Kulttuuri

Armi-talo on yhä haavehanke

Design Forum harkitsee vielä osuuttaan Armin tiloista

Tilaajille

Design Forumin galleriassa voi kokea virtuaalisesti, miltä tuntuu kävellä Helsingin Katajanokalle suunnitellun Armi-keskuksen sisätiloissa.

Vielä vuosien ajan arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun informaatiokeskukseen voikin tutustua vain virtuaalisena, sillä sen rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2008. Valtio, joka rahoittaa suurelta osin Armi-keskuksen suurinta käyttäjää Suomen Rakennustaiteen museota sekä osin muotoilun tietokeskus Design Forumia, on sitoutunut ensin musiikkitalon toteuttamiseen.

Design Forumin ja sitä ylläpitävän Suomen taideteollisuusyhdistyksen käyttöön tiloista on ajateltu 30 prosenttia.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua.

"Armi on Design Forumille hankala hanke, sillä se venyy jatkuvasti. Voi olla, että jossain vaiheessa siihen osallistumista harkitaan uudestaan", Suomen taideteollisuusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Bertel Langenskiöld sanoo.

"Armi on mitä suurimmassa määrin taloudellinen kysymys, ja sen taloudelliset puitteet ovat melko epäselvät. On mietittävä, kannattaako niin paljon rahaa sijoittaa kattoon ja seiniin Katajanokalla. Ajetaanko sillä suomalaisen muotoilun etua?" Design Forum voisi tulevaisuudessa toimia muuallakin, Langenskiöld sanoo.

"Kaikki vaihtoehdot täytyy ottaa huomioon, esimerkiksi Arabianranta kehittyy positiiviseen suuntaan." Viime vuoden joulukuussa Armi-hanketta edistämään perustettiin Armi-yhdistys, jonka puheenjohtajaksi valittiin Rakennustaiteen museon johtaja Severi Blomstedt.

"Kun tulin mukaan, hämmästyin miten paljon on saatu aikaan eli mukana olevat yhteisöt ovat uskoneet asiaan." Tämänhetkisestä Armi-yhteistyöstä hän mainitsee ensi syksynä Arkkitehtiliiton, Teollisuustaiteen liitto Ornamon ja Rakennusinsinöörien liiton yhteisesti järjestettävät liittopäivät.

"Design Forum on yksi keskeisistä toimijoista tässä hankkeessa, ja kaikissa vaiheissa on pidetty toivottavana, että se on mukana", Blomstedt sanoo.

"Hanke ei kaadu, jos Design Forum ei ole mukana, mutta se on iso juttu meille." Taideteollisuusyhdistys ei ole mukana Armi-yhdistyksessä.

"Katsoimme, että ajamme mieluummin itse omia asioitamme", Langenskiöld sanoo.

Helmikuun alussa Design Forumin uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Ilpo Santala.

Entinen toimitusjohtaja Anne Stenros irtisanottiin.

"Taideteollisuusyhdistyksen hallituksella ja hänellä oli eri näkemykset Design Forumin toiminnan kehittämisestä", Langenskiöld sanoo.

Irtisanomisen perusteita hän ei halua tarkentaa.

Santala laatii seuraavien kuukausien aikana uuden toimintamallin Design Forumille.

Vuonna 1987 perustetun Design Forumin tavoitteena on ollut toimia kansainvälisenä muotoilun tietokeskuksena. Se on jakanut tietoa suomalaisesta muotoilusta Suomessa ja ulkomailla muun muassa näyttelyillä ja julkaisemalla englanninkielistä Form Function Finland -lehteä. Se myös jakaa muotoilupalkintoja.

Santala ei vielä halua esittää tarkkoja toiminnan suuntaviivoja, mutta hän kaavailee enemmän yhteistyötä, esimerkiksi Taideteollisen korkeakoulun, Designmuseon ja Ornamon kanssa.

"Yhteistoimintaa eri toimijoiden välillä ei ole siinä mielessä kuin pitäisi olla." Santala myös haluaisi jatkossa kaupallistaa muotoilua enemmän. Armiin tai sen läheisyyteen hän kaipaa muotoiluyrityksiä.

"Armi on vähän museovoittoinen. Se, mitä sieltä aika lailla puuttuu on yrittäjyyselementti, tapa jolla design muuntuu liiketoiminnaksi. Se pitäisi saada siihen tavalla tai toisella mukaan." Severi Blomstedt haluaisi yhteistoimintaa Armin ja Arabianrannassa sijaitsevien designyhteisöjen välille.

"Minua on kiinnostanut Arabianrannassa oleva koulutus ja sen kansainvälisyys. Sellainen osaaminen pitää olla mukana Armissa." Armi-yhdistys ja Taideteollinen korkeakoulu ovat käyneet alustavia keskusteluja.

"Arabianranta ja Armi-hanke ovat toisiaan tukevia asioita, joilla on kummallakin oma selvä tehtävänsä. Sen pohjalta on luontevaa kehittää yhteistyötä, esimerkiksi tapahtumia, konferensseja, näyttelyjä", Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa sanoo.

Galleriatilan vuokraustakin Armista voidaan Sotamaan mukaan harkita.

Severi Blomstedt sanoo, että Rakennustaiteen museo ei aio muuttaa ennen Armin valmistumista muihin tiloihin, vaan pyrkii kehittämään toimintaansa nykyisissä tiloissa, vaikka muutto Armiin viivästyisikin.

Design Forum sen sijaan muuttaa uusiin tiloihin Helsingin keskustassa ensi syksynä, Ilpo Santala sanoo. Nyt sen toimistotilat sijaitsevat Erottajankadulla, näyttelytilat ja myymälä Sanomatalossa. Muuton myötä ne ovat saman katon alla.

"Vuokrasopimus on tehty siten, että kun Armi-talo valmistuu, se voi olla meidän seuraava etappimme. Ovi Armi-taloon on jätetty auki", Ilpo Santala sanoo.

Kierros Armi-talossa -näyttely on esillä 21. maaliskuuta saakka Design Forumin galleriassa. Ma-pe 10-18, la-su 11-16.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää