Kulttuuri    |   KIRJAT

Narrin kapinaa vuosikymmenten takaa

Heinrich Böllin romaani ennakoi 1960-luvun opiskelijakapinan vaatimuksia ja sai aikaan kirjasodan

Tilaajille

Heinrich Bölliä kutsuttiin usein Saksan Liittotasavallan omantunnon ääneksi. Tämän kliseeksi muodostuneen nimityksen hän sai ennen kaikkea kahden romaanin ansiosta.

Biljardia puoli kymmeneltä ilmestyi alun perin vuonna 1959 ja nyt melkoisella viiveellä suomennettu Erään klovnin mietteitä vuonna 1963 - vuosina, jolloin Konrad Adenauer oli liittokanslerina ja talousihme oli kovassa vedossa.

Sitä ennen Böll oli julkaissut novelleja ja romaaneja, jotka kertoivat sodasta ja sodasta palanneista sotilaista. Sota näyttäytyi niissä katastrofina, mutta analyysejä sen syistä ei vielä esitetty.

Erään klovnin mietteitä muistuttaa rakenteeltaan Böllin edellistä romaania: tapahtumahetkestä käsin luodaan takautumia sota-aikaan ja lähimenneisyyteen. Kertojan näkökulma vain on kapeampi ja intensiivisempi.

Puhujana on klovni, Hans Schier, joka palaa Bonnin asuntoonsa niin rakkaudessa kuin työssä pahasti siipeensä saaneena. Schier on evankelisesta perheestä mutta määrittelee itsensä uskonnottomaksi. Hän on kuitenkin elänyt yhdessä katolisen naisen kanssa, joka on jättänyt Scheinin mennäkseen naimisiin kirkkonsa mahtimiehen kanssa.

Ilveilykään ei ota enää sujuakseen, kun miehen kunnia on viety. Konjakki saa lievittää haavoja.

Kyseessä on muunnelma mahdottomasta rakkaudesta, joka toistuu melkein kaikissa Böllin kirjoissa. Esimerkeiksi Nobelin palkinnon tuoneessa romaanissa Nainen ryhmäkuvassa rakastavaiset ovat yksinkertainen saksalaisnainen ja venäläinen runoutta rakastava sotilas.

Schier tarttuu puhelimeen ja alkaa soittaa katolisille tuttavilleen, joita hän pitää syypäinä rakastetun lähtöön. Samalla tulee mieleen yhtä ja toista sodanaikaisesta lapsuudesta. Sisar kuoli, kun hänet lähetettiin puolustamaan Saksan pyhää maaperää "juutalaisia jenkkejä" vastaan, eikä se ole ainoa tapahtuma, jota ei tahdota uuden nousukauden aikana muistella.

Schier tarvitsee samalla kipeästi rahaa, joten puheluista tulee samaan aikaan keskustelukumppanien solvausta ja rahananelua.

Köyhän narrin isäkin, äveriäs teollisuuspohatta, ehtii käymään. Rahaa ei heru häneltä eikä oikein muiltakaan.

Schier ei ole klovni vain ammatiltaan. Böll on saattanut tehdä hänestä narrin muutenkin, sillä narri jos joku pystyy laukomaan epämiellyttäviä asioita vasten tekopyhien pyrkyreiden naamaa. Schierin näkökulmasta katolinen kirkko on täynnä omahyväisiä mahtimiehiä.

Paikoin romaani onkin melkoista sadattelua, mutta väliin mahtuu myös melankoliaa, arkielämän ylistystä ja kuvauksia työläisperheiden elämästä.

Böllin lukijat saattavat arvata, että mukana on myös jokunen entinen natsi, joka menneisyydestä huolimatta saa jatkaa uran luomista - kunhan on vain linjassa uusien oppien kanssa.

Romaanillaan Böll ennakoi 1960-luvun opiskelijakapinan vaatimuksia. Schier on elänyt vapaassa suhteessa, vastustanut jäykkiä instituutioita ja muistuttanut vanhempien natsimenneisyydestä.

DDR:kin saa osansa. Schier heitetään Itä-Saksasta ulos alta aikayksikön. Sikäläiset puoluejyrät osaavat sitä ennen pyytää häneltä ohjelmanumeroa, jota klovnimme on harjoitellut vain yksikseen ja jota kenenkään siis ei olisi pitänyt nähdä.

Mitään varsinaisesti uutta ei Böll tällä romaanilla esitä. Schierin monologi on hitusen liian pitkä, vaikka se sisältääkin paikoin herkullisen terävää satiiria. Schier on myös epäluotettava kertoja, joka sekoittaa kuvitelmansa ja todellisuuden ja vieläpä myöntää sen.

Aikanaan klovnia luettiin yksi yhteen Böllin äänenä - vuonna 1963 kirjasodat olivat vielä mahdollisia. Böll kasvatti suosiotaan kriitikkojen ja tavallisten lukijoiden piirissä, mutta sai myös paljon vastustajia konservatiivien ja katolilaisten parissa.

Jotakin nostalgista liittyy romaaniin, joka sai aikaan voimakkaita reaktioita. Schierin kapinassa hurskastelua vastaan on samalla jotain ikiaikaista, jotain mikä varmasti toistuu hamaan loppuun asti.

Markku Mannilan suomennos on mainiota, taipuisaa suomea, mutta yksi pieni huomautus on tehtävä: evankelinen ei Saksassa tarkoita aivan samaa kuin luterilainen, luterilaiset kun ovat osa evankelista kirkkoa.

Jukka Koskelainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää