Kulttuuri    |   KIRJAT

Loppu ajan merkinnöistä tuli leikekirja

Muistiinpanot harvenivat 1980 ja 1981

Tilaajille

Presidentti Urho Kekkosen päiväkirjasarjan viimeistä osaa piti vanha ja sairas leskimies, joka täytti syksyllä 1975 jo 75 vuotta. Presidentti jatkoi kuitenkin rakkaussuhdetta rouva Anita Hallaman kanssa, vaikka välillä kipunoikin.

"Sain kirjeen Jaakko Hallamalta, joka järkytti minut. Kirjoitin hänelle vastauksen ja samoin kirjoitin Anitalle, että en häntä tapaa. Jaakon kirje oli inhimillisesti katsoen todella järkyttävä", Kekkonen merkitsi 20. kesäkuuta 1977.

Saman päivän iltana rakastavaiset tapasivat Tamminiemessä, ja paikalla oli presidentin henkilääkäri Erkki Kivalo.

"Koetettiin tehdä eroa, mutta A. on sisukas pitämään kiinni. Mutta jos ei nyt niin syksyllä", hän lupasi. Presidentille kävi niin kuin monelle muullekin miehelle. Suhde jatkui.

Varsinainen huolenaihe oli terveys. Kekkonen kirjasi sairautensa ja kysyi pahojen kohtauksien jälkeen neuvoja henkilääkäriltään. Kivalon lääke oli lopulliseen sairastumiseen asti sama: "Seurataan kehitystä." Sairaskertomusten ja toisen henkilääkärin Rikhard Sotamaan johdolla tehtyjen kuntotestitulosten välillä vallitsi kummallinen ristiriita. Kekkonen merkitsi silti mielellään testien hämmästyttävät tulokset: "Hyvät luvut." Päiväkirja ei tuo esiin uusia yksityiskohtia Kekkosen sairaudesta, sillä Juhani Suomen elämäkertasarjan viimeisessä osassa julkaistiin henkilääkärien perusteellinen lausunto Kekkosen terveydentilasta ja sairauksista.

Suomi palaa tässäkin kirjassa vielä väitteeseen Kekkosen dementiasta ja torjuu sen.

"Todellisuudessa hänellä oli valtimokovettumatauti, joka eteni hyvin hitaasti. Jo päiväkirjan merkinnät sekä sen riveiltä käyvä lehdistön pikkutarkka seuranta osoittavat, ettei päiväkirjaa pitänyt dementikko." Suomen mielestä Kekkosen voidaan katsoa sairastuneen dementiaan vasta syyskuun alussa 1981, jolloin hän jäikin sairaslomalle.

Kekkonen teki vuonna 1975 yli kaksisataa omakätistä merkintää päiväkirjaansa. Se oli hyvin kiireinen Etyk-vuosi.

Seuraavina vuosina merkintöjen määrä hieman laski, mutta vielä 1978 ja 1979 Kekkonen teki 160 merkintää vuodessa.

Se on keskimäärin kolme merkintää viikossa, joten päiväkirjaan kirjattiin lähes kaikki merkittävät havainnot politiikasta. Tietysti mukana olivat hiihtosuoritukset, kalansaaliit ja terveydentilan seuranta.

Ratkaiseva muutos tapahtui vuoden 1980 alussa. Merkintöjen tahti hidastui , ja niitä kertyi vain viisikymmentä vuodessa. Yhtä hidas tahti jatkui 1981, jolloin kahdeksan kuukauden aikana tuli vain kolmekymmentä merkintää.

Niistäkin valtaosa oli pieniä arkielämään tai liikkumiseen liittyviä havaintoja. Vain ani harvoin presidentti pystyi kirjoittamaan tiivistyksiä käymistään keskusteluista tai arvioita tapahtumista.

Esimerkiksi kevään 1981 dramaattisesta ottelusta pääministeri Mauno Koiviston kanssa on vain hajanaisia rivejä. Voi vain kuvitella, miten murhaavasti Kekkonen olisi kirjoittanut Koivistosta, jos ottelu olisi käyty pari vuotta aikaisemmin. Lehtileikekokoelmaansa Kekkonen täydensi niin tarkasti, että päiväkirjasta tuli loppuvuosina leikekirja.

Päiväkirjan perusteella voi sanoa, että vuoden 1980 alusta Kekkonen seurasi tapahtumien kulkua, mutta hänen halunsa ja kykynsä osallistua niihin selvästi heikkeni. Kekkonen selvisi presidentin tehtävistä, mutta hän ei enää selvinnyt Kekkosen tehtävistä - siitä suuresta roolista, joka hänellä oli ollut vielä 1970-luvun lopulla.

Vielä heinäkuussa 1981 vanha Kekkonen yhtäkkiä pilkisti esiin. Kauppaneuvos Kalle Kaihari oli menossa uusiin naimisiin ja valmistautui häihinsä. Nuorikko oli ensin puhunut sulhasen suostumaan alttarille ja sitten sulhanen morsiamen siviilivihkimiseen.

Presidentti kirjasi pariutumisen vaiheet päiväkirjaansa ja arvioi ystävänsä sieluntilaa: "Kalle oli hökötyksessään." Muutamaa päivää myöhemmin Kekkonen noteerasi avustajansa Jaakko Kalelan ilmoituksen, että "eräät sd.puolueen johtomiehet näkisivät mielellään, että minut valittaisiin vielä yhdelle kierrokselle TP:n viran hoitajaksi".

On suuri harmi, että johtomiesten nimiä ei ole mainittu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää