Kulttuuri    |   UUDEN JAZZIN SEPTETTI: LAULU

Elämä on improvisointia, elämä on jazzia

Johanna Iivanaisen laulaminen alkoi kaikkea matkimalla

Tilaajille

Johanna Iivanaisen menestys on melkoinen mysteeri. Hän on ollut kysytty laulusolisti jazzin kaikilla saroilla freestä swingiin, bopista nujazziin. Lisäksi tulevat vielä pop ja monityylinen laulelma.

Olemukseltaan Iivanainen, 28, on ujo naapurintyttö. Hän pukeutuu vaatimattomasti ja viihtyy lavan reunassa. Silti kriitikot ovat verranneet hänen äänensä musikaalisuutta ja turmeltumattomuutta sellaisiin maailmantähtiin kuin Björkiin ja Mari Boineen.

Tämä lauluäänen tyylirajoja kaatava luonteva väri syntyi aikoinaan Oulussa. Omassa huoneessa, ovi visusti kiinni ja Stray Catsin kuva seinällä.

"Niin kauan kuin muistan olen ollut melkoinen matkija. Tyylejä en ajatellut. Ihmisessä on vain niin paljon tunteita. Musiikin eri tyylit kuvastavat näitä tunteita, ja se sopi minulle hyvin." Iivanainen lauloi pitkään huoneessaan ja kuunteli kaikkea, mitä Oulun kirjastosta löytyi. Klassiset pianotunnit alkoivat viisivuotiaana. Koulun musiikkiluokkien myötä tulivat myös rummut, saksofoni ja - jazz.

" Ella Fitzgerald oli se joka kolahti. Tykkäsin hänen svengin käsittelystään, siinä oli semmoinen luontevuus. Lukioikä oli aktiivista aikaa. Uskalsin tulla huoneestani ulos ja aloin jopa esiintyä", muistelee Johanna Iivanainen, vielä silloin omaa sukua Niemelä.

Niemelänä Iivanainen esiintyi ensimmäisissä yhtyeissään Botnia Group ja Khamos. Suomen jazzliitto järjesti Khamosin Suomen kiertueen 1997. Se soitti rockaavaa, poppaavaa ja etnohtavaa fuusiota, ja siitä Iivanaisen menestys alkoi.

Oliko normatiivinen jazzin opiskelu Helsingissä rankkaa, koska jazz on vaikean musiikin maineessa?

"Kyllä se syntyi kuuntelun myötä, kun olin aina matkinut niin paljon. Kun en tiennyt jazzista liikaa, niin oli avoimet silmät ja korvat. Niin sitä lähti vaan tekemään rohkeasti. Ei ollut ennakkoasennetta, että jazz on kamalan vaikeeta", Iivanainen sanoo.

Koulutuksen myötä jazzista tuli paljon tietoutta ja pelkojakin.

"Se auttaa, kun voi tehä sitä vaan ja nauttia. Unohtaa välillä ne jyrkät säännöt tai säännöttömyydet." Viime vuosikymmenen lopulla Iivanaisen kokemus venyi Otto Donnerin freestä Unit 6:n bopiin ja vanhaan mainstreamiin, jopa Antti Sarpilan swingiin.

"Tunteita minussa on laidasta laitaan. Freessä pääsee toteuttamaan ääripäätä, ja se on terapiaa. Perinteisessä jazzissa on myös tunteita, ja niitä kappaleita haluan valikoida niin, että suorittaminen jäisi vähemmälle", Iivanainen pohtii.

Tunteiden ilmaisu on tarve, mutta onko laulamiseen suorastaan sisäinen pakko?

"On se. On pakko kuunnella heviä tai klassista ja samalla syntyy tarve tehdä niitä kaikkia. Täytyy ilmaista itseään eri tavoin." Siis puhdas itseilmaisun tarve, ei pyrkimystä tähdeksi Areenalle?

"Ei, koska en uskonut että minusta tulee laulaja - koska olin jo. Minulle riitti, että sain laulaa ihailemieni artistien kanssa omassa huoneessa. Nyt se mitä saan tehdä on enemmän mitä koskaan uskalsin odottaa." Nykyään Iivanaista lähinnä on oman musiikin tekeminen. Ensilevykin ilmestyi juuri.

"Oman musiikin tekemisessä on tärkeintä se, että uskaltaisi kaivaa omaa sisintään. Kappaleita vaan tulee. Niitä ei kovin tietoisesti pysty rakentamaan. Yritän tehdä sitä musiikkia vapaasti ilman kaupallisia kompromisseja", hän miettii.

Rouva Iivanaisen elämään Mäntsälässä liittyvät myös kitaristi Mikko Iivanainen ja Jalo-koira.

Jos perheenlisäystä tulee, Johanna siirtyy mielellään kotirouvaosastolle. Mutta jos maailma kutsuu, niin perhe lentää maailmalle mukana.

Johanna Iivanaisen mielestä jazzin kenttäkin on Suomessa muuttunut.

"Kiinnostus on viime vuosina lisääntynyt. Se ei ole enää pelkkää rokkia, iskelmää tai discoa. Jazzia kuullaan popin seassa jopa radiossa, ja lehdissä kirjoitetaan. Se herättää tietämystä ja helpottaa tavallista kuulijaa lähestymään jazzia." Iivanainen kuuntelee itse nykyään mieluiten Iron Maidenia.

"En kuitenkaan ala laulamaan sukkahousuheviä julkisesti. Kuuntelen myös kaikkea muuta kuten Joni Mitchellia. Tanssimusiikki- ja hääkeikkoja olen tehnyt, mutta tämän päivän iskelmä ei mene läpi. Vaihdan kanavaa." Entä tulevaisuus?

"Olen edelleen utelias. Olen päätoiminen freelancer ja ovet auki joka suuntaan. Ryhdyn tarvittaessa vaikka leipuriksi, koska mulla on jauhopeukalo. Elämä on improvisointia, elämä on jazzia." On pakko laulaa. Minä tarvitsen noita kaikkia musiikkityylejä"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää