Kulttuuri    |   SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAT 9.7.-7.8.

Latvialaiset laskeutuvat näyttämölle

Nuorekas oopperatalo esittäytyy suomalaisyleisölle

Tilaajille

savonlinna. Suomessa ei liiemmälti tunneta Baltian oopperaelämää.

Latviasta kokemuksemme rajoittuvat lähinnä pariin hienoon laulajaan, jotka ovat Latvian kansallisoopperan solisteja: levyillään suosioon nousseeseen Inese Galanteen ja edellisen Mirjam Helin -kilpailun voittaneeseen Elina Garançaan.

Nyt tarjoutuu tilaisuus tutustua maan oopperan tekemisen tasoon, kun Latvian kansallisooppera tuo Savonlinnan oopperajuhlille Anton Rubinsteinin

Demonin ja Giuseppe Verdin

Naamiohuvit.

Ollakseen nykymuodossaan varsin nuori oopperatalo Latvian kansallisooppera on saavuttanut lyhyessä ajassa laajaa kansainvälistä arvostusta.

Talon pääjohtaja ja ohjaaja Andrejs Zagars kertoo, että kun neuvostoajan jälkeen oopperaa elvytettiin sen rappiotilasta, ministeritasolla tajuttiin onneksi, että "oopperamme on kansallinen lippulaivamme, ja vaikka se on kallista ylellisyyttä, sitä on kyettävä tukemaan".

Tuolloinen kulttuuriministeri Raimonds Pauls meni säästökohteita etsivän pääministerin puheille ja vaati kansallisoopperan perustamista. Pääministeri suostui.

Alku ei ollut helppoa, sillä rakennus piti korjata ja yli-ikäinen henkilökunta uusia. Vanhat laulajat turvautuivat jopa sabotointiin pitääkseen paikkansa ja kätkivät neuloja uusien solistien asuihin!

Uudistusoperaatio onnistui. Oopperan johto ja taiteilijat ovat silmin nähden nuorehkoja, moderneja sekä kehitykselle avoimia.

"Viimeiset viisi vuotta on ollut suotuisaa aikaa teatterissamme, ja olemme tehneet menestyksekkäitä ulkomaanvierailuja", Zagars iloitsee.

"Nyt kuitenkin tarvitsemme 20 prosentin lisäystä rahoitukseemme. Olemme toiveikkaita, sillä kulttuuriministerinä on aiemman pääministerin neuvonantaja." Klassisen ohjelmiston lisäksi latvialaiset aikovat panostaa jatkossa moderniin oopperaan ja balettiin, jota varten heillä on nyt pienempi näyttämö.

Lähitulevaisuuden suurhanke on Wagnerin Ringin tuottaminen. Sen on tarkoitus käynnistyä 2006 ja valmistua 2009.

Anton Rubinsteinin

Demoni otettiin Zagarsin mukaan nyt uudestaan esille, koska se kuuluu Latviassakin perusohjelmistoon ja koska monet laulajat halusivat tehdä sen.

Oopperan ensi-ilta oli Riiassa joulukuussa 2003. Ohjaajana hän painottaa tarinaltaan "kieltämättä kitsimäisessä oopperassa päähenkilön villiyttä ja karkeutta. Hän on kuin eräs niistä monista tuon ajan vapaa-ajattelijoista, joita lähetettiin Siperiaan karkotukseen." Nimiroolin esittäjälle Egils Silinsille Riian oopperan versio Demonista on jo neljäs produktio muutaman vuoden sisällä. Hänen mielestään ooppera on ollut "pitkään ansaitsemattomasti unohduksissa".

" Demoni on Venäjällä neljän viiden suosituimman oopperan joukossa." Sigils kokee roolin suurena haasteena, sillä se vaatii sekä dramaattista että lyyristä otetta pääosan esittäjältä. Hän ei pidä osaa eikä oopperaa kovin demonisena.

Giuseppe Verdin

Naamiohuvien ensi-ilta oli Riiassa helmikuussa 2002.

Oopperan liettualainen ohjaaja Gintaras Varnas kertoo pyrkineensä työssään kustavilaisen tunnelman tavoittamiseen modernin pelkistyneessä muodossa. Hänelle Kustaa III:n henkilö oli ohjausvision keskeisin lähtökohta.

"Kuningas oli taidetta intohimoisesti rakastava persoona. Hän oli politiikassa huono, mutta hyvä kulttuuriministeri. Hän oli taiteen riivaama. Taide merkitsi hänelle pakoa yksityiselämän tyhjyydestä, muodollisesta avioliitosta." "Kustaan sanat 'kunnian vuoksi maine on tärkeä, sydämelle se ei ole mitään' on ohjaustyön mottoni", Varnas selvittää.

Naamiohuvien ensi-ilta klo 20 Olavinlinnassa. Esitykset myös 4.8. ja 7.8.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää