Kulttuuri

Pori Sinfonietta anoo lisärahaa konserttisyksyn turvaamiseksi

Konserttien peruminen viime tipassa ennennäkemätöntä Suomessa

Tilaajille

Pori Sinfoniettan vt. intendentti Ritva Ulmas aikoo esittää Porin kaupungille lisärahan myöntämistä orkesterille, jotta syksyn ohjelmisto voitaisiin toteuttaa osittain.

Porin kaupunginjohtaja

Aino-Maija Luukkonen, kamreeri Martti Kataja ja Ritva Ulmas tekivät viime perjantaina virkamiespäätöksen, jolla Pori Sinfoniettan syyskauden kolme ensimmäistä konserttia peruutettiin. Syynä olivat talousarvion ylitykset. Syksyn muun ohjelmiston kohtalo ratkeaa, kun kaupunginhallituksen teettämä selvitys orkesterin taloudesta valmistuu elokuun lopussa.

"Tällä hetkellä varaa on vain henkilökunnan palkkoihin ja lakisääteisiin menoihin syksyksi", Ritva Ulmas sanoo.

Hänen mukaansa talousarvion ylityksen taustalla on viime kevään liian runsas ohjelmisto. Syksyn rahoja syötiin järjestämällä 25 konserttia normaalin viidentoista sijasta.

Ulmas on informoinut kaikkia syksyn solisteja ja kapellimestareita syksyn epävarmasta tilanteesta. Orkesterin jäsenille järjestettiin asiasta tiedotustilaisuus tiistaina.

Viime keväänä Pori Sinfoniettan intendenttinä toiminut Elina Sajakorpi sanoo, että orkesterin talousvaikeudet juontuvat pidemmälle kuin tähän vuoteen.

"Orkesterin talous oli sekaisin, kun tulin intendentiksi vuoden 2003 alussa. Minulle luvattiin, että saan lähteä puhtaalta pöydältä, mutta jouduin selvittämään sekamelskaa." Vuoden 2003 budjetti oli 1,3 miljoonaa euroa, joka ylitettiin 70000 eurolla. Tämän vuoden budjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa. Sajakorven mukaan vielä keväällä näytti siltä, että pysytään tasapainossa.

"Suunnittelin vuoden ohjelmiston kevätpainotteiseksi. Syksyksi oli tulossa myös konsertteja, joihin olin neuvotellut sponsorisopimuksia. Nyt sopimukset on purettu. Orkesterin talous ei olisi ollut niin synkkä kuin kaupungin johto antaa ymmärtää." Sajakorven mukaan ongelmia Porissa lisäävät tulehtuneet henkilösuhteet. Hän sanoi itsensä irti Porin Sinfoniettasta viime toukokuussa ja siirtyi Norjaan Kristiansandin sinfoniaorkesterin johtajaksi.

Kapellimestari

Benjamin Varyn piti johtaa Porissa tänä syksynä kaksi konserttia. Hän oli tehnyt asiasta suullisen sopimuksen vuosi sitten ja kutsunut solistiksi huilisti Elina Vuorelan. Konsertit peruutettiin viime keväänä. Vary uskoo, että peruutukset johtuvat Porin oopperan aikatauluista. Porin oopperalla on syksyllä seitsemän esitystä Ilkka Kuusiston oopperasta Matilda ja Nikolai, joissa Pori Sinfonietta soittaa.

"Tilanne on nurinkurinen, kun harrastajapohjainen ooppera vaikuttaa ammattiorkesterin aikatauluihin. Se on kuin kärryt vetäisivät hevosta. Orkesterilla pitäisi olla itsenäinen päätösvalta. Porin kaupunki tukee harrastajaoopperaa ja sanelee oopperan kanssa ehtoja orkesterille." Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Aila Sauramo pitää Porin tilannetta outona ja ainutlaatuisena.

"En muista vastaavaa tilannetta, jossa pitkälle suunniteltua ohjelmistoa olisi alettu purkaa näin lyhyellä aikavälillä. Orkesterit ovat voineet siirtää tai peruuttaa joitakin konsertteja, mutta ei näin suuressa mittakaavassa", Sauramo sanoo.

Sauramon mukaan tehtyjä sopimuksia ei voi purkaa kovin helposti. Palkat täytyy maksaa. Epäselvissä tilanteissa solisteilla ja kapellimestareilla on mahdollisuus riitauttaa saatavansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää