi aikaa lopun säveltämiseen, mutta ongelma oli, ettei hän osannut säveltää rakkausmusiikkia älykkäälle naiselle. Feministinen puoleni sanoo niin." Uskoo rakkauteen, on romantikko ja feministi - erinomainen yhdistelmä nykyaikaiselle oopperaohjaajalle.

Frisellin Turandot-ohjaus on hankittu Helsinkiin Sevillan Teatro de la Maestranzasta, jossa se sai ensi-iltansa 1998.

Ohjauksen tarina on poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Alun perin Sevillan oopperan piti saada Turandot-ohjaus Firenzestä, jonka Teatro Comunalen kanssa sillä oli sopimus yhteistuotannosta. Firenzen ooppera rikkoi kuitenkin sopimuksen ja vuokrasi upeat lavasteensa Pekingiin, jonka Kielletyssä kaupungissa se esitettiin.

Sevillan ooppera oli pahassa pulassa ja kääntyi Sonja Frisellin puoleen.

"Oli joulukuu 1996. Olin Washingtonissa ohjaamassa Mozartin Taikahuilua. Olin luvannut miehelleni, etten tee töitä enää niin paljon, jotta voisimme olla enemmän yhdessä. Mieheni oli juuri lentänyt Yhdysvaltoihin, ja sain hänet kiinni lentoasemalta. Olimme tuolloin asettuneet asumaan Portugaliin. Portugalistahan on Sevillaan vain kolmen tunnin matka, mieheni sanoi ja kehotti ottamaan työn." Sevillan oopperan esityksen lähtökohta oli, että lavasteet ja puvut hankitaan jostain muualta. Ainoat saatavilla olevat Turandot-lavasteet olivat Venetsian Le Fenice -teatterissa. Ne olivat kuuluisan ranskalaisen ohjaaja-lavastajan Jean-Pierre Ponnellen (1932-88) suunnittelemat. Le Fenice oli tuhoutunut tulipalossa, mutta lavasteet olivat säilössä varastorakennuksessa. Ne oli tarkoitus hävittää.

Frisell tunsi Ponnellen erittäin hyvin, koska oli työskennellyt hänen ohjausassistenttinaan paljon erityisesti Milanon La Scalassa. Ponnellen ansiosta hän löysi 1972 rakkaan puolisonsa, joka toimi ääni-insinöörinä Ponnellen La Scalaan ohjaamasta Sevillan parturista tehdyssä elokuvaversiossa. Frisell oli jälleen Ponnellen assistentti.

Koska Venetsian Turandotin kahdesta ohjausassistentista ei ollut kumpikaan vapaa, Frisell haluttiin välttämättä ohjaajaksi Sevillaan. Hän suostui, ja Ponnellen luomus siirrettiin Sevillaan ja pelastettiin tuholta.

"Sain täysin vapaat kädet ohjauksen suhteen. Sain ottaa Ponnellen lavasteista ja puvuista, mitä halusin, ja jättää loput pois ja suunnitella uudet tilalle. Turandotille, Calafille, Liùlle ja Timurille suunnittelin uudet puvut. Pingilla, Pangilla ja Pongilla on Ponnellen ohjauksen asut, mutta niiden alla ovat minun suunnittelemani vaatteet. Ponnellen ohjauksessa oli 21 akrobaattia, joita en ottanut mukaan omaani." "Venetsian esityksestä oli olemassa huono video, jota en kuitenkaan katsonut. Kun ohjaan jotakin oopperaa, en missään tapauksessa halua nähdä muiden tekemiä ohjauksia samasta oopperasta." Frisell korostaa, että erityisesti hänen ohjauksensa loppu on täysin erilainen kuin Ponnellen.

"Ponnelle ei uskonut rakkauteen. Minä uskon." Frisell pitää muinaiseen Kiinaan sijoittuvaa Turandotia satuna, joka kertoo nuoren tytön, Kiinan jäisen kuuprinsessan Turandotin psykologisesta kasvusta. Kasvutarina on julma, koska 26 prinssiä menettää päänsä ennen kuin se oikea löytyy.

Frisellin mielestä Turandot haluaa itselleen ennen kaikkea älykkään miehen. Calaf on ensimmäinen, joka pystyy ratkaisemaan Turandotin asettamat arvoitukset.

Joissakin Turandoteissa mässäillään verellä, julmuudella ja sadismilla.

"Minun ohjauksessani on julmuutta niin vähän kuin mahdollista. Miksi tuoda julmuutta ja raakuutta näyttämölle, kun jo televisio on sitä täynnä. Oopperalla kuuluu olla samanlainen puhdistava vaikutus kuin antiikin Kreikan teatterilla. Yleisön on päästävä kokemaan katarsis." Turandotin lopussa tulee helposti ihmetelleeksi, miten yksi ainoa suukko saa koko Turandotin miesvihan katoamaan.

"Ehei, minun ohjauksessani yksi suudelma ei riitä. Kannattaa seurata Turandotin ja Calafin katsekontakteja jo heidän ensimmäisestä kohtaamisestaan lähtien." Työskennellessään La Scalassa Frisell oppi, että oopperaohjauksen on kasvettava musiikista. Partituuri on aina hänen työnsä lähtökohta.

On ohjaajia, jotka hankkivat mainetta tekemällä libreton ja jopa musiikin vastaisia ohjauksia. Tällaisista esityksistä on hauska kirjoittaa. Ne ovat hyviä jutun aiheita, koska ne ovat erilaisia ja provokatiivisia.

"Siinähän se juuri on. Valitettavasti jotkut ohjaavat oopperaa ennen kaikkea kriitikoille, koska he haluavat herättää huomiota ja päästä julkisuuteen. Julkisuuden tarve hallitsee nykyään teatteria." Helsingin Turandot ei erottanut Sonja Friselliä miehestään, sillä myös tämä tuli Helsinkiin.

Giacomo Puccinin ooppera Turandot Suomen kansallisoopperassa. Ensi-ilta tänään klo 19. Musiikinjohto Muhai Tang, ohjaus Sonja Frisell, lavastus ja puvut Jean-Pierre Ponnellen mukaan, valaistussuunnittelu Joan Sullivan-Genthe. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Yhteistyössä Sevillan Teatro de la Maestranzan kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää