Kulttuuri    |   TAUSTA

Museon rakentamisen kivikkoinen tie

Tilaajille

Kreikan edesmennyt kulttuuriministeri Melina Mercouri teki 1980-luvulla Parthenonin marmoreiden palauttamisesta kansallishaaveen.

"Haluan nähdä marmorit Attikan sinitaivaan alla ennen kuolemaani, mutta jos käy toisin, aion syntyä uudelleen", hänen toiveensa kuului.

Akropoliin uuden museon rakentaminen ja marmoreiden palautus kasvoivat kreikkalaiseksi haaveeksi, joka kuitenkin herätti vastustusta alusta alkaen.

Tontti sitä varten löytyi jo 1970-luvulla, jolloin myös kaksi ensimmäistä suunnittelukilpailua päättyivät - tuloksetta. 1990 julistettu kansainvälinen kilpailu yritettiin sekin mitätöidä oikeudessa.

Tontin raivaus edellytti alueen kiinteistöjen lunastusta. Sopuun pääsy asukkaiden kanssa on ollut vaikeaa.

Museopaikkaa kulttuuriministeriö ei katsonut arkeologisesti araksi, mutta kaivauksissa tulikin esiin huomattavia jäännöksiä, muun muassa teitä ja kauppakortteli seitsemänneltä vuosisadalta jKr. Museo päätettiin rakentaa suojaamaan jäännöksiä.

Oli aika uudelle suunnittelukilpailulle. Sen voitti 2001 ranskalais-sveitsiläisen Bernard Tschumin ja kreikkalaisen Michalis Fotiadisin ehdotus, jonka lasiseinät ja laaja atrium tarjoaisivat upeat näkymät Akropoliin kukkulalle. Muutosten jälkeen rakentaminenkin pääsi alkuun mutta on kangerrellut näihin päiviin asti kanteluiden vuoksi.

Akropoliin museo ei ole kaupungin ainut ikuisuushanke.

Monen museon ja muinaismuiston nuutunut ilme on kaivannut kohennusta jo vuosia. Suurin huoli koskee antiikin mestariteoksien kehtoa, Arkeologista museota, jota piti laajentaa maan alle. Aika ei riittänyt ja suunnitelma vaihtui suppeaan remonttiin.

Kaupungin ykkösmuseo on ollut suljettuna lokakuusta 2002. Se avataan kesäkuun alussa, mutta yleisö pääsee vain pohjakerrokseen. Olympia-aiheiseen Agon-näyttelyyn on tulossa muinaisaarteita kahdestakymmenestä ulkomaisesta museosta.

Pintaremontissa on myös Marathonan museo. Sen sijaan kesäkuussa avattavasta Bysanttilaisesta museosta voidaan ylpeillä: tilojen laajennuksen ansiosta esineistöä on nyt moninkertaisesti ja kokoelmasta on muodostumassa lajinsa arvokkain.

Uusiakin museoita avautuu. Ateena saa Kuvanveistogallerian ja Islamilaisen taiteen museon. Kauan kaivattua Modernin taiteen museota ei sen sijaan ehditty rakentaa.

Sara Saure

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää