Kulttuuri    |   NÄYTTELYT

Kuva ja aika kohtaavat

Santeri Tuori tutkii, miten me ymmärrämme valokuvan

Tilaajille

Karlotta ei unohdu. Kun on kerran seissyt Santeri Tuorin videoteoksen edessä, pienen punapukuisen tytön olemus vaivaa mieltä kauan.

Teoksen äärellä katsoo samanaikaisesti Karlotasta liikkumatonta mustavalkoista valokuvaa ja liikkuvaa värillistä videokuvaa, mutta kumpaakaan ei oikein tavoita. Sen sijaan kokee jotain selittämätöntä.

Santeri Tuori (s. 1970) on muutamassa vuodessa noussut taidemaailman kuumaksi nimeksi juuri näillä omaperäisillä, valokuvaa ja videokuvaa yhdistävillä henkilökuvillaan, jotka ovat hämmästyttäneet katsojia Kapkaupunkia myöten.

Mistä niissä oikein on kysymys?

"Kun valokuvan ja videon yhdistää, tuloksena on kolmas kuva, joka ei palaudu kumpaankaan. Siinä on jopa jotain karmivaa ja kontrolloimatonta", Santeri Tuori pohtii kesken uuden näyttelyn ripustuksen.

Kuvissa mallin kasvoille ilmestyy ilmeitä, joita ei hallitse malli eikä katsoja.

"Se, mitä valokuvassa nähdään, on katsojan oma projisio siihen", Tuori sanoo. "Se kammottavakin, mitä tässä ehkä nähdään, on yhtä paljon meissä itsessä." Santeri Tuoria kiinnostaa, miten valokuvasta historiallisesti tuli sellainen kuin se nyt on.

Paitsi valokuvausta, Tuori on opiskellut oikeustiedettä. Oikeustieteen gradussaan hän tutki valokuvaa kontrollipolitiikan välineenä, eli miten poliisi ja vankilaviranomaiset ottivat valokuvan käyttönsä Suomessa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Sukellus vanhoihin rikollisten kuviin tuotti 2001 kirjan ja näyttelyn nimellä Vallan kuva. Se oli samalla hyvästijättö juristin uralle ja lähtölaukaus taiteilijan tielle.

"Työni jatkaa edelleen saman asian tutkimista." Liikkeen avulla Tuori pohtii valokuvan olemista ajassa. "Näin näkyy, millaisia identiteettejä valokuva ehdottaa kuvattavalle." Karlotta, kuten muutamat muutkin Tuorin mallit, on pieni lapsi. Lasten kuvaaminen on erilaista kuin aikuisten, joiden kuvia uudessa gallerianäyttelyssä myös on.

"Lapset eivät toimi samojen sääntöjen mukaan kuin me aikuiset. Näin heidän kuvissaan tulevat esiin ne säännöt, joiden mukaan me toimimme", Tuori sanoo.

"Lapsen käytöksessä monet asiat ovat paljaasti esillä, kun kulttuurisia koodeja ei vielä ole täysin sisäistetty." "Mutta lapset ovat myös itsenäisiä ja vahvoja persoonia", Tuori painottaa.

Työskentelyprosessi on hidas. Tuori kuvaa mallia samanaikaisesti valokuvakameralla ja videokameralla jopa parin tunnin ajan.

Sitten alkaa materiaalin käsittely. Oikean hetken löytäminen kuvatusta materiaalista on pitkä prosessi.

Kun se löytyy, Santeri Tuori alkaa muovata aikaa. Muutaman sekunnin kohtaus voi venyä usean minuutin mittaiseksi.

"Työni on tilan antamista sattumalle. Toivon, että kuvauksessa tapahtuu jotain yllättävää", hän sanoo.

Yllätys voi olla pieni hymy, joka valaisee esimerkiksi nyt seinälle viritetyn Cécin muotokuvan.

Suurempi yllätys uudessa näyttelyssä kätkeytyy gallerian takahuoneeseen: Uusin teos ei kuvaakaan henkilöä vaan aavaa, sumuista merta. Myös siinä on videokuvan taustalla mustavalkoinen still-kuva.

"Meri on vaikea aihe, se tuntui niin puhki kuvatulta, että mietin pitkään , uskaltaako sitä edes kuvata", Tuori kertoo. Eikä halua vielä sanoa, jatkaako hän maisema-aiheiden parissa.

Juuri nyt vireillä on uusi henkilökuvausprojekti.

"Kuvaan ihmisiä peilin läpi. He katsovat kohti kameraa, mutta eivät näe sitä vaan katsovat itseään. Katse on aivan erilainen." Peilin läpi kuvattuja uusia kuvia Tuori arvelee saavansa näyttelyyn joskus ensi vuoden lopulla.

Sitä ennen, keväällä, on vuorossa neljän kuukauden työskentelyjakso New Yorkissa.

Ajatus hengähdystauosta tuntuu miellyttävän taiteilijaa, joka viikkoa ennen perjantaisia avajaisiaan Galerie Anhavassa avasi yksityisnäyttelyn Malmön taidemuseossa, ja viikkoa ennen sitä toisen berliiniläisgalleriassa.

Aikaisemmin tänä vuonna Tuorin teoksia on ollut esillä myös Brysselissä, Odensessa, Kööpenhaminassa, Uppsalassa ja St. Gallenissa, Sveitsissä.

Karlotta, Mörkö ja Meri. Santeri Tuorin näyttely 19.12. saakka Galerie Anhavassa, Mannerheiminaukio 3. Ti-pe 11-17, la-su 12-16.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää