Kulttuuri

Jenkkituristit palasivat Pariisiin

Ranskassakin ahmitaan Da Vinci -koodia, vaikka sivistyneistö ei haluaisi tietää siitä mitään

Tilaajille

pariisi. "Ai että Suomesta. Löytyykö votkaa?" Louvren taidemuseossa, Mona Lisan viereisen salin penkillä istuva Charles S. Gordon kysyy tosissaan.

Loputtomat salit ja karmea turistitungos ottavat voimille, ja hän, eläkkeellä oleva meklari, esittelee paikkoja Pohjois-Carolinasta saapuneelle Jim Youngille. Young kun on ensikertalainen.

Japanilaisten kamerat muodostavat räiskyvän metsän Leonardo da Vincin maineikkaan maalauksen eteen, eikä muualla ole paljon väljempää.

Sitten Irakin sodan alkamisen amerikkalaiset ovat karsastaneet Ranskaa. Ainakin ne ovat, jotka arvostavat presidentti George W. Bushin edesottamuksia. Mutta nyt amerikkalaisia taas virtaa Pariisiin.

Syy on amerikkalaisen Dan Brownin jännitysromaani Da Vinci -koodi.

Sekö nämäkin herrat sai tänne?

"Luoja paratkoon, ei", Gordon puuskahtaa. "Luen kyllä roskaa, mutta Dan Brownin kirja ei yllä edes minun lukulistalleni." Silti herra Gordon tuntuu tietävän kaiken Brownin teoksesta. Ja enemmänkin: "Se on huonosti kirjoitettu ja täynnä epätäsmällisyyksiä." Entinen liikemies välttää käyttämästä sanaa virhe. Sillä siitä voisi joutua maksamaan.

"Vaimoni isä oli Louvren kuraattori, ja tämä paikka on etenkin vaimolleni mutta myös minulle tuttu jo vuosien ajalta.

Da Vinci -koodissa juuri mikään minkään tason yksityiskohta ei pidä paikkaansa." Alkajaisiksi kirjassa murhataan Louvren kuraattori, tuossa muutaman kymmenen japanilaisen, saksalaisen ja italialaisen takana. Kuraattori on 75-vuotias. Louvresta pitää jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana.

Jim Young on ehtinyt lukea Brownin kirjasta kolme neljännestä ja suhtautuu siihen sovittelevammin: "Tuskin kirjaa kannattaa vakavasti ottaa. Ja eikö ole vain mukava, että turismi on palannut taas normaaliksi." Tosin turismi on Brownin suursuosion tähden saanut uusiakin piirteitä. Muutamat matkatoimistot järjestävät opastettuja kiertokäyntejä Da Vinci -koodin tapahtumapaikoille, joita ovat Louvren lisäksi Saint-Sulpice-kirkko, Ritz-hotelli, Yhdysvaltain suurlähetystö ja eräs linna Versaillesin lähellä.

"Mitä! Onko erityisiä kierroksiakin", Gordon tuskaantuu. Hän on onnistunut olemaan kuulematta niistä, vaikka asuu puolet ajasta Pariisissa.

"Sitä ne täällä Pariisissa tietysti pelkäävät, että jos Bush voittaa vaalit vielä toisenkin kerran, meitä amerikkalaisia muuttaa tänne lisää." "Nyt on ihan pakko saada jostain punaviiniä." Brownin kirja ilmestyi ranskaksi alkuvuodesta. Ja nousi, kaikesta huolimatta, pian myyntilistojen kärkeen.

Louvren oma myymälä pisti neljä kuukautta hanttiin, ennen kuin suostui ottamaan Da Vinci -koodin tiskilleen.

"En halua lukea sitä", myymälänhoitaja tuhahtaa.

"Enkä nimeäni lehteen. On se nyt kumma, että moisesta tekeleestä kirjoitetaan. Tai tehdään juttuja siitä, että siitä tehdään juttuja." Onhan se.

Muidenkin mielestä.

"Ai se, kysykää mieheltäni", Village Voice -kirjakaupan kaiken tietävä emäntä Odille Hellier töksäyttää Seinen toisella, vasemmaksi ja älykkääksi sanotulla rannalla.

Kysymys kuuluu: pitääkö paikkansa, että Brownin kirja on jo synnyttänyt oman kirjallisuuden lajinsa, teokset joissa luetellaan kaikki Da Vinci -koodin virheet?

"Kyllä", Michael Neal vastaa. "Yhdysvalloissa on julkaistu viisitoista, Britanniassa kolme." Vastaus sisältää sen, että Ranskassa ei ole edes katsottu tarpeelliseksi vaivautua.

"Laskutapa riippuu hieman siitä, minkä tyyppisten virheiden korjaamisesta on kysymys. Toisin sanoen, halutaanko tyrmäys esimerkiksi sille, että Jeesus muka jatkoi sukua Maria Magdaleenan kanssa vai..." Nealille riittää. Hän pamauttaa tiskiin Dan Bursteinin teoksen Secrets of the Code ja poistuu oikeisiin töihin.

Amerikkalaisten kirjojen kauppa on vain korttelin päässä Saint-Sulpice-kirkosta. Siellä Da Vinci -koodin albiinomunkki tappaa nunnan Graalin maljaa etsiessään. Kirkkoon 1700-luvulla pystytetyn aurinkokellon jaluskiven alta pitäisi löytyä osviittaa, joten munkki murjoo metallilla kiveä.

Kyllä, oikean puoleinen kivi on vaurioitunut. Näinköhän kirjailija Brown olisi inspiroitunut tässä.

Kirkon henkilökunta on saanut tarpeekseen turistien uteluista.

Seinällä on lappu, joka torjuu heidän puolestaan "tuoreen bestsellerin mielikuvitukselliset syytökset". Alkaen siitä, että "tällä paikalla olisi joskus ollut pakanallinen palvontapaikka".

Se siitä. Enempää aiheesta ei messuta.

Selvittämättä jää, onko Catherine Deneuve nähnyt albiinomunkkia. Jumalainen näyttelijätär kun asuu kattohuoneistossa kirkkoa vastapäätä. Ja ikkuna on auki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää