Kulttuuri

Kulttuurintekijän juuret ovat kuin koivu ja tähti

Syrjäseutukin saa nauttia taiteesta, kun taiteilija poikkeaa kotikylässä

Tilaajille

Kotiseuturakkaus liikuttelee suomalaisia kulttuurintekijöitä uskottua enemmän. Hyvä joukko muusikoita, näyttelijöitä, ohjaajia tai näytelmäkirjailijoita väsää esityksiä, rooleja tai ohjauksia muuallekin kuin kantanäyttämöilleen.

Kiintymys juuriin ei näy tilastoissa eikä sitä rahoiteta valtion tai kuntien budjeteissa. Liioin sen vuoksi ei kuljeteta kokonaisia teatteriseurueita paikasta toiseen, vaan junaan, autoon tai koneeseen hyppää tavallisesti yksi ainoa ihminen.

Rovaniemen kaupunginteatterin entinen teatterinjohtaja Ahti Ahonen kutsuu menoa VPK-touhuksi, ja sitähän se onkin: hyvin tilapäistä siltarumpukulttuuria, jossa esityspaikkakunta valitaan sukulaisten, ystävien, harrastuksen tai entisen taustan perusteella. Myös kesäkunnat ovat suosittuja kohteita.

Vajaat kaksi viikkoa sitten tamperelaisnäyttelijä Olli-Pekka Ulkuniemi keräsi roolinsa ja karvahattunsa ja matkusti Koillis-Lappiin vain siksi, että hän on sattunut syntymään ja kasvamaan Pelkosenniemellä.

Närpiössä syntynyt Ralf Långbacka taas ohjasi takavuosina paikalliselle näyttämölle runsaasti muun muassa Bertolt Brechtiä. Ohjelmisto oli kauttaaltaan hyvin kunnianhimoinen aina Konikapinasta Herra Puntilaan ja hänen renkiinsä Mattiin.

Ahti Ahonen matkusti puolestaan tavan takaa Kuusamoon, anoppinsa kotikuntaan. Siellä hän ohjasi esimerkiksi Nummisuutarit ja kymmenkunta muuta amatöörinäyttelijöiden esittämää kappaletta, kaikki hyvin ymmärrettävistä perhesyistä: perheen kolme tytärtä pääsivät isän siivellä mummolaan.

Yksikään esiintyjä ei rikastu käynneillä, sillä tilapääesiintyminen tai kesäkeikka kotikuntaan myydään halvemmalla eikä kalliimmalla. Suomen Näyttelijäliiton pääsihteerin Janne Mikkosen mukaan entisen kotikunnan kesäteatterin ei takuulla tarvitse maksaa taiteilijan vierailusta samaa hintaa kuin esimerkiksi Samppalinnan kesäteatterin Turussa.

Tosiasiassa käynneistä kotikunnassa pitäisi maksaa enemmän, sillä ne koettelevat esiintyjiä ankarammin kuin tavallinen työ.

Radioteatterin ohjaaja Väinö Voipio muistaa mainiosti, miten KOM-teatteri aikoinaan lähti maaseututurneelle. Kangasalta kotoisin oleva Sulevi Peltola kuului joukkoon.

"Ja kun oltiin menossa Kangasalan kouluun, Sulevi jännitti aivan kauheasti. Hänestä tuntui hurjimmalta esiintyä ihmisille, jotka hän tunsi." Muutakin voi tehdä kuin esiintyä työroolissaan.

Tampereen Työväen Teatterin johtaja Esko Roine pitää puheita mökkikuntansa Enonkosken kesäjuhlilla: "Palkatta. En sano koskaan, että antakaas minulle laituri tai pullo konjakkia." Savonlinnan teatteri taas päätti juhlavuotenaan esittää näytelmän silmänkääntäjä Kuikka-Koposesta ja keräsi sitä varten kaikki kaupungin suuret pojat yhteen, Ahonen muistaa: "Esimerkiksi Paavo Takkinen otti Rovaniemeltä sitä varten vuoden virkavapaata." Ahonen itse ehti jo melkein saada Rovaniemellä asuneen Kaija Kärkisen laulamaan Rovaniemen teatterin jokavuotiseen joulupukkimusikaaliin.

Ranualaislähtöisen Pertti Koivulan hän saikin paikkakunnalle, vaikkakaan ei suoranaisesti näyttelemään: "Pertsa laittoi joulupukin matkaan 30 asteen pakkasessa ja juonsi maaherran uudenvuodenkalaasit." Kotiseutunäytelmiäkin Suomessa on kirjoitettu paljolti sen mukaan, mistä päin kirjoittajat ovat lähtöisin, eikä yhtään suurmiestä luultavasti ole hyödyntämättä.

Hämeessä Panu Rajala on huolehtinut siitä, että F.E. Sillanpäätä on esitetty kaikissa mahdollisissa suviöissä, ja Kangasalla professori, kirjailija Aulis Aarnion näytelmät pitävät pystyssä kokonaista kesäteatteria.

Paikkakunnalla Ramppi-teatterin esittämä Aarnion näytelmä on jo perinne. Näytelmän aihe liittyy aina paikkakunnan historiaan.

Viime kesänä taiteilija Einar Ilmonista kertoneessa näytelmässä esiintyi myös kirjailija itse. Monen mielestä roolisuoritus oli koko näytelmän paras.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää