Kulttuuri

Kohtaaminen Tallinnan taidehallissa

Maailmanähti Ilja Kabakov ja virolaistaiteilija Raul Meel avasivat yhteisen näyttelyn

Tilaajille

TALLINNA. Kun taitelija Ilja Kabakov lähti Tallinnasta viimeksi 1985, hän totesi taiteilijaystävälleen Raul Meelille: "Nyt teillä on sama neuvostosysteemi kuin meilläkin." Mitä Kabakov mahtaa sanoa ystävälleen lähtiessään Tallinnasta tänään maanantaina?

Edelliskerralla Kabakov lähti Moskovaan, ateljeehensa, jossa oli piirtänyt liki kolmekymmentä vuotta lähinnä itselleen ja ystävilleen. Tallinna ja sen länsimieliset taiteilijat olivat olleet hänelle paratiisi.

Tällä kertaa hän lentää Tallinnasta Kööpenhaminaan. Tallinnaan hän tuli Roomasta. Hänellä on vuoden aikana yli kaksikymmentä näyttelyä eri puolilla maailmaa.

Kabakov on ainoa noin neljästäsadasta Neuvostoliitosta 1980-luvun lopulla lähteneestä taiteilijasta, josta tuli kansainvälinen supertähti.

"Hän hallitsi taidekielen, jota ymmärrettiin avarassa maailmassa. Hän toi Neuvostoliiton poliittisen elämän sijaan esiin sosiaalista puolta, joka kiinnosti ihmisiä. Hän pystyy myös tekemään valtavasti työtä, ja lisäksi analysoimaan kirkkaasti omaa taidettaan", Meel arvioi ystävänsä menestyksen syitä.

Lännessä Kabakov tapasi myös nuoruudenystävänsä Emilian, josta tuli hänen työparinsa ja vaimonsa. Nykyään näyttelyt kulkevatkin nimellä Ilja & Emilia Kabakov.

Ilja ja Emilia Kabakov avasivat Tallinnan Taidehallilla, Kunstihoonella, sunnuntaina yhteisnäyttelyn virolaisen Raul Meelin kanssa.

Tyhjää huonetta vallitsevat punainen valo ja punaiset varjot. Se on Ilja & Emilia Kabakovin teos nimeltä Tyhjä museo. Tyhjän museon keskellä on penkit katsojia varten.

Kabakovin neuvostotaustasta ei punaisten valojen ja varjojen lisäksi enää paljoa näy. Myöskään Putinin Venäjää hän ei halua kommentoida, vaan valitsee puheenaiheeksi museot: "Mikä erottaa museot toisistaan? Seinien väri ja valaistus." "Modernin taiteen museoissa on valkoiset seinät ja kirkkaat valot, klassisen taiteen museoissa värikkäät seinät ja himmeät valot." Kabakovin mielestä museot ovat alkaneet liikaa muistuttaa yleisiä tiloja, kuten lentoasemia ja käymälöitä. Museoilla on ilmapiiriongelma.

"Neuvostoaikana museot olivat täynnä ja kirkot tyhjiä", sanoo Emilia Kabakov. "Nyt kirkot olivat Pietarissa täynnä ja museot tyhjiä, jollei lasketa turistinähtävyyksiä." Tallinnan Kabakov valitsi näyttelypaikaksi itse.

"Moskovan ja Tallinnan taiteilijoiden välillä vallitsi neuvostoaikana veljeys. Tallinna, sen taiteilijat ja heidän länsimainen ajattelutapansa olivat meille ikkuna Länteen", Kabakov kuvaa.

Kabakov näki Tartossa 1970-luvun alussa Raul Meelin taidetta, jota myöhemmin 1970-luvulla oli esillä myös muun muassa Ljubljanassa, Krakovassa, Wienissä ja Venetsiassa.

Kabakov teki oman läpimurtonsa Lännessä vasta 1980-luvun loppupuolella.

"Poliittisesti ja taloudellisesti Tallinna oli provinssia, mutta taiteessa tilanne oli päinvastainen", sanoo Kabakov.

Samankaltaista veljeyttä ei syntynyt esimerkiksi Moskovan ja Riian, Vilnan tai Kiovan taiteilijoiden välille. Tallinnalla oli erityisasema.

"Olimme tasaveroisia kumppaneita", Meel vahvistaa erityislaatuista suhdetta metropolin ja Viron pääkaupungin välillä. Taiteilijoiden töissä tuskin on tänä päivänäkään niin suurta eroa kuin kuuluisuudessa.

"Idean yhteisnäyttelystä piti tietysti tulla Kabakovilta. Tiesin, että semmoinen on ilmassa", Meel toteaa. "Kaksi ja puoli vuotta sitten Ilja, tai oikeastaan Emilia, soitti ja teki ehdotuksen." Pieni maapallo huoneen keskellä. Oikealla näkyy peilikuvana maapallon runkoja, vasemmalla huoneet näyttävät jatkuvan loputtomiin peilistä katsoen.

Katsojalle on puupölli. "Meditointiin", Raul Meel selittää.

Meel on tuonut Taidehallille myös 24 Naton Yhdysvaltojen sotilaskypärää, jotka on asetettu ruostuville teräspelleille. Hän ammentaa myös virolaisesta identiteetistä. Keskeneräisellä kiviaidalla on tekstejä tyyliin: "Olemme paljon kärsinyt kansa." Tai: "Meillä on kauniit naiset." Moskovan ja Tallinnan taiteilijoiden veljeskauden aikana taiteilijat tottuivat arvioimaan toistensa teoksia, se oli lähes ainoa palaute.

"Hän on hyvin syvällinen ja henkinen. Hänen taiteensa on rajalla, ei grafiikkaa, ei veistoksia, ei kirjallisuutta. Se on hyvin harvoin tehty myyntiä varten, se on taiteen reflektiota, teosten ja taiteilijoiden välistä keskustelua. Hyvin ainutlaatuista ja kiinnostavaa", Kabakov luonnehtii Meelin töitä.

Entä Meel Kabakovia?

"Minä sanon samat sanat", sanoo Meel. "Minä elän Virossa ja ammennan enemmän paikallisesta. Hän elää suuressa maailmassa. Nyt hän on irtoamassa neuvostotaustastaan ja siirtymässä globaalimpiin aiheisiin." Meelillä ja Kabakovilla on samantyyppinen tapa nähdä maailmaa. Meel selittää: "Minulla oli absoluuttinen näkö, samaan tapaan kuin voi olla absoluuttinen kuulo." Testeissä hän pystyi jakamaan metrin millin tarkkuudella puoliksi tai osoittamaan täsmälleen seinän keskikohdan.

"Taiteilijapiirit olivat tavallaan kuin siirtolaisia. Elämä oli kellareissa, maan alla. Emme olleet kiinnostuneita todellisuudesta, vaan filosofisemmista ja uskonnollisista asioista", Kabakov sanoo.

Kabakov muutti länteen 1987, aluksi Berliiniin ja sittemmin jo maailmankuuluna taiteilijana New Yorkiin.

Moskova-Tallinna-veljeskunta hajosi. "Tilanne on sama kuin pommisuojassa, jossa kaikki ovat ystäviä keskenään. Kun sieltä pääsee ulos, kaikki menevät omille teilleen", Kabakov toteaa.

Meel ei ole käynyt Kabakovin luona New Yorkissa. Viimeksi he kohtasivat Venetsian biennaalissa viime vuonna, ja sitä ennen 1994 Kabakovin näyttelyn avajaisissa Ateneumissa Helsingissä.

Meel on yhä tyytyväinen, että jäi Tallinnaan. "Neuvostoviranomaiset tarjosivat minulle monta kertaa mahdollisuutta lähteä. Olin sitä mieltä, että lähteköön ne, jotka ovat tulleet minun jälkeeni. Minä saan jäädä." Ilja&Emilia Kabakov Raul Meel 8.11. 2004-2.1. 2005 Tallinna Kunstihoone ja Tallinna Kunstihoone Galerii. Vabaduse väljak 6. Ilja Kabakov luennoi tänään maanantaina klo 16 Tallinnan taideakatemiassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää