Kulttuuri

Kansan kiihottaja Pedro Almodóvar

Espanjalaisohjaaja tekee elokuvia intohimolla, joka muuttuu yhä tuskallisemmaksi

Tilaajille

CANNES. Seitsemän mustiin pukeutunutta miestä nousee punaisen maton peittämiä portaita. He poseeraavat oikealle ja vasemmalle, eteen ja taakse, yhä uudestaan.

Salamavalot räiskyvät. Yleisö kiljuu, rantabulevardi on tukossa. Monet ovat kiivenneet puihin nähdäkseen paremmin.

Seitsikko on saapunut Cannesiin avaamaan 57. kansainväliset elokuvajuhlat.

Keskimmäinen mies on muita pulskempi ja harmaampi. Hän on ohjaaja. Muut ovat näyttelijöitä. He esittävät Huonon kasvatuksen kaikki roolit: pettäjät ja petetyt, uhrit ja murhaajat, miehet ja naiset.

Tutkitaanpa elokuvan rooleja vähän tarkemmin: Vasemmalla portaita nousee lopullista sukupuolenvaihdosleikkausta odottava transseksuaali heroinisti. Vieressä seisoo lapsenraiskaaja. Mukana astelevat vielä transvestiitti, homo, pedofiili ja drag queen.

"Pedro! Pedro! Pe-eed-roo!" Kaikki rakastavat Pedro Almodóvaria ja hänen elokuviaan.

Madridin alakulttuureissa kasvanut Pedro Almodóvar ei ole suosion kasvaessa hylännyt juuriaan. Hän tekee elokuvia maailmasta, josta useimmat meistä eivät ilman häntä tietäisi mitään.

Sen maailman asukkaita hän kuvaa sisältä päin, huumorilla ja rakkaudella.

Almodóvar on tuonut transseksuaalit prostituoidut päivänvaloon, ja seksuaalisista sivukujista hän on tehnyt valtavirtaa. Kun hänen elokuvassaan on rinnat itselleen leikkauttanut huorapukki, joka tartuttaa nunnaan aidsin, kyse ei ole shokkivitsistä vaan traagisesta kohtalosta.

Homous on melkeinpä normi hänen elokuvissaan, ja hän nauraa väitteille aiheen vaarallisuudesta. "Euroopassa homoseksikohtaukset eivät ole mikään riski näyttelijälle, pikemminkin niillä saa huomiota ja sitä kautta mainetta." Päivittelyyn Almodóvar ei ole sortunut koskaan, mutta myös camp-revittely ja hyvän maun itsetarkoituksellinen loukkaaminen on vähentynyt. Kauneus ja surumielisyys ovat sen sijaan lisääntyneet.

Puhu hänelle ja Kaikki äidistäni valittiin Euroopan parhaiksi elokuviksi vuosina 1999 ja 2002.

Puhu hänelle toi Almodóvarille myös Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta.

Almodóvarin uusin elokuva Huono kasvatus kertoo katolisen sisäoppilaitoksen synkistä salaisuuksista ja niiden jättämistä jäljistä parikymmentä vuotta myöhemmin. Ymmärrystä saa muun muassa pappi, joka on pedofiili.

Kielletty rakkaus on Almodóvarin maailmassa aina myös traagisen kaunista rakkautta.

"Hola!" Almodóvar saapuu haastateltavaksi rantaravintolan patiolle. Hänellä on karvaiset sormet, paksu harmaa tukka ja ohuenohuet pulisongit.

Ihan ensiksi hän pyytää paperia. Servietin? Ei vaan suttupaperia.

"Teen aina jotain samalla kun puhun." Sitten hän alkaa sutata paperia ja kertoa intohimostaan - elokuvien tekemisestä.

"Kuvauksissa kärsin, nautin, itken ja nauran kuin intohimon pyörteissä. Mutta elokuvan tekeminen eroaa rakkaudesta siinä, että ajan kuluminen ei vähennä sen intensiteettiä. Elokuvien tekeminen vain muuttuu sitä tuskallisemmaksi mitä enemmän siitä tietää." Almodóvar sanoo olevansa perfektionisti. Joskus hän saavuttaa viisikymmenprosenttisesti sen mihin pyrkii. Mutta jos täydellisyyteen ei edes pyrkisi, tavoitteesta saavuttaisi ehkä vain viisi prosenttia, Almodóvar väittää.

"Täydellistä elokuvaa ei ole olemassa, sillä elokuvan tekee joukko ihmisiä, eikä sillä ole mitään tekemistä täydellisyyden kanssa." Siksi elokuvan tekijä ei voi saavuttaa nautinnon huippua: "Kuvitelkaa masturboimista ilman laukeamista. Koskaan ei tunnu siltä, että olisi saanut aikaan mestariteoksen." Kun Almodóvar kertoo elokuvistaan, hän puhuu seksistä.

Huonon kasvatuksen toista pääosaa esittävästä meksikolaisesta Gael García Bernalista hän sanoo, että "luonto ja äiti ovat lahjoittaneet Gaelille uskomattomat silmät ja kauniin, suuren suun".

"Gael kykenee olemaan haluttava sekä miehenä että naisena. Elokuvassa hänen piti olla sekä nuorukaismainen että paholaismaisen kaunis." "Minusta on mukava kiihottaa yleisöä. Ihannetapauksessa katsojat haluavat päästä pääparin väliin." Almodóvar palvoo kauneutta, mutta muistuttaa, että " Notre Damen kellonsoittajassa on turha käyttää Brad Pittiä". Sitten hän viittaa Huonon kasvatuksen elokuvaohjaajaan, joka menee sänkyyn näyttelijänsä kanssa. "Minä en tekisi niin koskaan." Se ei sovi, se veisi ohjaajalta auktoriteetin, mutta eipä tee mielikään, Almodóvar sanoo.

"Esimerkkini kuulostaa ehkä karkealta, sillä kyse on ihmisistä eikä mudasta, mutta elokuvan ohjaaminen on kuin kuvanveistäjän työtä. Savea voi muovata, sen kanssa voi leikkiä, sitä voi työstää kunnes saavuttaa mitä on tavoitellut, mutta ei saveen voi rakastua." "Ohjaajan ja näyttelijöiden välillä ei ole erotiikkaa, mutta siinä voi olla uskomatonta läheisyyttä ja lihallisuutta." Jotkut aiheet vain ilmestyvät kuin tyhjästä, Almodóvar sanoo. " Bob Dylan on sanonut parhaiden laulujensa syntyneen, kun hän itse lähti huoneesta: aave tuli ja jätti laulun pöydälle. Minustakin tuntuu siltä, mutta minulle aave jättää vain tarinan alun." Ohjaaja heilauttaa kepeän teatraalisesti kättään olan yli.

"Minun pitää sitten jatkaa tarinaa, kun aave kurkistelee olkani takaa ja ohjaa minua." Huonon kasvatuksen tarina kummitteli Almodóvarille parikymmentä vuotta. Elokuva perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin katolisessa sisäoppilaitoksessa.

"Se oli huonoa kasvatusta, koska se perustui kahteen kauheaan asiaan: syyllisyyteen ja rangaistukseen. On hirvittävää, kun kahdeksanvuotiaalle lapselle opetetaan, että tämä on syntynyt syylliseksi ja ansaitsee rangaistuksen. Koulussa kylvetään oppilaisiin tunteista pahinta - pelkoa." Pedofilia oli Almodóvarin mukaan hyvin yleistä sisäoppilaitoksissa. Itse hän ei joutunut sen uhriksi, mutta tunsi uhrit ja heidän hyväksikäyttäjänsä.

Vuosien myötä elokuvan teemaksi kypsyi kuitenkin tuhoava intohimo, joka on ohjaajan vakioaihe. Viha väistyi.

"Olen itse agnostikko ja papiston vastustaja, mutta elokuvani ei mielestäni sitä ole. Se kertoo miehistä, jotka tekevät synkkiä valintoja, ja yksi heistä vain sattuu olemaan pappi", Almodóvar sanoo.

Sitten Almodóvar innostuu puhumaan maalisvaaleissa kaatuneesta oikeistolaisesta Partido Popolarista, joka tuki Espanjan katolisen kirkon tyrmistyttäviä lausuntoja. "Oikeistohallituksen aikana yhteiskuntamme otti takapakkia. En pidä nostalgiasta, se on vähäpätöinen tunne, mutta kahdeksankymmentäluvun vapaudet katosivat 2000-luvulla." Almodóvar toivoo, että vasemmiston vaalivoitto teki lopun kirkon kasvaneesta vaikutusvallasta.

Huono kasvatus on miesten elokuva.

Almodóvarin mukaan naisten puuttuminen elokuvasta johtuu film noir -lajityypistä. "Kun korvasin kohtalokkaan naisen enfant terriblella, loputkin naiset katosivat. Se on kuin sotaelokuva, kaikki ovat eräänlaisia sotilaita." Naisten kuvaajana tunnetulle Almodóvarille muutos ei kuitenkaan ole dramaattinen. Miehet nimittäin esittävät Huonossa kasvatuksessa myös naisten roolit. On transseksuaaleja ja transvestiitteja, mutta myös parisuhteita, joissa riudutaan ja kieroillaan kuin - perinteisesti - naiset.

"Mutta älkää pelätkö, seuraava elokuvani on taas täynnä naisia", ohjaaja naurahtaa.

Almodóvar kirjoittaa usein elokuviinsa transseksuaaleja hahmoja, koska se on "dramaturgisesti tehokasta".

"Kun sijoitan transseksuaalin tapahtumien keskipisteeseen, siitä tulee dynaamisempaa. Muiden henkilöiden on pakko reagoida jotenkin." Almodóvar sanoo ihailevansa transseksuaaleja. "On traaginen kohtalo tuntea syntyneensä väärään ruumiiseen. Heidän koko elämänsä on taistelua tätä virhettä vastaan. Se vaatii mielettömästi psyykkistä ja fyysistä voimaa ja rohkeutta." "Onneksi tunnen myös pari onnellista transseksuaalia." Almodóvarin uran käännekohta oli Salaisuuteni kukka. Sitä edeltänyt Kika oli kaiken läskiksi lyövä elokuva, joka näytti taiteelliselta umpikujalta. 1980-luvun värikkäät farssit ja naurettavat melodraamat olivat hukanneet sydämensä.

Salaisuuteni kukassa (1995) ohjaaja vakavoitui.

"Ei minusta vakavampaa tullut", Almodóvar korjaa. "Olen vain aikuisempi - ja ehkä melankolisempi. En välttämättä surullisempi. Mutta sen jälkeen tekemissäni elokuvissa tuska on enemmän näkyvillä." "Elämäni juuri nyt on aika yksinäistä." Hollywoodiin Almodóvar ei kansainvälisestä suosiostaan huolimatta ole vielä lähtenyt.

"Kaikki tarinat, joita olen halunnut kertoa, ovat liittyneet omaan maahani. Jättibudjetit eivät minua kiehdo. Mutta toivottavasti Hollywood jatkaa houkutteluaan. Minusta on kiva olla kosiskelun kohde." Vuosien ja suosion myötä Almodóvar sanoo muuttuneensa jonkinlaiseksi Espanjan kansallisylpeydeksi, "sille ei voi mitään". "Mutta olen populaari hyvässä mielessä, minua ei pidetä etäisenä intellektuellina. Olen yksi heistä, minä vain satun tekemään elokuvia." Hengähdystauon jälkeen hän lisää sopivat loppusanat: "Tietysti se on mieletön etuoikeus. Teen mitä haluan. Olen muita onnekkaampi." Haastattelun jälkeen on ihan pakko vilkaista Almodóvarin suttupaperia. Ohjaaja on kirjoittanut sille "celibate" ja "Holly Golightly". Lisäksi hän on piirtänyt luonnoksen Huonon kasvatuksen ehkä synkimmästä kohtauksesta.

Äänekäs keskieurooppalainen toimittaja nappaa paperin nenän edestä, mutta Helsingin Sanomille Almodóvar lahjoittaa nimikirjoituksensa: "Good luck!" Huono kasvatus sai Suomen-ensi-iltansa perjantaina.

Haastattelu on tehty toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla.

Almodóvarin elokuvissa on transseksuaaleja, koska se on "dramaturgisesti tehokasta"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää