Kulttuuri    |   KIRJAT

Kun Aalto osui arkkitehtuurin muotokieleen Laajan Alvar Aalto -monografian kaksi ensimmäistä osaa kertovat Aaltojen kotitalosta ja teollisuusarkkitehtuurista

Tilaajille

T he Aalto house ja Sunila ovat Alvar Aalto -säätiön ja Akatemian pelinavaus laajaan, 28-osaiseen monografiahankkeeseen, jonka arvioidaan toteutuvan vuoteen 2017 mennessä.

Se pyrkii englanninkielisenä esittelemään kattavasti Aallon arkkitehtuuri- ja kaavoitustyöt kronologisessa järjestyksessä Jyväskylän työväentalon valmistumisesta vuonna 1925 vuoteen 1994, jolloin Riolan kirkon tornikin Toscanassa oli pystyssä. Sarjan päätoimittaja on Alvar Aalto Akatemian johtaja arkkitehti Esa Laaksonen.

Alvar Aalto aloitti arkkitehtitoimintansa Jyväskylässä, jossa hänellä oli oma toimisto vuodesta 1923. Vuonna 1927 hän muutti Turkuun ja 1933 Helsinkiin.

Vauhti oli luovuutta pursuavalla nuorella arkkitehdilla kova, ja taloudellisestikin asiat olivat suurin piirtein kunnossa. Niinpä oman yhdistetyn asuin- ja toimistotalon rakentaminen pääkaupunkiin vasta kaavoitetun Munkkiniemen Riihitielle oli mahdollista.

Monografiasarjan ensimmäisenä ilmestynyt osa 6 käsittelee ja esittelee talon syntyä ja ajankohdan taustoja sekä sisältää Aallon täydellisen työluettelon vuosiväleiltä 1932-36.

Renja Suominen-Kokkosen laajaan artikkeliin The ideal image of the home sisältyy kiinnostavaa kuva-aineistoa.

Juhani Pallasmaan essee Rationality and domesticity esittelee talon arkkitehtuurin ja avaa laajempaa näkökulmaa Aallon 1930-luvun työn taustaksi. Kirjassa on Maija Holman perusteellinen valokuvadokumentointi talosta.

Mittapiirustukset täydentävät oivallisesti rakennuksen esittelyä. Ne ovat tulosta Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiopiskelijain huolellisesta työstä 1998-99.

Alvar Aalto -säätiö restauroi talon perusteellisesti vuosina 2000-2002. Siitä on tullut suosittu ja suosittelemisen arvoinen asuntoarkkitehtuurin tutkimuspaikka niille, jotka ovat kiinnostuneita sellaisista asumisen laatutekijöistä, joita ei yleensä löydy asuntomessujen kaupallisissa esittelytaloissa.

1930-luvun alun talouslama alkoi hellittää vuosikymmenen puolessavälissä, ja metsäteollisuuden tuotteet tekivät taas hyvin kauppansa ulkomaiden markkinoilla.

Olavi Paavolaisen kuvaamat uudet tuulet puhalsivat ydin-Euroopassa, kieltolaki kumottiin vuonna 1932, ja vaurauden lisääntyessä tekniikan ihmeet, kuten gramofoni, auto ja lentoliikenne, alkoivat tulla yleisempään käyttöön.

Alvar Aalto oli tässä imussa mukana täysin rinnoin, ei etsijänä vaan uuden aikakauden tekijänä.

Samalla voimistuva metsäteollisuutemme tarjosi puolestaan kotimaassa laajan ja antoisan työkentän nuoruuden dynaamisessa vedossa olevalle arkkitehdille.

Monografian osassa 7 esitellään Kotkan Sunilan sulfaattiselluloosatehtaan ja asuntoalueen lisäksi Anjalankosken Inkeroisten ja Kauttuan teollisuusprojektit asuntoalueineen sekä Oulun Toppila.

Piirustukset ovat molemmissa kirjoissa mittakaavoissa, ja se lisää paljon niiden käytettävyyttä alan ammattiväelle sekä tutkijoille. Maija Holman valokuvat nyky-Sunilan asuntoalueesta dokumentoivat samalla myös funkisarkkitehtuurin remontoinnin ongelmia.

Pekka Korvenmaa luonnehtii kirjoituksessaan Aaltoa eurooppalaisena modernismin pioneerina ja suomalaisen puunjalostusteollisuuden, varsinkin Ahlström-yhtiön, arkkitehtina.

Mia Hipelin runsaasti tuoretta tietoa sisältävässä artikkelissa kuvataan myös Sunilan suunnitteluhistoriaa.

Sunila Oy:n perustaminen vuonna 1928 seitsemän johtavan puunjalostusyrityksen yhteistyöhankkeena oli aikanaan harvinaislaatuinen ilmiö.

Hallituksen puheenjohtaja Harry Gullichsen junaili projektin arkkitehdiksi Aallon, jonka panos painottuu Suomen ensimmäiseksi metsälähiöksi luonnehditun asuntoalueen suunnitteluun. Varsinkin Inkeroisten ja Kauttuan osalta asuntoarkkitehtuuri tarjoaa teollisuusrakennuksia mielenkiintoisempaa aineistoa.

Makupalana on Alvar Aallon projektiselostus Sunilasta vuodelta 1938. Kirjaan on sisällytetty myös kuvaus selluloosan valmistusprosessista ja toimintakaavio.

Vähintään yhtä aiheellista olisi kuitenkin ollut kuvata puun kulku 1930-luvulla pystymetsästä tehtaalle. Ilman suomalaista metsätyömiestä ja Suomi-hevosta ei meillä olisi nykyistä elintasoamme - eikä Villa Maireaakaan!

Aalto-monografian teon lähtökohdaksi valitulla aikajärjestysrakenteella on johdonmukaisesti toteutettuna omat hankaluutensa. Toinen vaihtoehto olisi ollut rakentaa se aihepiirien pohjalta, jolloin aika-akseli olisi ollut vapaasti käytettävissä.

Sunila-kirjassa onkin myös aihepiirikäsittelyn makua.

Aallon arkkitehtuurin jatkuva ajankohtaisuus ja kansainvälinen kiinnostavuus antavat perusteet näin mittavan dokumentin teolle. Se tuo tarvittavan täydennyksen Göran Schildtin laajalle Aalto-kirjallisuudelle, jossa varsinkin kolmiosainen elämäkerta on alansa klassikkoja.

Puuttuvaa lisätietoa varsinkin maestron työtavoista ja työnjaosta avustajien kanssa antavat haastattelut, joita arkkitehti Vezio Nava on tehnyt hänen vielä elossa olevista työtovereistaan. Aalto-kirjallisuutta on tullut varsinkin 1998 juhlavuoden jälkeen lähes ylenmääräisesti markkinoille. Hyvä niin - mutta ovatko suomalaiset aikalaisaateveljet, kuten Pauli Blomstedt, Erik Bryggman, Hilding Ekelund, Erkki Huttunen ja Uno Ullberg, jäämässä liiaksi varjoon ja unohduksiin?

Olli Lehtovuori Kirjoittaja on ympäristöministeriön eläkkeellä oleva rakennusneuvos.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää