Kulttuuri    |   KONSERTTI / AVANTIN TALVIFESTIVAALI

Jazzia klaviatuurin molemmista päistä

Umo, Avanti! ja rytmin klassinen olemus

Tilaajille

Big bandin ja kamariorkesterin mainio yhteisprojekti luotasi afroamerikkalaisen musiikin pitkää janaa kahdelta suunnalta. Kuultiin alkuperäisiä 1920-luvun big band- ja viihdeorkesterisovituksia ja toisaalta moderneja teoksia joissa amerikkalaisen jazzin kultakausi soi mutkikkaina kaikuina.

Konsertin pääteos oli George Gershwinin

Rhapsody in Blue, pianosolistina Kirmo Lintinen. Kokonaisuuden tunnelmat vaihtelivat vakavasta ironiseen, historiallisesta pieteetistä hulvattomaan huumoriin.

Dramaturgia olisi ehkä ollut selkeämpi, jos musiikki olisi esitetty kronologisessa järjestyksessä. Nyt lähdettiin liikkeelle moderneista kaiuista ja vasta puoliajan jälkeen takauduttiin 1920-luvulle.

Alkuperäistä glamouria luonnehti hersyvästi ja hauskuuksia ehkä liikaakin alleviivaten laulusolisti Sami Saari kultaisessa smokissaan.

Saaren hahmo imitoi hauskasti epookkiin kuuluvaa lipeäkalafalsettia sen aikaisissa kutuiskelmissä kuten Sweet Sue ja My Blue Heaven.

Se oli aikansa tanssimusiikkia, rockia ja massaviihdettä. Erona nykyiseen tasajytkeeseen olivat Umon torvien ja Avantin jousien esittämät monimuotoiset orkesteriosuudet.

Ferde Grofén ja Bill Challisin sovitukset Paul Whitemanin orkesterille yhdistelivät ragtimen, swingin, New Orleansin ja klassisen musiikin sävyjä tavalla joka vaikutti myöhemmin muun muassa Duke Ellingtonin nousuun.

Umo ja Avanti! tuntuivat ymmärtävän hyvin tyylin sentimenton, toisaalta soiva tulos oli läpivalaisevan hienostunut. Ripaus humppaveikkkomaista särmää ei olisi ollut pahitteeksi vaikka kyse olikin valkoisen miehen, Whitemanin, versioista.

Gershwinin Rhapsody in Blue oli jäljitellyssä jäljittelemättömyydessään jo lennokkaampi, suorastaan sankarillinen teos. Solisti Lintinen oli rapsodisissa pianovälikkeissä kuin kotonaan. Valitettavasti Gershwinin sinällään onnistunut konserttimusiikin ja jazzin synteesi on jo kovin kulunut, toisaalta sen katkelmallisuuteen on vaikea tottua.

Varsinainen helmi kuultiin ensimmäisen puoliskon lopussa. Harvoin kuultu Leonard Bernsteinin 1949 tekemä Prelude, Fugue and Riffs oli aikanaan eräänlainen alkusoitto West Side Storylle, mutta myös aivan mainio itsenäinen teos klarinetille (solistina Heikki Nikula) ja big bandille.

Tämä oli kuin atonaalisen ankkaparven kiihkeä lento hilpeän ragtimen, herooisten jazztuttien, värikkäiden orkestrointien ja hillittömien rytmien maailmassa klassisia sävyjä unohtamatta. Sen kantaesitti aikoinaan Benny Goodman.

Jos Bernstein näki jazzin olemuksen sisäistäen, niin Franco Donatoni tarkkaili jazzin kliseitä 1993 varsin etäältä pasuuna- ja big band -teoksessaan Sweet Basil. Ikään kuin Donatoni olisi kävellyt jazzkadulla kuunnellen eri yhtyeiden erityylistä soittoa klubeista ja treenaushuoneista.

Osuvaa, mutta hajanaista ironiaa. Kirmo Lintisen Hiha (1999) oli tässä valossa yhtenäinen, ytimekäs ja miellyttävän rämäkkä. Pianosolisti Jouko Laivuori hyödynsi tasapainoisesti klaviatuurin ylä- ja alapäät. Näistä molemmista päistä jazz parhaimmillaan ilmaisee, vuosikymmenestä riippumatta.

Jukka Hauru

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää