Kulttuuri

K ännykkä sai soida konsertissa

Lappeenrannan kaupunginorkesteri virittäytyi syksyyn soittoäänin

Tilaajille

Lappeenranta. Kännykän piipitys on ääni, joka varsinkaan ei sovi klassisen musiikin konserttiin. Tiedättehän reaktion: koko sali mulkoilee, kun yksi onneton penkoo laukkuaan.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri käänsi raivostuttavan ilmiön voitokseen. Se otti syyskauteensa varaslähdön järjestämällä neljä koululaiskonserttia, joiden ohjelmisto perustuu nimenomaan kännykän soittoääniin.

Idean isä on orkesterin uusi konserttimestari Tero Latvala, ja keksintö näytti uppoavan täysillä ainakin Lappeenrannan Alakylän koulun oppilaisiin ja opettajiin.

Täpötäysi jumppasalillinen peruskoulun ala-asteen oppilaita hiljeni hetkessä, kun intendentti Tuulikki Närhinsalo nosti ilmaan jättikokoisen kännykän ja piippasi alkusoitoksi tutun teeman, miltei kansallislauluksi kohonneen Nokia Tunen.

"Kuinka monella on kännykkä?" Närhinsalo uteli, ja lähes jokainen yli kolmestasadasta lapsesta viittasi.

Nokia Tune on alun perin Francisco Tárregan kitarasävellys Grande Valse, eikä sitä kuultu nyt orkesteriversiona, mutta monta muuta kylläkin: Koiviston polska, pätkä Rossinin

Wilhelm Tell -alkusoitosta, Rimski-Korsakovin

Kimalaisen lento, J. S. Bachin

Fuuga sekä Badinerie ja niin edelleen.

Soittoääni tuli ensin piippausversiona cd:ltä, sitten orkesteri soitti sen "kunnolla".

Lyhyiden katkelmien väliin oli ujutettu musiikki- ja muutakin tietoutta. Eteläkarjalaisille koululaisille polskan kotiseutu Koivisto esimerkiksi kannattaa esitellä "Primorsk-nimisenä paikkana Viipurin lähellä".

Myös Wilhelm Tellin jännittävä jousipyssy ja omena -tarina vetosi, samoin kertomus tuhmasta tsaarista ja prinssistä, joka taiottiin kimalaiseksi.

"Barokki svengaa parhaimmillaan kuin rokki", Närhinsalo vakuutti. Todisteeksi saatiin Bachia, jonka lapset ilmoittivat tietävänsä Disneyn piirroselokuvasta Fantasia.

Musiikin lomassa oman kaupungin orkesteri tuli tutuksi.

"Meidän pikkuruinen sinfoniaorkesterimme, jota minä sanon mini-sinfoniettaksi", Närhinsalo esitteli.

Soittimetkin saivat suunvuoron.

Piccolohuilun kimitys pani eturivin tytöt pitelemään korviaan, ja kaksi mahtavaa oboeta kirvoittivat pojilta "oho"-huokauksen. Klarinetti eli "lurukeppi" lurautti vuorollaan Säkkijärven polkan, soittoääni sekin.

Kihisevä ja kuhiseva yleisö pysyi kolmen vartin session enimmäkseen aloillaan, etenkin kun opettajia oli sijoitettu strategisesti joukkoon. Jopa pisin eli viiden minuutin pituinen Mozartin

Sinfonia n:o 40 g-molli, I osa Allegro jaksettiin kuunnella, vaikka opettajien piti muutaman kerran komentaa: "Hys!" "Kun ei ole mitään tekemistä!" lattialla kiemurteleva poika valitti.

Päätöskappaleeksi oli valittu Scott Joplinin

The Entertainer, ja sen yhteydessä Latvala näytti viulullaan , mitä on synkooppirytmi.

"Se on tällaista nykivää. Se panee ihmisen helposti heilahtelemaan." Niin kävikin: koko sali heilui ja hytkyi kunnes puhkesi raikuviin aplodeihin.

Konsertin jälkeen sekä yleisö että soittajat vaikuttivat tyytyväisiltä.

"Se Wilhelm Tell oli paras", tuumasi kolmasluokkalainen Leeni Varis, joka soittaa itsekin viulua.

"Tiivis tunnelma", kommentoi puolestaan Latvala hiki otsallaan. Ideansa hän kuulemma keksi sillä perusteella, että klassisella musiikilla on yllättävän monipuolinen vaikutus kulttuuriin.

"Jotain on kehitettävä, ja tämä on luonteva linkki." Lappeenrannan syyskauden aloittavat 12. syyskuuta pienoisoopperat parisuhteesta. Ne orkesteri vain tuottaa, mutta soittamaan se pääsee 16. syyskuuta 95-vuotiskonsertissaan.

Syksyn teema on laulu. Solisteina kuullaan muun muassa Dilbe voittajia

Tiina Penttistä ja Ville Rusasta.

Myös Lappeenrannassa kaupunginorkesteri osallistuu kunnallisiin säästötalkoisiin, ja syyskaudella konsertteja on vähemmän kuin vuosiin.

"Mutta laadusta emme tingi - päinvastoin!" Närhinsalo vakuuttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää