Kulttuuri    |   KONSERTTI/PORVOON SUVISOITTO

Kuuluuko jazzia vai ei?

Jazzsävyt ovat vähäisiä Suvisoitossa, vaikka säveltäjävieras Schuller on jazzin ja klassisen yhdistäjä

Tilaajille

PORVOO. Kuuluuko jazzia ja jazzvaikutteita? Tämä kysymys tulee helposti mieleen Porvoon Suvisoitossa, jonka säveltäjävieras on yhdysvaltalainen Gunther Schuller. Hän on mies, joka fuusioi klassisen ja jazzin 1950- ja 1960-lukujen taitteessa sekä keksi tyylisuunnalleen vielä hyvän nimenkin: se on Third Stream.

Jazz ja uusi musiikki olisi ollut hyvä pääteema Suvisoitolle. Sitten Schullerin tienraivauksen jazz on vaikuttanut nykymusiikkiin hyvin voimakkaasti. Hieman hassua vain on, ettei Third Streamin luojalta kuulla Jouni Kaipaisen suunnittelemassa Suvisoitossa yhtään Third Streamiä edustavaa teosta.

Jazzin etsiskely jää Suvisoitossa pelkäksi ajatusleikiksi. Ainoa selvästi jazzhenkinen teos on toistaiseksi ollut avajaiskonsertissa kuultu Bohuslav Martinun pirteänhauska Jazz-sarja vuodelta 1928. Sen jazzmaisuus rajoittuu kuitenkin jazzista aineksia ottaneeseen tanssimusiikkiin.

Martinun teos on osoitus siitä suuresta mielenkiinnosta, jota monet eurooppalaiset säveltäjät tunsivat 1920-luvulla tanssijazzia, ragtimea ja bluesia kohtaan. Monet olivat sitä mieltä, että vitaali, alkukantaiseksi koettu jazz oli omiaan tuomaan uutta elinvoimaa verenvähyydestä ja hapenpuutteesta kärsivään vanhan Euroopan taidemusiikkiin.

1930-luvulla uuden musiikin ja jazzin seurustelu katkesi, kunnes Schuller alkoi innostuneesti lämmittää suhdetta uudelleen. Schullerin uudistuksessa oli olennaista, ettei hän tyytynyt teoksissaan jazzin rytmien, artikulaation ja fraseerauksen siteeraamiseen, vaan otti mukaan oikeaa jazzia, oikeiden jazzmuusikkojen improvisaatiota siihen liittyvine asenteineen, soitto- ja menettelytapoineen.

Fantasia harpulle (1959) oli ensimmäinen Schullerin teos, joka Suvisoitossa kuultiin.

Reija Bister soitti sen Pernajan kirkossa. Fantasian voi sijoittaa Claude Debussy

-vaikutteiseen uusklassismiin. Se on hienostunutta, soinnillisesti ja rytmisesti vivahteikasta musiikkia, ja siitä voi jo päätellä, että Schuller osaa kirjoittaa luonteenomaisesti soittimelle kuin soittimelle.

Torstaisessa avajaiskonsertissa sai kantaesityksensä Schullerin Festivaalifanfaari, jossa säveltäjä, entinen käyrätorvivirtuoosi, käsittelee vaskisointeja hyvin taitavasti, usein kuin yhtenä instrumenttina, pienillä sävyillä ja kevyen iskevillä rytmeillä operoiden. Raikas teos on nykyajan urbaania uusklassismia.

Schullerin käyrätorvikvinteton (1993) hitaassa osassa saattoi halutessaan kuulla Miles Davisin ja cool jazzin sointeja, mutta Third Streamia sekään ei ole, vaan eräänlaista uusklassismia.

Kaipainen on antanut tämän kesän Suvisoitolle hyvin klassisen hengen. Ensimmäisessä, Pernajan kauniissa kivikirkossa pidetyssä konsertissa pääpaino oli Mozartissa ja Beethovenissa.

Susanna Mälkin johtama torstain orkesterikonsertti alkoi Johannes Brahmsin

Haydn-muunnelmilla ja päättyi Joseph Haydnin

Patarumpu-sinfoniaan.

Klassisia piirteitä on paljon myös Kaipaisen omassa musiikissa. Orkesterikonsertin toinen solistinumero oli Kaipaisen alttoviulukonsertto, jonka teemana on kommunikoinnin vaikeus: solisti ja orkesteri etsivät erilaisissa tilanteissa yhteyttä toisiinsa, usein vain turhaan.

Kaukaa kuunnellen väärinkäsitykset eivät vaikuttaneet kuitenkaan kovin dramaattisilta. Sävellysteknisesti Kaipainen hahmottelee kommunikaatiopsykologiset ongelmat hyvin taitavasti ja klassisen selkeästi. Kirkas yhteisymmärrys vahvan, itsenäisen solistin Ilari Angervon ja Mälkin johtaman orkesteriyhteisön välille syntyi ainakin teoksen rakenteellisella tasolla.

Taiturillisen kirkkaasti ja joustavasti sujui Mälkin ja pianisti Antti Siiralan yhteistyö Maurice Ravelin uusklassisessa G-duuri-konsertossa. Molemmilla, sekä solistilla että kapellimestarilla, on hienoa vivahteiden tajua ja valoisaa, tarkkaliikkeistä rytmistä keveyttä.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää