Kulttuuri    |   KIRJAT

Ilmakehä on villipeto Suomalainen globaalitutkimus näkee ilmastonmuutoksen tosiasiaksi mutta ohittaa väestönkasvun

Tilaajille

Ilmakehä on äkäinen villipeto, ja me tökimme sitä kepillä.

Biokemisti Wallace Broeckerin sanoissa pelkistyy ilmastontutkimuksen vahva linja. Entäpä jos koko ilmastonmuutos onkin pelkkää huuhaata? Tai paljon rajumpaa kuin nyt uskotaan?

Kriittiset lisäkysymykset esittää Globaalimuutos-kirja, johon tiivistyy Suomen Akatemian rahoittama tutkimusohjelma Figare vuosina 1999-2002.

Figareen (Finnish global change research programme) kuului 18 hanketta, joissa työskenteli 227 tutkijaa. Ohjelma tuotti myös parikymmentä väitöskirjaa - ja saman verran lapsia, jotka syntyivät Figaren tutkijoille tuona aikana.

Se sisälsi viitteen ilmasto-ongelmien demografiseen syy-yhteyteen, joka on jäänyt huomiotta. Valtava väestönkasvu (80 miljoonaa vuodessa) on edelleen "epäkorrekti" aihe, joka ohitetaan monitieteisessäkin tutkimuksessa vähin äänin. Näin vältytään joutumasta "normatiivisuuden miinakentälle".

Välttelyn melkein ymmärtää, kun lukee filosofisen osion naiiviuksia, joissa superlisääntyjät ovatkin "uhreja", ja ympäristön tuhoutuminen johtuu "ihmisoikeuksien loukkaamisesta".

Kuitenkin YK:n ilmastopaneeli IPCC päätyi 2000-sivuisessa raportissaan toteamaan, että ihmisten toiminta vaikuttaa selvästi maapallon ilmastoon - siitä ei enää kiistellä. Siksi ihmismäärä on kynnystekijä, mutta se jää tämän globaalitutkimuksen ulkopuolelle.

Menivätkö Suomen Akatemian seitsemän miljoonaa euroa vain oireiden mittailuun? Kirja kannustaa keskusteluun - oireetkin on hyvä kuvata tarkasti.

Ilmasto muuttuu aivan varmasti, kaikki mallit ennustavat sen lämpenevän sadassa vuodessa 1,5-5,9 asteen vaihteluvälillä, toteavat dosentit Esko Kuusisto ja Jukka Käyhkö, jotka ovat koonneet Figare-tutkimusten tulokset kirjaksi "rahoittajien, veronmaksajien ulottuville".

Nämä saavat hyvää tuntumaa tieteen uusiin malleihin, joilla tutkitaan veden liikettä pilvissä tai maaperässä, hiilen kiertoa tai lämpötilan muutoksia. Porojen metaanipäästötkin on mitattu 1640 tonniksi, mikä päihittää hevoset ja lampaat.

Joulupukilla on siis ongelma. Suomen päästökäyrät jatkavat yhä nousuaan, vaikka Kioton ilmastosopimus velvoittaa nollalinjaan eli vuoden 1990 päästötasoon. Uusi ydinvoimala on rakennettava nopeasti, muuten Joulupukki saa vihaisia kirjeitä Kioton lapsilta.

Sopimuksen ratifiointi on venynyt, koska Venäjä lypsää lisää etuja itselleen.

Suomi on kaikilla IPCC:n kriteereillä hyvin sopeutuva valtio, mutta uhkia ei pidä vähätellä. Äkilliset ja rajut ilmastonmuutokset ovat mahdollisia, ilmakehän villipeto saa valtavat voimansa auringosta.

Ilmastojärjestelmät ovat moniulotteisia kausaalipatjoja, joissa kynnysarvon ylitys voi aiheuttaa laajaa uudelleen organisoitumista, ilmakehän tai valtamerten kiertoliikkeen siirtymistä.

Neljän asteen lämmönnousu voisi pysäyttää Pohjois-Euroopan kaukolämmön, Golfvirran.

Kesällä 2001 Amsterdamin kongressi listasi tutut huolenaiheet. Ilman hiilidioksidi on kohonnut teollistumisen jälkeen 30 prosenttia, metaanimäärä kaksinkertaistunut, puolet maapallon pinnasta on muokattu ja meret ylikalastettu, sademetsät häviävät mukanaan yli puolet eläin- ja kasvilajeista.

Vain ihmisten määrä paisuu rajattomasti, kaikkien normistojen ja diskurssien suojassa.

Mitä pitäisi tehdä? Johannesburgin huippukokous presidentteineen korosti 1992 "köyhyyden poistamista", joka on poliittisesti korrekti tavoite ja virallinen "ehkäisyväline".

Varjoksi sen yllä on noussut ekologien ja Worldwatchin laskelma, että köyhyyden poistaminen edellyttäisi jo kolmea maapalloa. Kyseessä on arvovaltaisten näkemysten täydellinen törmäyskurssi.

Kumpi on oikeassa - siinäpä rahoittajia kiinnostava tutkimusaihe Akatemialle, Figaren jatkoksi. Poliitikot tarvitsevat sitä tietoa nyt suurimpien riskien hallinnassa.

Ihmismäärän mukana pakolaisuus kasvoi menneellä vuosisadalla valtavasti - kymmeniin miljooniin, ja nyt se on Figaren mukaan merkittävä globaaliongelma. Kun jatkoksi väitetään, että aavikoituminen johtuu velkaongelmista, kausaaliketjussa näyttäisi olevan vielä viilaamisen varaa.

"Hegemoninen diskurssi" ei tunnusta väestön koon ja ympäristöongelmien yhteyttä. Se tunnustaa vain ihmisoikeudet, mikä ennakoi fundamentalismin nousua.

Ilmastonmuutos on kuitenkin väistämätön, ja se saattaa Figaren mukaan olla paljon pahempi uhka kuin terrorismi. Sen varalle on kaksi työkalua: rajoittaminen ja varautuminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää