Kulttuuri    |   KIRJAT

Lesbomuslimi hyppii silmille Irshad Manji vaatii islamiin uutta ankaraa itsetutkiskelua

Tilaajille

Jos tämä nainen ei saa kiihkomuslimeita entisestään raivostumaan, niin maan päälle on lopullisesti tullut rauha ja ihmisille hyvä tahto.

Irshad Manji, 36, on kanadalainen julkilesbo ja muslimi. Hän arvostelee kärkevästi islamia, kehuu Israelin moniarvoisuutta ja puolustaa George W. Bushin politiikkaa.

Hänen kirjansa Islamin kahdet kasvot alaotsikko kuuluu Hätähuuto suvaitsevaisuuden ja muutoksen puolesta.

Ei Manji silti huuda. Hän pikemminkin väittää, inttää ja ärsyttää. Poseeraa ja inttää lisää. Hyppii silmille.

Kirja - oikeastaan kiistakirjoitus - on julkaistu useissa eri maissa, ja Manji on kiertänyt sitä markkinoimassa. Hän myös kirjoittaa lehtiin, esiintyy televisiossa ja pitää omaa nettisivustoaan (www.muslim-refusenik.com).

Tarkoitus lienee, että islamin yhdet kasvot olisivat sellaiset kuin Manjin - avoimet ja kelvolliset moderniin länsimaiseen julkisuusmyllyyn.

Aivan varmasti avoin keskustelu olisi maailman muslimien parissa tarpeen, joten niin on Manjin kirjakin. Sääli, että se on myös hätäisen tuntuinen, hatara, ärsyttävyydessään jotensakin kakaramainen.

Manjin suku on kotoisin Intian niemimaalta, mutta hänen perheensä asui Ugandassa Afrikassa vuoteen 1972. Silloin perheen piti paeta Idi Aminin valtaa Vancouveriin Kanadaan.

Isä hakkasi lapsiaan. Nuorta Irshadia otti päähän myös koraanikoulun opetus: se oli pelkkää pänttäystä, eikä hankalia kysymyksiä siedetty.

Tytöstä tuli kapinallinen - ja kirjansa perusteella hän ihastui omaan kapinallisuuteensa. Hän tuli kuuluisaksi juontamalla seksuaalivähemmistöjen ohjelmaa nimeltä Queer TV.

Hänen mieltään jäi vaivaamaan uutinen: 17-vuotias nigerialainen tyttö oli tuomittu islamilaisessa tuomioistuimessa saamaan 180 ruoskaniskua, koska hänet oli raiskattu useaan kertaan. Se kun tulkittiin ryhtymiseksi esiaviolliseen seksiin.

Manjia mietitytti, miten vastahakoisesti muslimioppineet yleensä tuomitsevat tällaiset järjettömyydet. Toisaalta: kun kerran kyse on ääri-ilmiöistä, missä määrin ne voidaan ylipäätään panna islamin tiliin?

Manjin mielestä on itsepetosta uskotella, ettei julmuuksilla ole mitään tekemistä valtauskonnon kanssa.

"Väitätte varmasti, että [tämän] kirjan sivuilta piirtyvä kuva ei vastaa 'todellista' islamia. -- Moinen väite ei olisi vakuuttanut profeetta Muhammedia, joka sanoi, että uskonto on meidän tapamme toimia suhteessa toisiin ihmisiin - ei teoriassa, vaan käytännön tasolla. Näin ollen se, miten muslimit käyttäytyvät, on islam." No, tuohon kai voi vastata, että muslimien valtava enemmistö ei taatusti halua ruoskia raiskattuja tyttöjä.

Kun lukee Manjia - tai kun katsoo itse kunkin meidän toimittajien tekstejä - tulee mieleen, miten kaukana nämä pyörittelyt sittenkin ovat miljoonien muslimien arjesta. Siis siitä, kun riisi on palaa pohjaan, putkimiestä ei vieläkään kuulu ja poika ruinaa uusia merkkilenkkareita.

Oli miten oli, Manjin mielestä takapajuisuutta ja kiihkomielisyyttä ruokkii se, että vanhoilliset ja kirjaimelliset uskontulkinnat ovat islamin ehdotonta valtavirtaa, eikä poikkeamia siedetä. Näin ei ole kristinuskossa eikä juutalaisuudessa.

Manji nälvii uskonveljiään ja sisariaan itsesäälistä , joka liittyy itsekritiikin puutteeseen.

Paikoitellen hän osuu maaliin, esimerkiksi arvostellessaan yleistä hokemaa, että terroristit ja muut kiihkoilijat ovat "kaapanneet" islamin.

"Inhosin koko vertauskuvaa. Se antoi ymmärtää, että islam itsessään oli kuin lentokone matkalla ihmisoikeuksien turvasatamaan ja jollei syyskuun 11. päivän iskuja olisi tapahtunut, Air Koranin lento ihanaiseen määränpäähänsä olisi sujunut ilman ensimmäistäkään ilmakuoppaa, kiitos ja näkemiin." Kaappausvertauskin siis päästää muslimit liian helpolla, auttaa siirtämään syyt pois itsestä, omasta haluttomuudesta itsenäiseen ajatteluun.

Manji on kuin vulgääriversio esimerkiksi sellaisesta eurooppalaisesta muslimi-intellektuellista kuin Tariq Ramadan. Toisin kuin Ramadanin, Manjin asenne Israeliin ja länsimaihin on melkein kritiikitön, jopa mielistelevä.

Hän ehdottaa, että muslimit hylkäisivät vanhakantaisen "aavikkoislamin" ja ryhtyisivät kunnon yhteistyöhön läntisten hallitusten kanssa. Naisille tulisi antaa täydet oikeudet ja taloudellista valtaa esimerkiksi jakamalla heille lainoja omia pienyrityksiä varten. Sitten päästäisiin "Jumalaa kunnioittavaan ja naisenergian vauhdittamaan kapitalismiin".

Monissa piireissä tuo varmaan kuulostaa rajulta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää