Kulttuuri    |   KUVAT

Pieniä asioita, sisäisiä kuvia

Porin Ars Baltica -näyttelyssä valokuvan suuret kertomukset elävät yksittäisinä tuokioina

Tilaajille

PORI. Tämän olet nähnyt sata kertaa. Ja juuri tätä et kuitenkaan ole koskaan ennen nähnyt. Jos valokuvataiteen Ars Baltica -triennaalilla olisi mainosslogan, se olisi tämä.

Johtokysymys kuuluu: mikä on tärkeää taiteessa ja taiteilijalle? Se johdattelee käpertymään sisäänpäin, löytämään vastauksia sisäisistä subjektiivisista maailmoista - ja usein itsestäänselvyyksinä pidetyistä pienistä asioista.

Porin taidemuseossa esiin marssii 21 valokuvataiteilijaa Suomesta, Ruotsista, Venäjältä, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Saksasta. Baltia ja Itämeren alue käsitetään laajasti, mukana on myös Norja.

Ars Baltica on Itämeren alueen maita kiertävä näyttelykiertue. Pori on kiertueen kahdeksasta näyttelypaikkakunnasta toiseksi viimeinen, ja kesällä 2003 alkanut turnee päättyy Malmön taidehalliin.

Näyttelyn takana on kuraattoritiimi. Berliiniläisen Dorothee Bienertin johtamaan kolmikkoon ovat kuuluneet kööpenhaminalainen Lars Grambye ja vilnalainen Lolita Jablonskiene.

Merkittävän ja yleisen suodattaminen pienen ja yksityisen kautta tuntuu olevan varsin kliseistä ja puhki kulunutta, ja tiimin paikantamat sivuvalotuksen osumat tuntuvat jäävän vähiin.

Merkityksen näkeminen merkityksettömyydessä on vaikeaa, ja tärkein viesti on kaikkein banaaleimmassa: maailmanpolitiikan voimat mylläävät ja nykypäivä muuttuu historiaksi, mutta pienen ihmisen arki on tässä ja nyt. Postmodernismin tukahduttamat suuret kertomukset jatkavat eloaan mikromaailmoissa, yksityiskohtina ja sivuääninä: hetkinä kotoa, pihapiiristä, uimarannalta, kirjastosta.

Valokuva on yhä useammin vain yksi kanava monesta ilmaisutavasta. Sen kautta voi ilmaista jotain sellaista, mihin videon tai maalauksen kieli ei riitä, tai se tuo lisäarvoa taiteilijan muulle tuotannolle.

Norjalainen Knut Åsdam on kiinnostunut ihmissuhteista urbaanin modernistisen arkkitehtuurin keskellä. Elokuvan tapaan kuvattu diasarja jää kuitenkin vaisuksi samanhenkisen lyhytelokuvan rinnalla.

Puolalainen Oskar Dawicki on ollut graafikkona mainostoimistossa ja sijoittanut mikroskooppisia "miniatyyrikuvia" itsestään julisteisiin ja mainoslehtisiin, jotka on monistettu tuhansina kappaleina - yrityksen johdon tietämättä.

Ars Balticassa entisen itäblokin maat ovat saavuttaneet yhä vahvemmin itsenäisen kulttuurisen identiteetin. Myös valokuvaus on vakiinnuttanut asemansa Itämeren alueen taiteessa.

Se kannustanee taiteilijoita vapaampaan ilmaisuun, leikkiin valolla ja liikkeellä. Valokuva voidaan pingottaa vaikka 360 asteen muotoon, kuten näyttelyn katseenvangitsijateoksessa, ruotsalaisten Lars Bigertin ja Matts Bergströmin installaatiossa The Waiting Room.

Se koostuu suurista joulukoristeiden näköisistä, akselinsa ympäri pyörivistä valopalloista.

Monet taiteilijat pohtivat valokuvaa toki myös perinteisessä muodossaan, silmänräpäyksen tallentajana ja muistin välineenä.

Norjalainen Anne Szefer Karlsen visualisoi tunnelmallisia muistin kuvia koetuista hetkistä perheen keskuudessa ja kodin piirissä.

Virolainen Eve Kask on dokumentoinut kaikki uuden kotipaikkakuntansa Käsmun kylän asukkaat. Mustavalkoisiksi etäännytettyjä kasvoja, kokemuksellisuuden elävää arkeologiaa, on selailtavana albumikaupalla.

Useimmat näyttelytöistä on rakennettu sarjoiksi. Ne kertovat tarinoita herkästi yhdistellen ja ammentaen erilaisista lähtökohdista.

Suomalaisista Fotofinlandia-palkittu Jari Silomäki loistaa intiimillä ja älyllisen sarkastisella, miehisyyden myyttiä purkavalla päiväkirjasarjallaan Aikuistumisyrityksiä.

Kovassa nosteessa ollut Helsinki-koulu on nytkin edustettuna.

Ilkka Halso verhoaa luontoa rakennustelineisiin ja pohtii luonnonkokemuksen teennäisyyttä.

Miklos Gaál paloittelee yleisen ja yhteisen hetken yksittäisiksi tuokioiksi pilkkomalla yleiskuvan lähikuviksi.

Keskittyminen pieneen ja epäolennaiseen toimii myös katsojan kokemuksessa: näyttelykierroksesta muodostuu meditatiivinen retki olemassaolon kysymyksiin, heijastumiin arkisissa hetkissä ja mielen ohjaamaan kokemukseen.

Arki on kosketeltavan lähellä mutta myös turvallisen kaukana.

Maarit Jaakkola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää