Kulttuuri    |   KESKUSTELUA

Malttia Schjerfbeck- huumaan!

Schjerfbeckin menestys maailmalla antaa odottaa itseään, koska taiteilijaa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, kirjoittaa Risto Vainio. Hän vastaa kirjoitukseen Schjerfbeckin kysynnän heräämisestä Lontoon taidemarkkinoilla.

Tilaajille

Lehti kertoi vastikään Helene Schjerfbeckin tulleen entistä kiinnostavammaksi nimeksi Lontoon taidemarkkinoilla (HS 22.2. link{ETR=tl;HS20040309SI1KU02xcf.jtun.;all;hesa}). Siksi pidettiin hyvänä saada Englantiin hänen teoksistaan näyttely, ja Suomen Lontoon instituutin johtaja Timo Valjakka ehdotti näyttelypaikkojakin.

Mielestäni ei pidä rynnätä minkään rutiinimaisen katselmuksen toteuttamiseen, se nähtiin jo Yhdysvalloissa 1992. Schjerfbeck-tutkimus ei vielä ole kansainvälisellä tasolla.

Emme itse vielä ymmärrä modernistimme sanomaa siten kuin suuria taiteilijoita ymmärretään. Akateemisen tason tutkimukset Schjerfbeckistä eivät vielä ole läheskään vertailukelpoisia maailmannimien paikallisten elämäkertojen rinnalla.

Schjerfbeckin kansainvälisesti merkittävimpään tuotantoon kuuluu 30-60 teosta tarkastelutavasta riippuen. Pienemmästä valioryhmästä kaksi kolmasosaa on maalauksia, joita ei ole nähty Pohjoismaiden ulkopuolella.

Esimerkiksi helmikuussa Christien huutokauppakamarilla Lontoossa myyty Varjo muurilla (1883) kuuluu näihin vähän esiteltyihin ja huonosti analysoituihin avainteoksiin.

Se jäi vain puoleen hintaan siitä, mitä vähemmän tärkeä Hälytys (1935) maksoi viime vuonna.

Hälytys tosin kuului tunnetulle kulttuuriperheelle, mutta omistussuhteen ei pitäisi näin paljon vaikuttaa hinnanmuodostukseen.

Aikoinaan katsottiin miesten pilanneen naistaiteilijoiden menestyksen mahdollisuudet. Tämä tuntuu nyt yksinkertaistukselta, sillä miespuoliset tukijat ja kerääjät pelastivat ainakin Schjerfbeckin unohdukselta.

Vaikka naispuoliset tutkijat sittemmin nostivat hänet Suomessa muiden taiteilijoiden yläpuolelle, he myös laiminlöivät tutkimuksen Schjerfbeckin radikaaleimmista miehisistä esikuvista.

Juuri tämä seikka on johtanut siihen, ettei hänen rohkeinta tuotantoaan ole viety tarpeeksi taiteen keskuksiin.

Naistaiteilijat valtaavat nyt länsimaissa uusia asemia. Parhaita esimerkkejä tästä lienee Frida Kahlo, johon Peter Schjeldahl rinnasti Schjerfbeckin vuoden 1992 näyttelyn yhteydessä.

Miami Beachin taidemessuilla Kahlon kaksiosainen maalaus maksoi äsken 15 miljoonaa dollaria. Kuuden viimeisen vuoden aikana Schjerfbeckin teoksia on myyty ulkomailla yhteensä viitisentoista, ja niiden yhteenlaskettu myyntihinta on 4,3 miljoonaa euroa.

Kahlon taiteen arvonnousu perustuu paljon niihin elämäkertoihin, joita hänestä on 20 viimeisen vuoden aikana kirjoitettu. Niiden kirjoittajakaarti on kansainvälistä, kun taas Schjerfbeckin elämänkertojen kohdalla voidaan puhua vasta pohjoismaisista näkökulmista.

Risto Vainio

Schjerfbeck-tutkija

Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää