Kulttuuri    |   KIRJAT

Pyy pivossa ja västäräkistä vähäsen

Esihistorialliset suomalaiset antoivat aluksi nimen linnulle, jonka söivät

Tilaajille

Onnistumiseen tarvitaan usein myös onnea.

Linnun nimi -kirjan tapauksessa onnekas sattuma taisi olla se, että sen tekijä, suomen kielen professori Kaisa Häkkinen tuli tutkimuksensa alkumetreillä ryhtyneeksi tekemisiin lintuharrastajien ja biologien kanssa.

Sittemmin yhteydenpito jatkui ja laajeni, ja näin tämä ensimmäinen yleisesitys suomenkielisten linnunnimien alkuperästä ja kehityksestä sai lihaa ja höyheniä kielitieteellisen runkonsa ympärille: lintujen nimet eivät jääneet teoreettisiksi abstraktioiksi, vaan kirjasta henkii, että taustalta löytyy tietoa siitä, millaisista otuksista puhutaan. Tähän luontevasti poikkitieteelliseen kyytiin lukijan on turvallista asettua vietäväksi.

Ei ole ollut sattumanvaraista, mitä ihminen on nimennyt ympäröivästä maailmasta. Lintujen nimien historia kertookin paljon vaikkapa ihmisen ja luonnon suhteesta, ja siitä miten se on muuttunut.

Esimerkiksi: mille linnuille jo esihistoriallisen ajan suomalaisilla oli tarve antaa nimi?

Tietysti ensimmäisiä nimensaajia olivat ne linnut, joita syötiin. Häkkinen todistaa vertailevan kielentutkimuksen keinoin, että esimerkiksi pyytä on kutsuttu pyyksi jo tuhansia vuosia. Koppelo on myös vanha nimi, kuten todennäköisesti myös teeri ja metso.

Joutsen on saanut nimen jo hyvin kauan aikaa sitten, samoin sotka ja koskelo.

Mutta vielä kiinnostavampia ovat ne varhain nimetyt linnut, joista ei ole ollut noin suoranaista hyötyä ihmiselle. Komeat kotkat ja sääkset ovat viehättäneet ihmistä aina, ja niillä on pitkä tunnettu etymologia, mutta niin on myös varislinnuilla. Kaarne eli korppi, vares ja kuukkeli ovat hyvin vanhoja nimiä, kauan ennen kirjakielen syntyä annettuja. Varislinnut ovat epäilemättä tonkineet jo muinaissuomalaisten roskiksia ja hurmanneet heitä älykkyydellään ja seurallisuudellaan.

Ja jo hyvin kaukaiset esi-isämme ovat ihastelleet västäräkkejä ja pääskyjä kevääntuojina ja ilahtuneet keväisten kurkien toitotuksesta - ja antaneet niille nimet.

Sen sijaan esimerkiksi yleinen mutta mitättömän näköinen ja piilotteleva rautiainen on saanut nimensä vasta 1800-luvulla.

Vaikka Linnun nimi onkin tieteellinen tutkimus, se on oikein mukavaa luettavaa. Häkkinen tuntee perin pohjin Agricolan, Jusleniuksen, Porthanin ja muut kielihistorian perusjäärät ja osaa höystää tekstiä tarinoilla ja anekdooteilla.

Linnun nimi on kustannusosakeyhtiö Teoksen ensimmäinen tietokirja, komea avaus. Se on 416-sivuinen järkäle, kauniille paperille painettu ja upeasti kuvitettu. Helsingin yliopiston kirjastosta löytyvät Wrightin veljesten kuulut lintumaalaukset ovat nyt ensimmäistä kertaa päässet yksiin kansiin. Lisäksi kirjassa on veljesten aikalaisen, ruotsalaisen Magnus Körnerin lintukuvituksia.

Kirjan toinen osa on kätevä satasivuinen historiallinen lintusanasto, jossa käydään läpi kaikki Suomessa havaittujen lintujen eri-ikäiset kirjakieliset nimitykset.

Tai ei ihan kaikki. Kirjan valmistumisen jälkeen Suomen lajiluettelo on pidentynyt neljällä linnunnimellä, kun entisiä alalajeja viime joulukuussa pilkottiin lajeiksi. Uusista lajeista tosin harmaalokista pilkotun aroharmaalokin ja etelänharmaalokin tunnistaminen ei oikein onnistu muilta kuin lokkeihin erikoistuneilta laridisteilta. Tavallinen lintutieteilijä ei siihen hevin kykene moderneimmankaan optiikan avulla.

Aika kauas on nimenannossa tultu siitä, kun muinaissuomalainen katseli puuta pärisyttävää isoa tikkaa ja mietti, että tuollaista otustahan kuvaisi hyvin nimi kärki... tai ehkä sittenkin hähnä.

Jouni K. Kemppainen

Tuollaista otustahan kuvaisi hyvin nimi kärki... tai ehkä sittenkin hähnä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää